Waktu membaca: 6 minit
(Lepas Kemaskini: 29/10/2021)

Itali adalah salah satu yang paling popular destinasi pelancongan di dunia. Orang berduyun-duyun ke negara ini untuk makanan yang hebat, budaya, dan sejarah yang kaya. sebenarnya, anda tidak perlu untuk melawat bandar-bandar besar untuk mengalami azimat Itali. Satu contoh yang baik adalah ini adalah hamparan yang menggoda Riviera Itali dikenali sebagai Lima tanah. Ia adalah destinasi popular bagi orang-orang yang mahu menikmati pantai Mediterranean dan memutuskan sambungan dari kadar tekanan kehidupan moden. Walaupun terdapat banyak bandar-bandar dan kampung-kampung terpencil di pantai Itali, bandar-bandar Cinque Terre adalah yang paling popular. Oleh kerana kepentingan dalam ini destinasi hebat, Simpan Kereta Api telah meletakkan bersama-sama panduan cepat pada bagaimana untuk melihat Cinque Terre oleh Keretapi.

 

Mengapa Go By Train?

Ramai pelancong yang belum melawat Cinque Terre tanya mengapa kereta api adalah pilihan terbaik. Menyewa kereta dan memandu ke rantau aman ini kedengaran lebih baik, betul? salah. Untuk memahami mengapa yang tidak mungkin, ia adalah penting untuk mengetahui apa yang membentuk Cinque Terre. Cinque Terre adalah terutamanya terdiri daripada lima perkampungan nelayan, itu nama (lima tanah). Kampung-kampung ini Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore, dan Monterosso al Mare. Mereka pada asalnya lima istana dengan komuniti kecil di sekeliling mereka. Untuk terus hidup, kampung-kampung ini mengambil bahagian dalam memancing dan pertanian. Kampung-kampung adalah, sehingga baru-baru ini, dihubungkan dengan laluan hiking dan hanya boleh diakses dengan kereta api atau laut.

Kampung-kampung ini tidak lagi secara berasingan kerana mereka tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, mereka masih mengekalkan perasaan jauh yang banyak menikmati. Jalan-jalan yang membawa kepada beberapa kampung-kampung sekarang, tetapi mereka sangat sempit dan boleh menjadi satu perjalanan yang berbahaya bagi mereka yang baru untuk jalan-jalan. Jika anda sampai ke kampung-kampung dengan kereta, anda tidak akan dapat melakukan perjalanan di antara mereka dengan kereta. Untuk mengelakkan apa-apa bahaya dan kesusahan, ia adalah yang terbaik untuk melawat kampung-kampung dengan sistem yang mudah sebahagian besar kereta api pengangkutan.

 

Apa yang Boleh Anda Harapkan Dari The Cinque Terre Train Line?

Cinque Terre talian kereta api mempunyai enam perhentian. Perintah perhentian ini ialah La Spezia (hab pengangkutan pusat di kawasan yang), Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso, dan akhirnya Levanto. perjalanan ini yang agak pendek dan tidak mengambil banyak masa. Perjalanan dari La Spezia untuk Riomaggiore tempoh 10 minit. The perjalanan antara bandar-bandar Cinque Terre akan 5 minit setiap. Ini kereta api melalui terowong gelap yang tarikh kembali ke tahun 1870-an. Ia adalah satu pengalaman yang menarik untuk melalui kegelapan dan kemudian tiba-tiba melihat kecerahan dan pemandangan yang menakjubkan Mediterranean.

kereta api ini tidak adalah seperti yang kerap sebagai salah satu akan mengharapkan memandangkan jarak pendek antara destinasi. Mereka biasanya berjalan sekali setiap jam, tetapi ini boleh berubah dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, selalu terbaik untuk meminta maklumat perjalanan tambahan apabila membeli tiket anda. Di samping mengetahui jadual dan masa perjalanan ini laluan kereta api, ia adalah penting untuk mengesahkan tiket anda. Terdapat mesin pengesahan pada platform kereta api yang boleh anda gunakan. Apa yang anda perlu lakukan adalah slaid akhir sempit tiket ke dalam slot mesin kuning kecil dan menunggu untuk mendengar setem.

Arriving Cinque Terre by Train

 

1. Panduan Ringkas Untuk Cinque Terre Dengan Kereta Api: Riomaggiore

Riomaggiore sama ada akan menjadi persinggahan pertama (jika kamu pergi untuk mendudukinya dari La Spezia) atau stop kelima (jika kamu pergi untuk mendudukinya dari Levanto). Walau bagaimanapun, ia kemungkinan besar akan menjadi persinggahan pertama bagi ramai pengunjung Cinque Terre, kerana ia adalah cara yang paling cepat untuk sampai ke sana. Riomaggiore adalah yang terbesar daripada lima buah kampung, dan ia adalah modal tidak rasmi sejak taman pejabat utama adalah terdapat. Bangunan-bangunan itu bertenggek semua atas gaung curam, sepanjang jalan ke pelabuhan kecil. Tempat kejadian mengelupas rumah pastel adalah indah dan akan kekal dalam ingatan anda selama-lamanya. Ia adalah pandangan yang hebat untuk melihat pada waktu matahari terbenam, dan ia mesti dilihat pasangan yang ingin berkongsi detik istimewa.

