Waktu membaca: 6 minit
(Lepas Kemaskini: 01/04/2021)

Di seluruh dunia, tip mempunyai implikasi dan amalan yang sangat berbeza, sebagai contoh: Tip di Afrika Selatan diperlukan, seperti di USA. Anda dijangka meninggalkan hujung antara 15 dan 25% di Amerika, dan jika tidak, anda mungkin akan dikejar oleh pelayan yang marah. Tetapi bagaimana dengan Eropah? Banyak bil di Eropah akan merangkumi petua, bagaimanapun, ini berbeza dari satu negara ke negara yang lain. Mengetahui amalan pemberian tip tertentu di negara tujuan anda akan mengelakkan kekeliruan dan kemungkinan timbulnya perasaan negatif. Oleh itu, baca terus panduan terbaik untuk memberi maklumat di Eropah!

  • Kereta api Pengangkutan Is The Eco-Friendly Way To Travel. Artikel ini ditulis untuk mendidik tentang Train Travel oleh Save A Train, Laman web Tiket Keretapi Termurah Di Dunia.

 

Panduan Terbaik Untuk Memberi Maklumat Di Eropah Dengan Perkhidmatan

Tip di Eropah biasanya berbeza-beza bergantung pada jenis perkhidmatan yang anda terima. Sebagai contoh, anda diharapkan dapat memberi petunjuk kepada pelayan di restoran lima bintang dengan cara yang berbeza kepada pelayan di belakang kaunter. Bartender tidak akan mengharapkan tip sama sekali dalam beberapa kes, di mana pemandu teksi akan. Menggunakan budi bicara anda, dan kemurahan hati selalu menjadi kaedah yang baik semasa menentukan tip yang betul. juga, kebanyakan tempat memerlukan anda memberi wang tunai, jadi pastikan anda membawa beberapa wang kertas Euro setiap masa.

Tiket Milan ke Rom

Tiket Florence ke Rome

Tiket Pisa ke Rom

Tiket Naples ke Rome

 

Tipping In Europe restaurants

 

Petua Masuk restoran

Segala keadaan di mana makanan atau minuman dibawa ke meja biasanya memerlukan petua. Jumlahnya bergantung pada jenis tempat makan yang anda nikmati. Prosedur standard untuk memberi tip di Eropah adalah dengan meninggalkan satu atau dua bil Euro di atas jumlah bil jika minum atau tidak ada makanan yang dipesan. Makanan penuh di persekitaran tempat duduk berbeza. Dalam kes ini, beberapa euro setiap orang biasanya mencukupi. Restoran bertaraf lima bintang di seluruh Eropah biasanya merangkumi kelebihannya. Pastikan untuk memeriksa ini kerana tidak perlu memberikan tip tambahan kecuali anda benar-benar menikmati perkhidmatan anda. Perkhidmatan yang baik kadang-kadang memerlukan tip tambahan, jadi dalam kes-kes ini, anda mungkin akan berjaya 15%.

Tiket Amsterdam ke Paris

Tiket London ke Paris

Tiket Rotterdam ke Paris

Tiket Brussels ke Paris

 

Pub

Sebilangan besar pub atau bar di seluruh benua tidak mengharapkan petua sama sekali. Bartender dibayar gaji, dan sementara beberapa syiling di dalam balang hujung kemungkinan besar akan dihargai, ia tidak perlu. jika anda melakukan petua, sekali lagi ingat untuk menggunakan wang tunai sahaja, sama ada wang kertas atau duit syiling. Sekiranya anda berada di sini bebas adalah senarai 5 Bars Terbaik Dengan Live Music Di Eropah.

Tiket Brussels ke Amsterdam

Tiket London ke Amsterdam

Tiket Berlin ke Amsterdam

Tiket Paris ke Amsterdam

 

 

Stylists And Spa's

Ramai orang mahu mendapatkan gaya rambut baru yang segar, atau urutan yang menenangkan semasa bercuti. Nasib baik anda akan menemui spa dan stylist di seluruh Eropah, sering di hampir setiap bandar. Petua, dalam mana-mana kes, biasanya sekitar sepuluh peratus. Sekiranya anda sangat gembira dengan perkhidmatan yang anda terima, anda boleh pergi setinggi 15%.

Tiket Nuremberg ke Prague

Tiket Munich ke Prague

Tiket Berlin ke Prague

Tiket Vienna ke Prague

 

Stylists And Spa's

 

hotel

Hotel adalah pertanyaan yang sering terjadi ketika datang ke persoalan tip di Eropah. Sebagai peraturan, seseorang harus selalu mengikuti garis panduan Satu Euro. Ini pada dasarnya menyatakan bahawa anda meninggalkan satu Euro dalam setiap petua. Sekiranya belop atau porter membawa beg anda, maka satu Euro setiap beg mencukupi. Pembersihan rumah mesti mendapat Euro sehari. Memberi petua kepada pekerja anda adalah mengikut budi bicara anda sendiri, tetapi ia harus bergantung pada tahap perkhidmatan yang telah anda terima. Sekiranya mereka berada di atas dan seterusnya semoga penginapan anda tidak dapat dilupakan dan menggembirakan, maka tip dari lima hingga sepuluh euro atau lebih tinggi adalah sesuai.

