Waktu membaca: 5 minit
(Lepas Kemaskini: 03/09/2021)

Perjalanan kereta api adalah cara yang paling biasa perjalanan di Eropah. Oleh itu, beberapa stesen kereta api paling sibuk di dunia ada di Eropah dan kadang kala, di dunia.

Walaupun sesak pada waktu puncak, bahagian atas 5 Stesen kereta api paling sibuk di Eropah direka untuk menyediakan apa sahaja yang anda perlukan dalam perjalanan anda.

Ikuti perjalanan kami ke Eropah dan temui stesen kereta api apa yang paling sibuk di Eropah. Anda akan menemui di mana anda boleh mendengar Vivaldi dan di stesen kereta api apa yang anda boleh tunggu di tepi sungai untuk keberangkatan keretapi anda ke Itali.

 

1. Stesen Keretapi Gare Du Nord, Paris

Gare du Nord di Paris (Perkataan Gare yang bermaksud dalam bahasa Perancis adalah Stesen Kereta Api, Nord dalam bahasa Perancis adalah Utara) adalah stesen keretapi yang paling sibuk di Eropah. Terdapat berhampiran dengan 700,000 penumpang yang melalui stesen keretapi setiap hari. Stesen kereta api terletak berhampiran dengan 10th arrondissement di Utara Paris, jadi kebanyakan penumpang adalah warga Paris. sahaja 3% penumpang kereta api adalah pelancong yang tiba dari atau ke UK dengan kereta api Eurostar.

Stesen kereta api paling sibuk di Eropah dibina di 3 tahun, antara 1861 dan 1864. Arkitek merancang 9 patung-patung luar biasa yang menghiasi stesen kereta api di dalam dan 23 patung-patung menghiasi di fasad stesen. Patung-patung tersebut mewakili bandar-bandar utama Eropah yang menghubungkan kereta api ke Paris.

Stesen kereta api yang luar biasa diperluas dua kali selama bertahun-tahun dan dijangka akan diperluas lagi kerana bilangan penumpang dan landasan kereta api yang semakin meningkat.

Kemudahan

Paris-Nord adalah stesen kereta api untuk melancong ke Perancis Utara dan destinasi antarabangsa, sebagai contoh, Jerman, London, dan Amsterdam. Oleh itu, stesen keretapi yang sibuk ini akan menyediakan anda semua keperluan perjalanan untuk anda percutian di Perancis. Terdapat kedai, pusat maklumat pelancongan, kedai kopi, dan loker bagasi jika anda ingin menerokai Paris dengan selesa selama beberapa jam sebelum kereta api anda berlepas.

Tiket Amsterdam ke Paris

Tiket London ke Paris

Tiket Rotterdam ke Paris

Tiket Brussels ke Paris

 

Gare Du Nord, Paris adalah stesen kereta api paling sibuk di Eropah

 

2. Stesen pusat Hamburg, Jerman

Lebih daripada 500,000 penumpang melalui Hamburg Hbf (Hbf adalah perkataan pendek untuk Hauptbahnhof yang diterjemahkan ke stesen Central) stesen kereta api di Jerman. Oleh itu, ia adalah stesen kereta api paling sibuk kedua di Eropah.

Stesen kereta api dibina di 4 bertahun-tahun dan arkitek Heinrich Reinhardt dan Georg Subenguth merancangnya. Stesen kereta api dibuka di 1906 dan dalam 1991 sebuah pusat membeli-belah ditambahkan ke jambatan utara, di mana terdapat restoran, kiosk, sebuah farmasi, dan pusat perkhidmatan.

Sekiranya anda merancang untuk perjalanan kereta api ke Jerman, anda boleh menikmati muzik klasik. jadi, semasa anda membeli-belah cenderahati saat-saat akhir, barang keperluan perjalanan, dan meraih makanan, anda dialu-alukan untuk mendengar dan menikmati Four Seasons Vivaldi.

Tiket Hamburg ke Copenhagen

Tiket Zurich ke Hamburg

Tiket Hamburg ke Berlin

Tiket Rotterdam ke Hamburg

 

Stesen kereta api yang sibuk di Eropah

 

3. Stesen Kereta Api Pusat Zurich HB, Switzerland

Stesen kereta api terbesar di Switzerland adalah di Zurich. The Zurich HB (HB adalah seperti Hbf dan ini bermaksud Hauptbahnhof = Stesen Pusat) stesen keretapi adalah salah satu stesen keretapi yang paling sibuk di Eropah. Stesen kereta api Switzerland yang sibuk menghubungkan Switzerland dengan bandar-bandar di seluruh negara dan dengan negara-negara jiran. Disana ada 13 platform dan 2,915 kereta api bertolak ke Jerman, Italy, Perancis, dan Austria setiap hari. Oleh itu, stesen keretapi Zurich adalah salah satu stesen kereta api yang paling sibuk di dunia.

Perkara lain yang menjadikan stesen keretapi ini paling sibuk di Eropah adalah bahawa sebenarnya ada hiruk pikuk & kehidupan bandar yang sibuk di dalam stesen. misalnya, bergantung pada masa perjalanan anda, kamu boleh nikmati pasar Krismas dan perbarisan jalanan.

