Време за четене: 8 минути
(Последната актуализация на: 21/12/2023)

В ерата на дистанционната работа и дигиталната свързаност, повече хора избират да получат цифрова виза за фрийлансъри, която им позволява да работят от всяка точка на света. Цифрови номади, както са общоизвестни, използвайте технологията, за да се освободите от традиционната офис настройка и да изследвате нови хоризонти. Изборът на правилната дестинация е от решаващо значение за успешното цифрово изживяване, като се вземат предвид фактори като разходите за живот, инфраструктура, и цялостното качество на живот. В тази статия, ще разгледаме първите пет страни, които предлагат идеална среда за цифрови номади, търсещи баланс между работа и приключения.

Какво е дигитална номадска виза?

Дигитална виза за фрийлансъри или Nomad Visa е специализирана виза или програма за пребиваване, предлагана от определени държави на лица, които работят дистанционно или печелят доходи онлайн, докато пребивават в тази страна. Digital Nomad Visas са предназначени да улеснят законния престой на отдалечени работници, свободни професии, и самостоятелно заети лица, които могат да изпълняват работните си задължения онлайн. Тези визи обикновено идват със срок на валидност, който може да варира от няколко месеца до няколко години, в зависимост от държавата. Много от тези програми предлагат възможност за удължаване на визите за лица, които се интересуват от по-дълъг престой.

За да отговаряте на условията за дигитална номадска виза, обикновено трябва да отговаряте на следните критерии:

 1. Демонстрирайте доказателства за дистанционна работа, което може да бъде обосновано чрез копие от трудов договор или официално писмо от вашия работодател за разрешение за дистанционна работа.
 2. Притежавайте достатъчно финансови ресурси, за да се издържате през целия си престой, както се доказва от банкови извлечения или друга документация, показваща достатъчно средства за покриване на разходите за живот.
 3. Поддържайте здравноосигурително покритие за целия период на престоя си в приемащата страна.
 4. Да има чисто съдебно минало.

Преди да се спрете на дестинация, фрийлансърите трябва да вземат предвид различни фактори. Някои от тези съображения включват:

Благоприятно време – индивидуалните предпочитания за климатичните условия варират. Докато някои може да търсят топлина, други може да предпочитат по-хладен климат. следователно, в търсене на нова държава, важно е да се съсредоточите върху преобладаващото време в региона.

Надежден WiFi – предвид зависимостта на всеки цифров номад от стабилна интернет връзка, гарантирането, че избраната страна има стабилна WiFi инфраструктура е от решаващо значение. Постоянната свързаност е незаменима, тъй като пряко влияе върху способността ви да работите ефективно.

Процъфтяваща общност – установяването на социални връзки е от основно значение. Номадският начин на живот може да бъде изолиращ, подчертавайки важността на изграждането на връзки с другите с течение на времето. Много горещи точки за цифрови номади са се развили в резултат на събирането на номади в тези райони.

Достъпни разходи за живот – за цифрови номади, поддържането на икономичен начин на живот е от първостепенно значение. Наемането на квартира за кратко време може да бъде скъпо, което прави разумно да се търсят страни с по-ниски разходи за живот.

Оптимален баланс между работа и личен живот – постигането на правилното равновесие между работата и свободното време може да бъде предизвикателство за цифровите номади. Следователно, изборът на място, което улеснява хармоничното съчетаване на професионалния и личния живот, е от решаващо значение.

Амстердам до Париж Влаковете

Лондон до Париж Влаковете

Ротердам до Париж Влаковете

Брюксел до Париж Влаковете

 

1. Португалия

 • Средни месечни разходи: $1200-$2200+ щатски долар
 • Виза: Виза за пребиваване – тази виза ви позволява да останете за първите четири месеца. След като влезете в Португалия, можете да кандидатствате за двугодишно разрешение за пребиваване. Виза за временно пребиваване – с тази виза, можете да останете за 12 месеца. Не можете да удължите тази виза или да я използвате за получаване на пребиваване, но можете да го удължите четири пъти
 • Необходима месечна заплата: над 3040 евро

Изглежда, че Португалия се е превърнала в Бали на Европа, служейки като център за цифрови номади. През лятото на 2022, Португалия обяви пускането на специална виза за фрийлансъри и дистанционни работници. Те вече могат да изследват Португалия с национална виза D7, предоставяне на възможност за получаване на разрешение за пребиваване.

със сигурност, климатът е фантастичен почти през цялата година, разходите за живот са по-ниски, отколкото в голяма част от Западна Европа, а кухнята е просто невероятна! Представете си, че се наслаждавате на вкусно ястие, последвано от яйчени тарти, и завършвайки с глътка порто... възхитително.

