Vrijeme za čitanje: 8 minuta
(Ažurirano: 21/12/2023)

U doba rada na daljinu i digitalne povezanosti, sve više pojedinaca odlučuje se za dobivanje digitalne vize za freelancere koja im omogućuje rad s bilo kojeg mjesta u svijetu. Digitalni nomadi, kako su opće poznati, iskoristite tehnologiju kako biste se oslobodili tradicionalnog uredskog uređenja i istražili nove horizonte. Odabir pravog odredišta ključan je za uspješno iskustvo digitalnog nomada, uzimajući u obzir faktore kao što su troškovi života, infrastruktura, i cjelokupnu kvalitetu života. U ovom članku, istražit ćemo prvih pet zemalja koje nude idealno okruženje za digitalne nomade koji traže ravnotežu između posla i avanture.

 • Željeznički promet je eko-friendly način za putovanja. Ovaj članak educira o putovanju vlakom pomoću programa Save A Train, U Web stranica najjeftinijih vlaka U svijetu.

Što je digitalna nomadska viza?

Digitalna viza za freelancere ili Nomad Visa specijalizirana je viza ili program boravka koji nude određene zemlje pojedincima koji rade na daljinu ili zarađuju na internetu dok borave u toj zemlji. Digitalne nomadske vize osmišljene su kako bi olakšale legalan boravak udaljenih radnika, slobodnjaci, i samozaposlene osobe koje svoje radne obveze mogu obavljati online. Ove vize obično dolaze s rokom valjanosti koji može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o zemlji. Mnogi od ovih programa nude mogućnost produljenja vize za smještaj pojedinaca zainteresiranih za dulji boravak.

Ispuniti uvjete za vizu za digitalne nomade, općenito morate zadovoljiti sljedeće kriterije:

 1. Pokažite dokaz o poslu na daljinu, što se može potkrijepiti kopijom ugovora o radu ili službenim dopisom vašeg poslodavca o dopuštenju za rad na daljinu.
 2. Posjedujte dovoljno financijskih sredstava da se uzdržite tijekom svog boravka, što je dokazano bankovnim izvodima ili drugom dokumentacijom koja pokazuje dovoljno sredstava za pokrivanje životnih troškova.
 3. Zadržite zdravstveno osiguranje tijekom cijelog trajanja vašeg boravka u zemlji domaćinu.
 4. Imati čistu kaznenu evidenciju.

Prije nego što se odlučite za odredište, freelanceri moraju uzeti u obzir razne čimbenike. Neka od tih razmatranja uključuju:

Povoljno vrijeme – individualne preferencije vremenskih uvjeta variraju. Dok neki možda traže toplinu, drugi možda više vole hladniju klimu. stoga, u potrazi za novom zemljom, bitno je usredotočiti se na prevladavajuće vremenske prilike u regiji.

Pouzdan WiFi – s obzirom na oslanjanje svakog digitalnog nomada na stabilnu internetsku vezu, ključno je osigurati da odabrana zemlja ima robusnu WiFi infrastrukturu. Dosljedna povezanost neophodna je jer izravno utječe na vašu sposobnost učinkovitog rada.

Zajednica koja napreduje – uspostavljanje društvenih veza je ključno. Nomadski način života može biti izoliran, naglašavajući važnost stvaranja veza s drugima tijekom vremena. Mnoge žarišne točke za digitalne nomade razvile su se kao rezultat okupljanja nomada u tim područjima.

Pristupačni životni troškovi – za digitalne nomade, održavanje ekonomičnog načina života je najvažnije. Kratkoročno iznajmljivanje smještaja može biti skupo, zbog čega je mudro potražiti zemlje s nižim životnim troškovima.

Optimalna ravnoteža između poslovnog i privatnog života – postizanje prave ravnoteže između posla i slobodnog vremena može biti izazov za digitalne nomade. Stoga, ključno je odabrati mjesto koje omogućuje skladan spoj profesionalnog i osobnog života.

Amsterdam u Pariz vlakova

London Pariz vlakovi

Rotterdam za Pariz vlakovi

Bruxelles u Pariz vlakova

 

1. Portugal

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1200-$2200+ USD
 • Visa: Boravišna viza – ova vam viza omogućuje boravak prva četiri mjeseca. Kad jednom uđete u Portugal, možete podnijeti zahtjev za dvogodišnju boravišnu dozvolu. Viza za privremeni boravak – s ovom vizom, možete ostati za 12 mjeseci. Ovu vizu ne možete produljiti niti je koristiti za dobivanje boravišne dozvole, ali možete ga produžiti četiri puta
 • Potrebna mjesečna plaća: preko 3.040 €

Čini se da se Portugal pretvorio u europski Bali, služi kao središte digitalnih nomada. U ljeto 2022, Portugal je najavio pokretanje posebne vize za freelancere i radnike na daljinu. Sada mogu istraživati Portugal s nacionalnom vizom D7, pružajući mogućnost osiguranja boravišne dozvole.

