Vrijeme za čitanje: 6 minuta
(Ažurirano: 08/09/2023)

Putovati svijetom san je koji se često čini nedostižnim, pogotovo kad ste na uskoj proračuna. Ali što ako vam kažemo da postoji način da istražite egzotične destinacije, uronite u lokalnu kulturu, i stvorite nezaboravne uspomene bez pražnjenja bankovnog računa? Uđite u svijet pristupačnih putovanja kroz volonterske programe diljem svijeta. Ovaj sveobuhvatni vodič dublje će istražiti kako volontiranje može biti vaša ulaznica za uzbudljive avanture s malim proračunom.

  • Željeznički promet je eko-friendly način za putovanja. Ovaj članak educira o putovanju vlakom pomoću programa Save A Train, U Web stranica najjeftinijih vlaka U svijetu.

 

Uspon volonterskih putovanja

Tijekom proteklog desetljeća, došlo je do značajnog porasta broja mladih i putnički osviješteni putnici koji su iskoristili moć volontiranja da potaknu svoju žudnju za lutanjem. Ono što je nekoć bila dobro čuvana tajna među iskusnim putnicima sada je postalo globalni trend, zahvaljujući internetu i namjenskim platformama koje povezuju volontere s domaćinima diljem svijeta.

Nakon što odaberete pravu platformu, vrijeme je da napravite svoj profil, istaknite svoje vještine i interese, i počnite se povezivati s potencijalnim domaćinima. Zapamtiti, strpljenje je ključno, osobito kada je riječ o osiguravanju željenih pozicija u popularnim projektima. Za vas smo suzili neke od najboljih izbora volonterskih programa diljem svijeta:

 

1. Workaway

Workaway je jedinstvena globalna platforma koja povezuje putnike s domaćinima diljem svijeta. Omogućuje putnicima, poznat kao “Workawayers” razmijeniti svoje vještine i entuzijazam za smještaj i autentična kulturna iskustva. Workaway nudi različite mogućnosti, od poljoprivrede i podučavanja do pomaganja u hostelima ili doprinosa umjetničkim projektima. Djeluje u preko 170 zemlje, obuhvaća različite lokacije, od gradova do udaljenih sela.

Postati volonter, morate se registrirati (košta otprilike $20 godišnje), popunite profil, pronaći odgovarajući projekt, i svidjeti se domaćinu. Profil na Workawayu nešto je između stranice na društvenim mrežama i životopisa. S jedne strane, morate se prikazati kao ugodna i zanimljiva ličnost (neki domaćini pozivaju volontere ne toliko zbog posla, već zbog zabave i kulturne razmjene). S druge strane, trebali biste jasno navesti u čemu ste dobri: brigu o djeci, nastave jezika, kuhanje, vrtlarstvo, njega životinja, konstrukcija, kućni popravci, i tako dalje. Ako je izbor između profesionalca i amatera, domaćin će više voljeti profesionalca, koliko god amater bio zanimljiv i karizmatičan – svakako istaknite svoje profesionalne vještine. Još je bolje ako je nešto praktično.

Frankfurt na Berlin vlakova

Leipzig u Berlinu vlakova

Hannover je u Berlin vlakova

Hamburg u Berlinu vlakova

 

 

2. PomoćOstani

HelpStay je platforma slična Workawayu, dizajniran za putnike koji traže kulturnu razmjenu i pristupačna iskustva putovanja. Povezuje putnike u preko 100 zemalja za volonterske programe diljem svijeta. Većina prilika za volontiranje je besplatna. Neki mogu zahtijevati malu donaciju. Gotovo svi nude besplatan smještaj i obroke. O detaljima se možete raspitati kod domaćina.

Na HelpStay, putnici mogu pronaći širok raspon mogućnosti, kao što je volontiranje na organskim farmama, pomoć u eko projektima i društveni rad, ili postati pomagač za neku vrstu projekta nevladine organizacije. Uz naš prethodni članak, možete naučiti kako doći do bilo koje destinacije u Europi za vaš budući volonterski projekt lako.

Vlakovi od Beča do Budimpešte

Vlakovi od Praga do Budimpešte

Vlakovi od Münchena do Budimpešte

Vlakovi iz Graza do Budimpešte

 

Ecological Volunteering

 

3. Festivalsko volontiranje sa Stoke Travelom

Festivalsko volontiranje sa Stoke Travelom je uzbudljiv i jedinstven način da doživite neke od najpoznatijih svjetskih putovanja. glazbenih i kulturnih festivala pritom aktivno sudjelujući u njihovoj organizaciji. Stoke putovanja, poznata turistička tvrtka, nudi mogućnosti putnicima da postanu festivalski volonteri na raznim događanjima.

Kao festivalski volonter u Stoke Travelu, obično dobivate besplatan ili znatno sniženi pristup festivalu, uključujući kampiranje ili smještaj. U zamjenu za tvoju pomoć, možda ćete biti uključeni u zadatke poput postavljanja i demontaže festivalske infrastrukture, pomoć u logistici događaja, ili čak promoviranje usluga Stoke Travela drugim posjetiteljima. Broj festivala može se mijenjati iz godine u godinu, međutim, mnogi od njih su najpopularniji u Europi. Na primjer, Oktoberfest u Münchenu, La Tomatina u Bunolu, Utrka s bikovima u Pamploni, Španjolska, i tako dalje.