Stesen kereta api Zurich terletak di Bandar Lama Zurich. yang Sungai Sihl melalui stesen, ini bermaksud terdapat landasan keretapi di atas dan di bawahnya.

juga, stesen kereta api Zurich menghubungkan Switzerland ke Perancis, Jerman, Italy, Republik Czech, dan Austria.

Kemudahan

Sama seperti stesen kereta api antarabangsa yang lain dalam senarai kami, ada pejabat pertukaran mata wang, pejabat tiket, ruang Bagasi, pusat maklumat pelancongan, dan internet Wi-Fi di stesen kereta api Zurich. jadi, sekiranya anda terlupa mengemas sesuatu untuk anda bercuti di Switzerland, jangan risau kerana di stesen anda boleh menemui segalanya.

Tiket Munich ke Zurich

Tiket Berlin ke Zurich Train

Tiket Basel ke Zurich Train

Tiket Vienna ke Zurich Train

 

Zurich HB, Switzerland adalah antara yang Teratas 5 Stesen Keretapi yang paling sibuk di Eropah

 

4. Stesen Kereta Api Termini Rom, Italy

Stesen kereta api Rome mempunyai kedudukan teratas 5 Stesen kereta api paling sibuk di Eropah kerana jumlah penumpang tahunan yang luar biasa dilayannya. Sehingga 150 juta penumpang tiba dan meninggalkan stesen keretapi yang sibuk setiap tahun.

Stesen keretapi Rome menghubungkan Rome Termini dengan bandar-bandar lain di Itali melalui Trenitalia. Sebagai tambahan, stesen kereta api menghubungkan Itali ke negara jiran melalui 29 platform. Sebagai contoh, dari Rome Termini, anda boleh melancong ke Geneva di Switzerland, Munich di Jerman, dan Vienna di Austria.

Kemudahan

Stesen kereta api Rome mempunyai semua keperluan pelancong untuk melatih perjalanan di Eropah atau Itali. Oleh itu, di dewan pintu masuk, anda akan menjumpai pejabat pertukaran mata wang, restoran, perkhidmatan teksi, dan kemudahan bagasi. Semuanya dirancang dan dirancang untuk menjadikan perjalanan anda berjalan lancar.

Tiket Milan ke Rom

Tiket Florence ke Rome

Tiket Pisa ke Rom

Tiket Naples ke Rome

 

 

5. Stesen Kereta Api Munich Hauptbahnhof, Jerman

Hari ini ada 32 platform di salah satu stesen kereta api paling sibuk di Eropah. Sebagai tambahan, terdapat perkhidmatan kereta api InterCity dan EuroCity ke sebahagian besar Jerman, dan Itali, Perancis, Switzerland, dan Austria. Dari stesen keretapi Munchen Hauptbahnhof, anda boleh pergi ke Berlin, Frankfurt, Vienna di Jerman atau naik kereta api ke Venice dan Rom di Itali, Paris, dan Zurich.

sekitar 127 juta penumpang mengunjungi stesen kereta api Munich setiap tahun. Jumlah yang luar biasa ini menjadikan stesen ini sebagai salah satu stesen kereta api yang paling sibuk di Eropah.

Kemudahan

Sama seperti stesen kereta api lain yang disebutkan di atas, stesen kereta api Munich menawarkan banyak kemudahan dan perkhidmatan kepada pelancong. misalnya, anda boleh mencari kedai makanan, kedai hadiah, malah kanak-kanak & muzium belia di stesen kereta api.

Di luar stesen, anda akan menemui metro bawah tanah U-Bahn, perkhidmatan teksi, dan laluan trem yang akan membawa anda ke mana sahaja di Munich.

Tiket Dusseldorf ke Munich

Tiket Dresden ke Munich

Tiket Paris ke Munich

Tiket Bonn ke Munich

 

tempat makan di stesen keretapi Sibuk di Eropah

 

Sama ada anda mencari kereta api serantau atau antarabangsa untuk melintasi Eropah, pesan tiket kereta api anda dengan Save A Train. Kami dengan senang hati akan membantu anda mencari pilihan tiket terbaik yang tersedia dengan harga terbaik.

 

 

Apakah anda ingin untuk menanamkan blog kami post “Top 5 Stesen Keretapi yang paling sibuk di Eropah” ke laman web anda? Samada anda boleh mengambil gambar dan teks kami dan memberi kami kredit dengan link ke laman blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https://www.saveatrain.com/blog/busiest-train-stations-europe/?lang=ms - (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)

  • Jika anda ingin berbuat baik kepada pengguna anda, anda boleh membimbing mereka terus ke laman arahan laluan kereta api kami.
  • Di pautan berikut, anda akan mencari laluan kereta api yang paling popular – https://www.saveatrain.com/routes_sitemap.xml, <- link ini adalah untuk English laluan halaman pendaratan, tetapi kita juga mempunyai https://www.saveatrain.com/pl_routes_sitemap.xml, dan anda boleh menggantikan pl ke fr atau nl dan lebih banyak bahasa pilihan anda.