Sigurno, klima je fantastična gotovo cijele godine, troškovi života niži su nego u većem dijelu zapadne Europe, a kuhinja je jednostavno nevjerojatna! Zamislite da uživate u ukusnom obroku, nakon čega slijede kolači s jajima, i završavajući gutljajem porta... divno.

Dok su razna područja u Portugalu prikladna za internetske poduzetnike, ultimativni grad za digitalne nomade u Portugalu je nitko drugi nego glavni grad, Lisabon. Pršti digitalnim nomadima sa svih strana, iskusni putnici tvrde da je to trenutno jedna od glavnih lokacija za povezivanje s pojedincima istomišljenika. Druga najtraženija destinacija je Porto, živahni studentski grad poznat po svom slikovitom starom gradu smještenom uz rijeku i ukrašenom zgradama s plavim pločicama. Predstavljen je novopokrenuti projekt – uspostava digitalnog nomadskog sela na Madeiri! Postati dio ovog nastojanja u Ponta Do Solu, treba podnijeti prijavu. Ako je odabrano, mogli biste otkriti svoj novopronađeni dom u Portugalu!

 

Digital Visa For Freelancers In Portugal

 

2. Estonija

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1000-$2000 USD
 • Visa: C digitalna nomadska viza traje 6 mjeseci. D viza za digitalne nomade vrijedi za 1 godina
 • Potrebna mjesečna plaća: preko 3.504 eura

Ovaj bivši Sovjetski Savez uz Baltičko more jedan je od najpodcijenjenijih (i izvrsno!) Europska odredišta za nomadski način života. U 2020, Estonija je učvrstila svoj status pionira među europskim nacijama uvođenjem digitalne vize za freelancere, označivši pionirski potez. Estonija je otvorila revolucionarnu ustanovu e-boravaka. Ideja je da vlasnici diljem svijeta mogu osnovati tvrtku u Estoniji i voditi je u potpunosti online. To se zove digitalno prebivalište, i možete dobiti pametne kartice koje to potvrđuju u cijelom svijetu. Ako se želite fizički baviti slobodnim radom u Estoniji, možete se usredotočiti na C i D vize.

Središte svega toga je glavni grad, Tallinn! Može se pohvaliti zadivljujućom srednjovjekovnom arhitekturom i ukusnom kuhinjom, Tallinn bi mogao biti idealno mjesto za stanovanje uz uštedu novca. Doduše, zbog priljeva stranih radnika, Tallinn je vidio a blagi porast troškova. Iako, cijene ostaju usporedive s drugim istočnoeuropskim favoritima poput Budimpešte ili Praga.

Trenutno, Zajednica digitalnih nomada u Tallinnu uglavnom se sastoji od iseljenika zaposlenih u raznim međunarodnim tvrtkama u gradu. Iako još nema puno namjenskih prostora za udaljene radnike, ovo se nedvojbeno mijenja kako nomadi sve više gravitiraju prema gradu!

Bruxelles u Amsterdam vlakova

London Amsterdam vlakova

Berlin u Amsterdam vlakova

Pariz Amsterdam vlakova

 

Digital Nomad Lifestyle

3. Gruzija (Zemlja, Ne država…)

 • Prosječni mjesečni troškovi: $700-$1500 USD
 • Visa: oslobođenje od vize do 365 dana
 • Potrebna mjesečna plaća: nijedan

Gruzija je nedavno postala vruća točka za digitalne nomade, privlačeći pozornost svojim poticanjem rastuće zajednice u ovom svijetu koji se mijenja. Tijekom proteklih nekoliko godina, Gruzija je aktivno privukla radnike na daljinu, nudeći besplatne jednogodišnje vize i inovativne inicijative koje omogućuju suradnju s lokalnim stručnjacima. Prošle godine, zemlja je napravila pionirski korak uvođenjem digitalne nomadske vize, pozicionirajući se kao predvodnik u daljinskim radnim odredištima.

Tbilisi, glavni grad, je zadivljujući spoj starih osmanskih utjecaja i moderne europske kulture. Poznat po svojoj pristupačnosti, Tbilisi je preferirani izbor za digitalne nomade, nudeći jednostavan pristup planinama prekrivenim snijegom i prekrasnoj obali.

Dok zajednica digitalnih nomada u Tbilisiju i dalje raste, gotovo svaku večer održava događanja, pružajući brojne mogućnosti za umrežavanje i angažman. Za one koji traže opušteniji tempo, Batumi i Kutaisi pojavljuju se kao izvrsne alternative.

Dodatni savjet za nomade: Južno od Georgije, Armenija nudi sličnu jednogodišnju besplatnu vizu. Erevan, svoju prijestolnicu, ima značajan potencijal da postane sljedeće veliko središte za nomade u regiji Kavkaza. To će cijelo područje učiniti primamljivom perspektivom za one koji plove svijetom rada na daljinu.