Interlaken za Zurich vlakova

Luzern na Zurich vlakova

Bern za Zurich vlakova

Ženeva Zürich vlakova

 

4. Europske snage solidarnosti

Europska snaga solidarnosti ozbiljnija je od drugih volonterskih programa diljem svijeta. ESC nudi mogućnosti za starije osobe 18-30 uključiti se u volonterske i solidarne aktivnosti, uz potporu Europske unije. Pokrenut u 2018, ESC nudi mladim Europljanima platformu za doprinos društvu, steći dragocjena iskustva, razvijati vještine, i poticati osjećaj europskog građanstva. Prosječna duljina programa je 6-12 mjeseci. Program pokriva gotovo sve troškove, uključujući vize, osiguranje, i 90% od troškova karte. Osim smještaja i prehrane, volonteri dobivaju i džeparac.

Projekte pokreću samo ovlaštene organizacije. Volonterima je osiguran a “radno mjesto.” Od njih se traži da rade približno 30 sati tjedno. Doprinosi osobnom i profesionalnom razvoju sudionika dok se suočava s društvenim izazovima kroz volonterske i solidarne akcije. Inicijativa je dio širih napora Europske unije da podupre angažman mladih i društvenu koheziju.

Amsterdam u London Vlakovi

Pariz za London vlakova

Berlin u London vlakova

Bruxelles u London vlakova

 

Volunteering - Passion Led Us Here

 

5. Volonteri UN-a

Ako želite proširiti svoje volontersko iskustvo ili više ne ispunjavate uvjete za ESC program, koji ima ograničenje jednokratnog sudjelovanja, možete razmisliti o tome da postanete volonter UN-a. Volonteri UN-a (Volonteri Ujedinjenih naroda) je program i inicijativa koju su uspostavili Ujedinjeni narodi za promicanje volonterstva i pružanje prilika pojedincima da doprinesu svojim vještinama, stručnost, i vremena za potporu raznim inicijativama Ujedinjenih naroda i razvojnim projektima diljem svijeta. Volonteri UN-a igraju ključnu ulogu u promicanju misije mira organizacije, razvoj, i humanitarnu pomoć. Ključ aspekte volontera UN-a uključiti:

Raznovrsni zadaci: Volonteri UN-a uključeni su u širok raspon zadataka. To uključuje mirovne operacije, napori za pomoć u katastrofama, projekti razvoja zajednice, zdravstvene inicijative, obrazovni programi, i više.

Kvalificirani profesionalci: Volonteri UN-a obično su iskusni stručnjaci iz raznih područja kao što je zdravstvo, obrazovanje, inženjering, TO, poljoprivreda, i socijalni rad. Oni nude svoju stručnost kako bi pomogli u rješavanju globalnih izazova.

Globalna prisutnost: Volonteri UN-a rade u brojnim zemljama, kako u konfliktnim i postkonfliktnim zonama tako iu razvojnim kontekstima. Oni doprinose izgradnji otpornih zajednica i potiču održivi razvoj.

Multinacionalno i inkluzivno: Volonteri UN-a dolaze iz različitih sredina i nacionalnosti. Oni stvaraju bogatu i uključivu mrežu pojedinaca posvećenih pozitivnom učinku kroz volonterske programe diljem svijeta.

Bruxelles u Amsterdam vlakova

London Amsterdam vlakova

Berlin u Amsterdam vlakova

Pariz Amsterdam vlakova

 

UN Volunteer Programs Worldwide

Zaključak

Završavamo naše putovanje, nadamo se da ćemo vas inspirirati da se upustite u pristupačnu avanturu kroz volonterske programe diljem svijeta. Zapamtiti, golem svijet čuva čuda. S odlučnošću i ispravnim načinom razmišljanja, istražite bez razbijanja novca. Bilo da odlučite podučavati engleski na Tajlandu, očuvati divlje životinje u Kostariki, ili pomoći izbjeglicama u Grčkoj, čeka vas prilika za volontiranje. Tako, spakirajte, otvori svoje srce, i krenite na putovanje koje će ne samo promijeniti vaš život, već i učiniti svijet boljim mjestom, jedno po jedno volontersko iskustvo.

 

Sjajno putovanje vlakom počinje pronalaženjem najboljih karata na najudobnijoj ruti vlaka. Mi u Spremi vlak rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom i pronađete najbolje karte za vlak po najpovoljnijim cijenama.

 

 

Želite li ugraditi naš post na blogu "Kako se pripremiti za putovanje vlakom" na svoju stranicu? Možete uzeti naše slike i tekst i daju nam kredit sa linkom na ovaj post na blogu. Ili kliknite ovdje: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fhr%2Fplatforms-to-explore-volunteer-programs%2F – (Spustite se malo vidjeti Embed Code)