Waktu membaca: 4 minit
(Lepas Kemaskini: 27/03/2021)

pengangkutan kereta api adalah cara yang paling mesra alam bagi perjalanan. Kesan rumah hijau pelepasan gas per kilometer pada pengangkutan kereta api adalah 80% kurang daripada kereta. Di sesetengah negara, kurang daripada 3% semua pengangkutan pelepasan gas datang dari kereta api. Satu-satunya kaedah yang lebih mesra alam berbanding kereta api sedang berjalan dan berbasikal. Terdapat sedang banyak sebab mengapa memilih untuk perjalanan dengan kereta api adalah mesra alam dan kami ingin berkongsi dengan anda!

Satu barisan kereta api biasa boleh membawa 50,000 orang setiap jam. Bandingkan ini dengan lorong lebuh raya, yang boleh bergerak hanya 2,500 orang setiap jam.

 

 

Apabila berbeza pengangkutan motor dengan kereta api, kos luaran, bunyi, pencemaran udara, kemalangan, dan kemerosotan infrastruktur, dan kesesakan jauh lebih rendah pada kereta api daripada menggunakan kenderaan persendirian.

Amsterdam untuk Trains London

Rotterdam ke Kereta api London

Paris untuk Trains London

Brussels untuk Trains London

 

Pencemaran bunyi – Mengapa memilih untuk perjalanan dengan kereta api mesra alam

Pencemaran bunyi adalah kesan buruk dari kebisingan pada manusia dan haiwan. Ia adalah hasil langsung daripada miskin perancangan bandar. Masalah dari bunyi tarikh pencemaran kembali ke Rom purba! hari ini, pencemaran bunyi dari kereta boleh menyebabkan kerosakan kepada keadaan psikologi rakyat. Gejala termasuk tekanan darah tinggi, tahap tekanan tinggi, tinnitus, gangguan tidur, dan kesan berbahaya yang lain.

Pada masa ini, terdapat langkah-langkah untuk menghadkan kesan bunyi jalan. Langkah ini termasuk halangan bunyi, mengehadkan kelajuan kenderaan, berubah tekstur jalan, serta kawalan trafik yang membolehkan aliran kenderaan lancar. Ini bermakna bahawa kereta dalam sistem kawalan trafik akan perlu menggunakan brek dan pecutan mereka kurang.

kereta api mesra alam dan yang kritikal. India adalah melihat jualan kereta meningkat setiap tahun. China ini diramalkan mempunyai 300 juta kereta di jalan raya oleh 2030. Penerbangan dan perjalanan kapal juga menambah kepada pelepasan CO2 global. Nampaknya daripada semua mod pengangkutan, hanya kereta api yang menjaga pelepasan rendah dan lestari untuk masa depan.

kereta elektrik dan hibrid adalah jelas lebih baik untuk alam sekitar daripada kereta tradisional, tetapi masalah hari ini adalah bahawa kereta ini adalah terlalu mahal untuk dijual pada tahap yang akan mengimbangi kesan negatif kereta.

Rimini untuk Trains Florence

Rom ke Kereta api Florence

Florence ke Kereta api Rome

Venice untuk Trains Florence

 

 

kereta api diesel dan kereta api elektrik

Terdapat perbezaan antara diesel kereta api dan elektrik kereta api. kereta api elektrik mengeluarkan 20-35% kurang karbon daripada kereta api diesel. Kereta api mesra alam kereta api terutama Elektrik yang dijana oleh tenaga boleh diperbaharui dan tawaran perjalanan bebas karbon. pelepasan daripada kereta api di Eropah akan mengurangkan lagi sebanyak 50% oleh 2030. Angka-angka ini adalah besar kerana akaun keretapi untuk 8.5% semua aktiviti pelancongan.

Cologne untuk Trains Frankfurt

Munich ke Frankfurt Kereta api

Hanover untuk Trains Frankfurt

Hamburg ke Frankfurt Kereta api

 

Kereta api atau kapal terbang – mengapa memilih untuk perjalanan dengan kereta api mesra alam

Perkara penting utama apabila membandingkan kereta api ke kapal terbang adalah bahawa pesawat perlu menggunakan jumlah yang luar biasa bahan api untuk kedua-dua berlepas dan mendarat. juga, apabila orang perjalanan dengan kapal terbang, mereka cenderung untuk sampai ke lapangan terbang dengan kereta. Ini menambah kepada pelepasan CO2 untuk perjalanan mereka. Ini menjadikan mengambil kereta api antara bandar tidak brainer untuk alam sekitar.

Terdapat beberapa perkembangan terkini, terutamanya bagi orang-orang mengembara untuk perniagaan yang dimaklumkan oleh ejen pelancongan kesan karbon penerbangan mereka. juga, selain daripada alam sekitar, sangat sukar untuk sampai ke pusat bandar dengan kereta, sedangkan, jika anda berada di kereta api, anda mempunyai akses terus ke pusat-pusat metropolitan. ini, lebih kerap daripada tidak, juga bermakna bahawa adalah lebih cepat untuk perjalanan dengan kereta api daripada mana-mana kaedah lain.

Genoa untuk Trains Milan

Rom ke Kereta api Milan

Bologna untuk Trains Milan

Verona untuk Trains Milan

 

Kesimpulannya, kereta api adalah mesra alam dan kaedah perjalanan yang paling mesra alam dan juga memberi kemudahan bagi orang yang melakukan perjalanan untuk perniagaan dan keseronokan. Peningkatan dalam kereta di jalan raya bermakna kesesakan dan pencemaran yang semakin meningkat dan kereta api adalah jawapan pengangkutan untuk melindungi alam sekitar.

 

Adakah anda ingin membeli tiket kereta api tanpa yuran tempahan? Pergi ke www.saveatrain.com untuk mendapatkan akses kepada kadar kereta api paling murah.

 

Adakah anda ingin untuk membenamkan siaran blog kami ke laman web anda, kemudian klik sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fwhy-choosing-to-travel-by-train-is-environmentally-friendly%2F%3Flang%3Dms - (Tatal ke bawah untuk melihat Kod Embed)