La Spezia untuk Trains Riomaggiore

Florence untuk Trains Riomaggiore

Modena untuk Trains Riomaggiore

Livorno untuk Trains Riomaggiore

Riomaggiore Italy

 

2. Manarola

Manarola merupakan sebuah perkampungan petit yang muncul untuk menumpahkan turun ke pantai Cinque Terre pada pandangan pertama. Ilusi daripada melata bangunan berwarna-warni ialah pemandangan yang indah. Ia adalah perpaduan sempurna antara budaya Itali dan sifat lasak. Sebaik sahaja anda kecapi pemandangan indah, anda boleh menerokai kampung. Manarola mempunyai sebuah pelabuhan kecil yang mempunyai tanjakan bot dan lubang renang. Ia adalah tempat yang paling sesuai untuk berenang dan mengamalkan beberapa menyelam tebing. Mengiringi pelabuhan yang banyak bot nelayan yang tergolong penduduk Manarola. Tradisi menangkap dan makan ikan masih hidup dan berkembang maju di kampung.

La Spezia untuk Trains Manarola

Riomaggiore untuk Trains Manarola

Sarzana untuk Trains Manarola

Levanto untuk Trains Manarola

Manarola to Cinque Terre by Train

 

3. Panduan Ringkas Untuk Cinque Terre Dengan Kereta Api: Corniglia

Setiap lima kampung mempunyai daya tarikan tertentu. Corniglia adalah istimewa kerana ia tidak terletak di kawasan dermaga. Walau bagaimanapun, apa yang kurang dalam pantai, ia lebih daripada membuat untuk dengan keindahan yang tersendiri. Corniglia terasa lebih jauh daripada kampung lain. Walau bagaimanapun, ia menawarkan suasana yang lebih tenang dan tempatan. Kampung ini sering diabaikan untuk laluan sukar yang. Tidak seperti kampung-kampung lain yang boleh dikunjungi dengan bot, Corniglia dihidupkan puncak bukit dan tidak mempunyai akses laut. Satu-satunya cara untuk mencapai ia adalah untuk berjalan jalan Cinque Terre atau untuk mengambil kereta api. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa kereta api tidak akan menyelamatkan anda sebarang usaha fizikal. Anda masih perlu berjalan tangga untuk sampai ke pusat kampung dan melihat segala-galanya termasuklah kampung kecil.

Corniglia mempunyai sudut pandangan yang hebat yang membolehkan anda melihat sebahagian besar bukit di sekitarnya dan lautan yang luas. The Belvedere di kampung ini ialah tempat yang hebat untuk pergi dan mengambil dalam keindahan Cinque Terre. Sebaik sahaja anda berbuat demikian anda boleh menikmati rasa ini menawarkan kampung, dari pesto menarik untuk wain lazat. Corniglia mempunyai sejarah yang kaya membuat wain, dan jika anda bernasib baik untuk berbaik-baik dengan penduduk tempatan, anda boleh rasa dan belajar tentang wain mereka.

La Spezia untuk Trains Corniglia

Florence untuk Trains Corniglia

Manarola untuk Trains Corniglia

Levant untuk Trains Corniglia

 

 

4. Vernazza

Vernazza dianggap sebagai salah satu yang paling kampung yang indah bukan sahaja Cinque Terre, tetapi seluruh negara Itali. Ia sudah tentu permata pertabalan Cinque Terre yang membuatkan ramai jatuh cinta dengan perjalanan. Ia mempunyai rasa yang lebih elegan dan tradisional yang kampung-kampung lain kekurangan. Gabungkan dengan makanan yang luar biasa dan pemandangan yang indah, dan anda mendapat tempat yang menjamin lawatan kedua. Pastikan untuk melawat istana Doria apabila di Vernazza. Ia mengandungi salah satu menara asal lepas yang melindungi rakyat daripada beberapa dekad kampung lalu.

Corniglia untuk Trains Vernazza

Florence untuk Trains Vernazza

Bologna untuk Trains Vernazza

Riomaggiore untuk Trains Vernazza

Vernazza Coast

 

5. Panduan Ringkas Untuk Cinque Terre Dengan Kereta Api: Monterosso Al Mare

Monterosso al Mare sudah pasti yang paling pelancong dan resort seperti bandar di Cinque Terre. Ia mempunyai kereta, hotel, dan pantai kerikil yang sempurna untuk pelancong. Jika anda mahu untuk melawat bahagian ini menakjubkan Itali, tetapi lebih suka suasana yang lebih moden, kemudian Monterosso adalah untuk anda. Monterosso mempunyai persiaran yang sesuai untuk berjalan-jalan petang, dan lebih baik, mereka mempunyai tempat makan yang baik yang akan membuat sesiapa sahaja menikmati makanan laut.

Rom ke Kereta api Tivoli

Tivoli untuk Kereta api Rome

Perugia untuk Trains Tivoli

Orvieto untuk Trains Tivoli

Monterosso Al Mare Sea

 

Seperti yang anda lihat, Cinque Terre mempunyai banyak untuk menawarkan pengunjung yang ingin mengalami pengalaman Itali unik. Ia mempunyai lima buah kampung yang unik yang menjanjikan pengalaman yang sukar dilupakan. Menempah tiket kereta api anda dan biarkan diri anda mengalami pengembaraan yang tidak seperti yang lain.

 

 

Apakah anda ingin untuk menanamkan blog kami post “Panduan Ringkas: How To Travel Cinque Terre Dengan Kereta Api” ke laman web anda? Kau bisa mengambil foto kami dan teks dan memberikan kami kredit dengan link ke pos blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https://www.saveatrain.com/blog/guide-travel-cinque-terre-train/?lang=ms – (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)