 

4. Bali, Indonezija

 • Prosječni mjesečni troškovi: $700-$1200 USD
 • Visa: 30 dnevna viza po dolasku za većinu državljanstava ili viza za drugi dom
 • Potrebna mjesečna plaća: nijedan

Zauzimanje prvog mjesta na svakoj listi digitalnih nomada, Bali je utjelovljenje legendarnog nomadskog iskustva. Sinonim za digitalni nomadizam, Privlačnost Balija leži u njegovoj gotovo savršenosti.

Ovo tropsko utočište nudi kafiće dostojne Pinteresta, Wi-Fi velike brzine, netaknute plaže, bujne džungle, pristupačne luksuzne vile, i kultura koja potiče holistički samorazvoj. Osim svojih značajki iz snova, Pravi dragulj Balija je njegova zajednica. Svaki digitalni nomad i lutalica privučen je mjestima kao što je Canggu, Uluwatu, i Ubud.

Bez namjenske vize za digitalne nomade na Baliju, opcije uključuju vizu za drugi dom ili vizu B211A. Dok je Second Home Visa popularna, ne ispunjavaju svi njegove financijske kriterije. Ako je 2 000 000 000 rupija (~133 485 dolara) nije izvedivo, viza B211A je alternativa. Po dolasku, dobit ćete indonezijsku dozvolu za ograničeni boravak (ITAS). Vlasti će napraviti fotografiju, stoga razmislite o svježoj frizuri i odmorite se na letu za naočit izgled. Ova viza će vam omogućiti da ostanete do 30 dana. U slučaju produženja, morat ćete napustiti zemlju i ponovno ući.

Salzburg u Beč vlakova

München u Beč vlakova

Graz u Beč vlakova

Prag u Beč vlakova

 

Digital Freelancers In Bali Indonesia

 

5. Dubai, UAE

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1500-$3000 USD
 • Visa: Viza za rad na daljinu
 • Potrebna mjesečna plaća: minimalni mjesečni prihod od $3,500 USD

Dubai je najavio digitalnu vizu za freelancere u 2020. Sudionici u “Rad na daljinu iz Dubaija” programu mogli živjeti i raditi u Emiratima, ali nisu imali pravo dobiti identifikacijski dokument u UAE – osobnu iskaznicu Emirata.

U proljeće godine 2022, pravila su se promijenila. Digitalni nomadi sada uz boravišnu vizu dobivaju ID Emirata. Kartica vam omogućuje korištenje državnih usluga, otvoriti bankovni račun, registrirajte telefonski broj, i platiti račune za režije. Svaki stranac, bez obzira na nacionalnost, koji namjeravaju živjeti u UAE i raditi na daljinu za stranu tvrtku mogu podnijeti zahtjev za vizu.

Dubai je najbolji izbor za freelancere zbog svoje politike prihoda bez poreza. Pojedinci u UAE ne plaćaju porez na dohodak. Pravne osobe oslobođene su plaćanja poreza na dobit do lipnja 2023. nakon toga, poduzeća čiji profit premašuje AED 375,000, ili $102,100, oporezivat će se po stopi od 9%.

Poslovna politika pojednostavljuje samostalne pothvate. Osim posla, freelanceri uživaju u visokokvalitetnom životnom stilu sa sadržajima svjetske klase, raznovrsna rekreacija, i kozmopolitski ambijent.

 

Dubai Is A Top Choice For Freelancers

 

Odabir prave zemlje i digitalne vize za freelancere ključan je za uspjeh u spajanju posla s putovanjem i avanturom. Spomenutih pet zemalja – Estonija, Portugal, Indonezija, AUE, i Gruzija – nude jedinstvena iskustva i prilike za radnike na daljinu. Od digitalno naprednog krajolika Estonije do kulturnog bogatstva Portugala, svako odredište pruža poseban okus za one koji žele redefinirati tradicionalni koncept rada. Dok svijet nastavlja prihvaćati rad na daljinu, te se zemlje ističu kao svjetionici za digitalne nomade koji traže ispunjen i obogaćujući životni stil izvan granica konvencionalnog ureda.

 

Sjajno putovanje vlakom počinje pronalaženjem najboljih karata na najudobnijoj ruti vlaka. Mi u Spremi vlak rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom dok tražite preseljenje i pronaći najbolje karte za vlak po najpovoljnijim cijenama.

 

 

Želite li ugraditi naš post na blogu "Kako se pripremiti za putovanje vlakom" na svoju stranicu? Možete uzeti naše slike i tekst i daju nam kredit sa linkom na ovaj post na blogu. Ili kliknite ovdje: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fhr%2Fdigital-visa-for-freelancers-top-countries%2F – (Spustite se malo vidjeti Embed Code)