Waktu membaca: 3 minit
(Lepas Kemaskini: 20/09/2021)

Brisbane adalah modal Queensland dan diberkati oleh A-senarai tarikan seperti Sea World, padang halus dan taman-taman South Bank, dan Jambatan Cerita, dan banyak lagi - Australia paling lama jambatan julur.

Ia juga merupakan bandar kreatif, dengan art muzium dan galeri dan kafe bergaya banyak sekali, ditambah ia batu loncatan yang sempurna untuk pantai Gold Coast, laut, dan melayari.

 

 

Jika anda separa untuk melatih perjalanan, sistem kereta api adalah penting kepada bandar ini infrastruktur pengangkutan dan budaya sejarah.

Jadi, jika anda mahu melihat Brisbane dengan kereta api, di sini adalah lima tip-tip utama.

 

  1. Central Station

Terletak di laluan Pantai Utara, Stesen Central adalah bandar rangkaian stesen utama dan terletak bang di tengah-tengah daerah pusat perniagaan di Brisbane.

Dibuka kembali pada 1889, bahagian hadapan bangunan klasik menghadap Anzac Square dan ia arteri utama bagi laluan yang disediakan untuk Queensland dan seluruh Australia.

Jika ingin Lodgings berhampiran, Oaks Charlotte Towers Hotel menyediakan tempat yang paling hebat - ia tidak terlampau mahal dan suite mewah menghadap ke latar langit bandar.

 

  1. Metro Brisbane

Metro Brisbane belum beroperasi - tetapi sistem transit aliran massa adalah dibiayai sepenuhnya, pembinaan bermula dengan bersungguh-sungguh pada tahun ini dan ia perlu dibuka kepada orang ramai dengan 2023.

pada 21 kilometer panjang, ia mau bekerja 18 stesen di seluruh bandar, dan penduduk dan pelancong sama-sama akan dapat naik dan turun sesuka hati.

Ia menelan belanja A $ 944,000,000, tetapi faedah termasuk kesesakan dikurangkan dan tekanan yang kurang pada bas beleaguered Brisbane.

 

  1. Steam Train Ahad

Jika anda mahu letupan dari masa lalu (dalam cara yang lebih daripada satu), kepala ke Brisbane Roma Station Street untuk tetap Wap acara Keretapi Ahad.

Melangkah masuk gerabak kayu beradab dan anda segera akan dibawa kembali ke era yang lebih elegan, seperti yang anda dan bunyi letusan kecil keluarga anda bersama-sama lalu Brisbane yang paling indah tempat-tempat.

Ia menyeronokkan untuk semua peringkat umur, tetapi kanak-kanak dan warga tua terutamanya terpesona dengan azimat.

 

  1. Muzium Rel Bengkel

Ipswich terletak di barat daya kawasan metropolitan Brisbane dan di sinilah anda akan menemui Muzium Keretapi Bengkel yang indah.

Ia merupakan satu pengalaman warisan interaktif dan inspirasi ditempatkan di bengkel kereta api tertua di Australia dan penuh dengan lokomotif wap yang jarang berlaku, jentera industri besar, dan pameran pelbagai media.

Apabila anda mahukan lawatan pendidikan dan menyeronokkan untuk seluruh keluarga, cuma perlu.

 

  1. AirTrain

Brisbane lapangan terbang adalah hab pengangkutan sibuk yang yang dirangsang oleh kafe seperti Fonzie Abbot, bar seperti Transit Tavern, dan penyedia tempat letak kenderaan.

Tetapi bagi ramai pengembara yang tiba melalui udara, perkara yang terbaik tentang hal itu adalah AirTrain, yang 13 landasan kereta api komuter kilometer yang dengan pantas mendorong pelancong dari lapangan terbang ke Central Station sejak itu 2001.

Selepas penerbangan memenatkan, AirTrain membawa anda ke pusat bandar dalam masa hanya 20 minit - agak menarik.

Ikut lima tips kami untuk mengemudi Brisbane dengan kereta api dan anda akan kekal di landasan yang betul untuk yang hebat percutian.

 

Adakah anda mempunyai tips untuk perjalanan kereta api Brisbane? Berkongsi mereka di bahagian komen dan jika anda perlu kereta api kereta api Jimat A.

 

Adakah anda ingin untuk membenamkan siaran blog kami ke laman web anda, anda boleh mengambil foto dan teks kami dan hanya memberi kita kredit dengan pautan untuk post blog ini, atau anda klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Ftips-brisbane-train%2F%3Flang%3Dms - (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)