Waktu membaca: 4 minit
(Lepas Kemaskini: 30/10/2020)

Sering dikaburi oleh bayang-bayang panjang jiran yang lebih besar London, Luton di Bedfordshire adalah permata tersembunyi yang juga bernilai lawatan.

Ditubuhkan berikutan penangkapan daerah oleh Saxon pada abad Keenam, ia bermula kehidupan sebagai 'Tun' (penyelesaian) yang tumbuh di tebing Sungai Lea. Fast Forward beberapa abad, dan 'Lea Tun' adalah sebuah pekan pasar sederhana beberapa 800 penduduk, yang terselamat terutamanya oleh pertanian dan perdagangan.

hari-hari ini, native speakers Lutonites dan pelawat mempunyai banyak daya tarikan untuk memastikan mereka sibuk - termasuk kawasan panas seperti kebun yang rimbun dan artifak bersejarah yang menarik di Pusat Penemuan Stockwood dan bukit-bukit beralun, lembah, dan laluan mendaki Bukit Barton Rizab alam semula jadi.

Dan ia juga tempat yang mudah untuk mendapatkan sekitar dan asas cemerlang untuk pengembaraan lebih jauh - jadi dengan itu dalam fikiran, di sini adalah lima berguna pengangkutan hacks untuk pelancong Luton.

 

  1. Laluan bas

perjalanan bas membawa bersamanya banyak manfaat - ia cepat, senang, dan boleh meninggalkan jejak karbon kurang daripada perjalanan kereta (tetapi tidak lebih daripada kereta api, perjalanan kereta api masih dianggap sebagai pengangkutan yang paling mesra alam).

Dan di Luton, ia juga membuka peluang yang menakjubkan untuk mengenali penduduk tempatan, yang akan membuatkan anda berasa lebih di rumah.

maklumat laluan bas Luton Majlis bernilai perundingan sebelum ketibaan anda di bandar.

Kereta api Amsterdam To London

Paris untuk Trains London

Berlin untuk Trains London

Brussels untuk Trains London

 

  1. basikal

Jika anda berpangkalan di Luton untuk seketika, belian basikal adalah idea yang cemerlang.

Terdapat banyak kawasan luar bandar untuk diterokai pengangkutan berhampiran dan beroda dua memudahkan anda menavigasi play pusat bandar kanak-kanak.

Cycle King di 56-66 Dunstable Road di Luton mempunyai pelbagai basikal, termasuk elektrik, tali leher, dan juga wang tunai - anda pasti akan menemui sesuatu yang sesuai.

Lille untuk Trains London

Cologne untuk Trains London

Lyon untuk Trains London

Luxembourg untuk Trains London

 

  1. kereta api

Anda boleh membuat perjalanan ke Luton dalam keselesaan kereta api dari destinasi seperti London, Birmingham dan lebih jauh, jadi tidak ada alasan untuk tidak berpendapat bahawa untuk seterusnya percutian keluarga.

menyemak imbas laman web Luton Station National Rail dan anda akan mendapati banyak maklumat tentang mendapatkan ke dan dari stesen, kemudahan seperti tandas, dan akses mobiliti.

Bahkan ada peta berguna untuk memastikan anda mendapatkan galas anda - cemerlang.

Antwerp untuk Trains London

The Hague untuk Trains London

Bordeaux untuk Trains London

Geneva untuk Trains London

 

  1. Taxis

Apabila anda merancang untuk cat Luton merah, tempahan teksi untuk membawa anda antara lubang air adalah satu idea yang bijak.

Anda akan menemui banyak curbside pilihan teksi, tetapi goluton.com adalah salah satu pengendali terbesar di bandar dan anda boleh menyimpan wang tunai oleh menempah dahulu talian.

Perkara hebat lain mengenai pengangkutan teksi adalah tidak memerlukan pemandu yang ditentukan - jadi seluruh kumpulan anda dapat menikmati kesegaran sepanjang malam.

London untuk Trains Brussels

London untuk Trains Paris

London untuk Trains Lyon

London untuk Trains Amsterdam

 

  1. Airport Parking

Luton Airport merupakan launchpad dahsyat bagi penerbangan ke pelbagai destinasi menarik - termasuk Aberdeen, Malaga, dan Zurich - jadi matahari, laut, dan bahkan salji berada dalam jarak perjalanan yang singkat.

Jika anda lebih selesa memandu ke lapangan terbang, SkyParkSecure.com mempunyai tempat letak kenderaan Luton Airport yang selamat dan berpatutan.

Dengan perjalanan anda disimpan dengan selamat, anda boleh jet off perasaan sepenuhnya bertenang.

Ikuti lima hacks pengangkutan berguna dan anda akan membuat sebahagian besar Luton - anda boleh berterima kasih kepada kita kemudian!

Itu adalah senarai! Kongsi petua perjalanan Luton anda sendiri dengan berkongsi catatan blog ini di Twitter.

 

Untuk mendapatkan tempat letak kenderaan yang terbaik di London penggunaan SkyParkSecure, tetapi untuk mendapatkan tiket kereta api terbaik ke London, penggunaan Save A Train.

 

Adakah anda ingin untuk membenamkan siaran blog kami ke laman web anda, anda boleh mengambil foto dan teks kami dan hanya memberikan kita kredit dengan link ke laman blog ini, atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2F5-handy-transport-hacks-for-luton-travellers%2F%3Flang%3Dms- (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)