Tiket Frankfurt ke Berlin

Tiket Leipzig ke Berlin

Tiket Hanover ke Berlin

Tiket Hamburg ke Berlin

 

Apa Yang Harus Di Tipkan Teksi Dan Pengangkutan

Teksi dan Ubers adalah bahagian dalaman untuk berkeliling Eropah. Semasa memilih apa yang hendak diberi petua, adalah lebih baik untuk diingat bagaimana pemandu dibayar. Secara umumnya, walaupun, tip dua Euro untuk menaiki teksi pendek atau Uber sesuai. Aplikasi seperti Uber membolehkan anda memberi petunjuk kepada pemandu secara elektronik, sementara teksi bermeter akan memerlukan wang tunai. Memberi tip di Eropah semasa melakukan perjalanan sama dengan memberi tip di bar atau restoran. Perlu diingat bahawa tidak selalu diperlukan, tetapi sering dihargai. Tempah tiket kereta api anda Untuk kamu perjalanan Eropah ringkas dan senang dengan Laman Web Tiket Keretapi Termurah Di Dunia.

Tiket Milan ke Venice

Tiket Padua ke Venice

Tiket Bologna ke Venice

Tiket Rome ke Venice

 

Ultimate Guide To Tipping In Europe

 

Panduan Terbaik Untuk Memberi Maklumat Di Eropah Mengikut Negara

Sebilangan besar negara mengikuti garis panduan umum yang sama ketika datang ke Eropah. Sudah tentu, seseorang harus selalu meneliti tujuan yang dihasratkan sebelum melakukan perjalanan untuk memastikan bahawa anda benar-benar terkini. perjalanan kereta api sering dapat membawa anda melalui beberapa negara pada masa yang sama, jadi memastikan apa yang harus dilakukan dalam setiap perkara selalu membantu. Sebilangan negara menonjol dari rakan mereka dari segi peraturan, bagaimanapun.

Iceland dan Scandinavia

Sama ada kemunduran asal usul Viking mereka atau hanya kesopanan sederhana, negara-negara ini lebih suka anda tidak memberi tip sama sekali. Sebilangan besar restoran dan perkhidmatan akan mempunyai tip yang termasuk dalam bil. Masih sesuai untuk membulatkan bil ke Euro terdekat dan bukannya tip baik melalui wang tunai atau kad kredit.

 

Yunani dan Cyprus

Orang Yunani melakukan semuanya dengan sedikit berbeza, dan tip tidak terkecuali. Bil yang lebih besar memerlukan petua yang lebih kecil dan bil yang lebih kecil memerlukan petua yang lebih besar.

 

Austria

Tinggalkan sekurang-kurangnya a 5% tip, secara tunai untuk pelayan, walaupun rang undang-undang itu merangkumi ganjaran. Wang tunai selalu menjadi raja di kebanyakan negara Eropah, dan Austria tidak berbeza.

Tiket Salzburg ke Vienna

Tiket Munich ke Vienna

Tiket Graz ke Vienna

Tiket Prague ke Vienna

 

Apa Yang Harus Di Tip Di Ireland Dan Scotland

Terkenal dengan keramahan mereka, kedua-dua negara ini akan membawa beg anda dengan gembira. Tip untuk pengangkut barang tidak penting, dan biasanya tidak dijangka. Bersikap ramah dan mengucapkan terima kasih dengan sopan adalah, bagaimanapun, dijangkakan. Sekiranya anda ingin menerima perkhidmatan yang sama pada masa akan datang dari porter anda, pastikan untuk mengenalinya secara positif.

 

Tipping In Europe bars

 

Apa Yang Harus Di Petua Di Eropah – Britain

Banyak orang Britain telah berusaha untuk menjelaskan kepada pelancong bahawa pengemasan rumah tangga sebenarnya tidak diperlukan. Ketika datang ke tip di Eropah, ini adalah salah satu peraturan yang tegas. Jangan tinggalkan tip di bilik hotel anda, kemungkinan besar akan diserahkan di kaunter penerimaan tetamu kerana hilang wang. Bartender juga tidak mengharapkan petua, dan memberi tip boleh disukai. Dengan segala cara, ramah dan mengenali bartender anda. Masukkan beberapa syiling ke dalam balang hujung jika ada. Jika tidak, lebih baik meninggalkan persamaan.

Tiket Amsterdam ke London

Tiket Paris ke London

Tiket Berlin ke London

Tiket Brussels ke London

 

Membundarkan Semua Maklumat Mengenai Tip di Eropah

Nasihat terbaik untuk memberi tip di Eropah adalah melakukan kerja rumah anda. Baca semua mengenai negara, atau negara yang ingin anda lawati. ingat itu perjalanan kereta api sering membawa anda ke sebilangan negara bahawa anda mungkin boleh berhenti di. Sentiasa bawa wang tunai, kedua-dua syiling, dan beberapa nota untuk memberi wang tunai. Sekiranya anda tidak yakin dengan polisi tersebut, berpegang pada peraturan sepuluh peratus untuk restoran, dan peraturan satu Euro untuk yang lain.

 

Ingat, Kami suka mendidik anda mengenai Perjalanan, jadi apabila waktunya tepat dan anda membuat keputusan untuk melakukan perjalanan, ingat bahawa Travel Travel adalah keistimewaan kami dan pilih Simpan Kereta Api, kami ingin membantu anda menikmati perjalanan anda!

 

 

Apakah anda ingin untuk menanamkan blog kami post “Panduan Terbaik Untuk Memberi Petua Di Eropah” ke laman web anda? Samada anda boleh mengambil gambar dan teks kami dan memberi kami kredit dengan link ke laman blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https://www.saveatrain.com/blog/guide-tipping-europe/?lang=ms ‎- (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)

  • Jika anda ingin berbuat baik kepada pengguna anda, anda boleh membimbing mereka terus ke laman arahan laluan kereta api kami.
  • Di pautan berikut, anda akan mencari laluan kereta api yang paling popular – https://www.saveatrain.com/routes_sitemap.xml, <- link ini adalah untuk English laluan halaman pendaratan, tetapi kita juga mempunyai https://www.saveatrain.com/de_routes_sitemap.xml, dan anda boleh menukar de ke fr atau tr dan lebih banyak bahasa pilihan anda.