Vrijeme čitanja: 5 zapisnik
(Zadnja izmjena: 05/11/2022)

Šarmantna stara gradska središta u Europi veličanstven su primjer moći evropske povijesti. Šarmantne kućice, impresivne katedrale u centru grada, dobro očuvane palače, i centralni trgovi dodati čaroliju evropskih gradova. the 5 najšarmantnija stara gradska središta u Europi ostala su netaknuta kroz stoljeća.

Boje, arhitektura, a legende nastanjuju i stoje u svakom gradu. Od Praga do Colmara, Europski stari gradski centri potpuno su vrijedni vaše posjete, i barem jedan dugi vikend.

 

1. Stari grad u Pragu, Češka Republika

Šarmantni stari centar grada u Pragu izuzetno je lijep. Trg u centru grada je prilično velik, s lijepim bistroima, kafići, i štandovi sa pijacom hrane. Trg je savršeno mjesto za promatranje ljudi, degustacija Češko pivo, i ukiseljene kobasice dok su čekali emisiju astronomskog sata. Vrhunac starog centra grada je, naravno, astronomski toranj. Stoga se nemojte iznenaditi kad na trgu svaki okrugli sat vidite kako se okupljaju gomile turista.

Posebnost šarmantne stare gradske jezgre u Pragu je prelepe šarene zgrade. Barokni stil crkva sv. Nikolas i gotička crkva Gospe iz 14. stoljeća prije Tina, ne smiju se propustiti. Staro gradsko jezgro u Pragu je takođe mjesto Održava se božićna pijaca, a šarmantni centar grada pretvara se u zapanjujuću bajku.

Cijene vlakova od Nirnberga do Praga

Cijene vlakova od Münchena do Praga

Cijene vlakova od Berlina do Praga

Cijene vlakova od Beča do Praga

 

charming old city centers in Prague

 

2. Salzburg, Austrija

Šarmantna stara gradska jezgra u Salzburgu je izuzetno lijepa i jedinstvena. Kombinacija talijanske i njemačke arhitekture, Stilovi srednjeg vijeka do 19. vijeka, stvoriti jedno od najšarmantnijih gradskih središta u Evropi. Salzburg, poznat i kao Altstadt je UNESCO svjetske baštine web lokacija i prekrasan jednodnevni izlet iz Beča, dostupan vlakom.

Srce starog centra grada u Salzburgu je prinčev stari dom, Residenz država 180 sobe. Na trgu Residenz možete uživati ​​u prekrasnoj božićnoj pijaci u Zalsburgu, i koncerti muzike uživo. takođe, lutajte po starom gradskom jezgru, do Residenza fontana, Mozartova kuća iz djetinjstva, i katedralu u Salzburgu.

Grad Salzburg nalazi se sjeverno od Alpa, sa šiljcima, i kupole u pozadini. Rijeka prelazi jedan od najbolje očuvanih starih gradova u Evropi, dodajući pogled na razglednice.

Cijene vlakova od Münchena do Salzburga

Cijene vlakova od Beča do Salzburga

Graz do Salzburg Cijene vlakova

Linz do Salzburg Cijene vlakova

 

 

3. Stari grad u Brižu, Belgija

Brugge, ili kao što svi znamo Bruges, je još jedan divan grad sa šarmantnim starim centrom grada. Nekada dom Vikinga, danas je jedan od skrivenih europskih dragulja. polovan’ uske uličice i kamenim ulicama, domovi u boji, i kanali ga čine UNESCO-ve baštine.

Kad lutate starom gradskom jezgrom u Brižu, primijetit ćete male trgovine koje nude prekrasnu čipku. polovan’ čipka je poznata širom svijeta, pa osim što donosi lijepe slike, čipka će biti prekrasan suvenir koji možete ponijeti iz Bruggea.

Bruggeu je dostupan javni prevoz iz Brisela, a grad možete istražiti kočijom, na nogama, ili od strane a voznja brodom. Markt je izvrsno mjesto za početak vašeg putovanja kroz vijekove, i nastavite do izvanrednog zvonika iz Brugesa, i Crkva Gospe Bruges. Ako se želite diviti šarmantnom starom gradskom jezgru odozgo, tada se sa zvonika pruža izuzetan pogled.

Cijene vlakova od Amsterdama do Bruggea

Cijene vlakova od Bruxellesa do Bruggea

Cijene vlakova od Antwerpena do Bruggea

Cijene vlakova od Genta do Bruggea

 

Bruges Belgium canal and pretty houses

 

4. Colmar, Francuska

Šarmantno staro gradsko središte Colmara jedno je od najljepših mjesta za posjetiti u Elzasu. Staro gradsko središte jedno je od najočuvanijih starih gradskih središta u Evropi. Kuće’ fasade su sačuvale svoj šarm i ljepotu poput razglednice iz srednjovjekovnih vremena, a u raskošnoj arhitekturi možete uočiti elemente rane renesanse.

Colmar je okružen vinogradima, i karakteristično za stare gradske centre, pronaći ćete prekrasnu crkvu Saint-Martin. Još jedna stvar koju ne smijete propustiti je Mala Venecija u Colmaru, gdje ćete pronaći neobične male restorane, mostova, i kanale za istraživanje.

U malom gradu Colmaru postoji obilje mogućnosti smještaja, ali možete uživati ​​i u starom centru grada u Colmaru, na jednodnevni izlet iz Strasburga. Divni vinogradi savršeni su izgovor za Francuze gradska pauza i vikend bijeg.

Cijene vlakova od Pariza do Colmara

Cijene vlakova Zurich - Colmar

Cijene vlakova od Stuttgarta do Colmara

Cijene vlakova iz Luksemburga u Colmar

 

colmar old city center in the winter

 

5. Firenca Stari centar grada, Italija

Duomo iz Firence, sa kulom i katedralom, vladaju starim gradskim jezgrom Firence u šarmu, veličanstvenost, i ljepota. Stari centar grada u Firenci jedan je od 5 najšarmantnija i zapanjujuće lijepa u Evropi. Vaše polazište za ovo UNESCO-ovo mjesto svjetske baštine počinje od Piazze del Duomo do Piazza Della Signoria.

Ako želite otkriti još Firence, onda biste trebali nastaviti do galerije Uffizi i vrtova Boboli. Ne postoji bolji način za učenje o istoriji i kulturi grada tokom vijekova nego kroz umjetnost. Firenca je prekrasan talijanski grad, gdje možete zgrabiti panini, odmah ispred Duomo-a. Ako imaš vremena, zatim se popnite na vrh Duomo, za oduzima dah stavove jednog od najljepših gradova u Italiji.

Staro gradsko jezgro Firence je jednodnevni izlet iz Venecije. kako god, trebali biste se posvetiti barem 2 puni dani za istraživanje mjesta i dragulja Firence.

Cijene vlakova od Firence do Milana

Cijene vlakova od Firence do Venecije

Milano do Firence cijene vlakova

Cijene vlakova od Venecije do Milana

 

Charming Florence Italy

 

Ako želite putovati u prošlost u srednjovjekovno doba i renesansu, onda ovi 5 stari gradski centri u Europi idealan su plan putovanja. ovdje na Save A Train, rado ćemo vam pomoći vozom planirati putovanje do ovih najšarmantnijih starih gradskih centara.

 

 

Želite li ugraditi naš post na blogu „5 najšarmantnijih starih gradskih centara u Evropi“ na svoju stranicu? Ili možeš uzeti nase slike, i poruke, i dajte nam kreditnu sa link za ovu blogu. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fcharming-old-city-centers-europe%2F%3Flang%3Dbs – (Malo spusti da vidi Embed Code)