Докато различни области в Португалия са подходящи за онлайн предприемачи, най-добрият град за дигиталните номади в Португалия не е нищо друго освен столицата, Лисабон. Пълни от цифрови номади от всички посоки, опитни пътешественици твърдят, че в момента той е едно от основните места за свързване с хора с подобно мислене. Втората най-търсена дестинация е Порто, оживен студентски град, известен със своя живописен стар град, сгушен по протежение на реката и украсен със сгради със сини плочки. Беше разкрит новозапочнат проект – създаването на дигитално номадско село в Мадейра! Да станеш част от това начинание в Понта До Сол, човек трябва да подаде заявление. Ако е избрано, много добре бихте могли да откриете своя новооткрит дом в Португалия!

 

Digital Visa For Freelancers In Portugal

 

2. Естония

 • Средни месечни разходи: $1000-$2000 щатски долар
 • Виза: Визата за дигитален номад C продължава 6 месеца. Визата за цифров номад D е валидна за 1 година
 • Необходима месечна заплата: над 3504 евро

Този бивш съветски край Балтийско море е един от най-недооценените (и отлично!) Европейски дестинации за номадски начин на живот. В 2020, Естония затвърди статута си на пионер сред европейските нации, като разкри цифрова виза за фрийлансъри, отбелязвайки пионерски ход. Естония откри новаторско заведение за електронно пребиваване. Идеята е собственици от цял свят да създадат компания в Естония и да я управляват изцяло онлайн. Това се нарича цифрово пребиваване, и можете да получите смарт карти, които го удостоверяват по целия свят. Ако искате физически да работите на свободна практика в Естония, можете да се съсредоточите върху визите C и D.

Центърът на всичко това е столицата, Талин! С пленителна средновековна архитектура и изискана кухня, Талин може да е идеалното място за живеене, като същевременно спестите малко средства. Разбира се, поради наплива на чуждестранни работници, Талин е видял a лек ръст на разходите. Макар че, цените остават сравними с други източноевропейски фаворити като Будапеща или Прага.

В момента, Дигиталната номадска общност на Талин се състои предимно от емигранти, наети от различни международни компании в града. Въпреки че все още няма много специални пространства за отдалечени работници, това несъмнено се променя, тъй като номадите все повече гравитират към града!

Брюксел до Амстердам Влаковете

Лондон до Амстердам Влаковете

Берлин до Амстердам Влаковете

Париж до Амстердам Влаковете

 

Digital Nomad Lifestyle

3. Грузия (Страната, Не държавата…)

 • Средни месечни разходи: $700-$1500 щатски долар
 • Виза: освободени от виза до 365 дни
 • Необходима месечна заплата: нито един

Грузия наскоро се превърна в гореща точка за цифрови номади, привличане на вниманието заради насърчаването на нарастваща общност в този променящ се свят. През последните няколко години, Грузия активно привлича дистанционни работници, предлагане на безплатни едногодишни визи и иновативни инициативи, позволяващи сътрудничество с местни професионалисти. Миналата година, страната направи пионерска стъпка, като въведе цифрова номадска виза, позиционирайки се като лидер в дестинациите за отдалечена работа.

Тбилиси, столицата, е завладяваща смесица от стари османски влияния и модерна европейска култура. Известен със своята достъпност, Тбилиси е предпочитан избор за дигиталните номади, предлага лесен достъп както до заснежените планини, така и до красивото крайбрежие.

Докато общността на дигиталните номади в Тбилиси все още расте, той е домакин на събития почти всяка вечер, предоставяйки достатъчно възможности за работа в мрежа и ангажираност. За тези, които търсят по-спокойно темпо, Батуми и Кутаиси се очертават като отлични алтернативи.

Бонус съвет за номади: Точно на юг от Джорджия, Армения предлага подобна едногодишна безплатна виза. Ереван, неговата столица, има значителен потенциал да се превърне в следващия голям център за номади в региона на Кавказ. Това ще превърне цялата област в примамлива перспектива за тези, които се ориентират в света на дистанционната работа.

 

4. Бали, Индонезия

 • Средни месечни разходи: $700-$1200 щатски долар
 • Виза: 30 еднодневна виза при пристигане за повечето националности или виза за втори дом
 • Необходима месечна заплата: нито един

Претендиране на първото място във всеки списък на дигиталните номади, Бали олицетворява емблематичното номадско преживяване. Синоним на цифров номадизъм, Привлекателността на Бали се крие в неговото почти съвършенство.

Това тропическо убежище предлага достойни за Pinterest кафенета, високоскоростен Wi-Fi, девствени плажове, буйни джунгли, достъпни луксозни вили, и култура, насърчаваща холистичното саморазвитие. Отвъд своите мечтателни характеристики, Истинското бижу на Бали е неговата общност. Всеки дигитален номад и скитник е привлечен от места като Canggu, Улувату, и Убуд.

Без специална дигитална номадска виза за Бали, опциите включват виза за втори дом или виза B211A. Докато визата за втори дом е популярна, не всеки отговаря на неговите финансови критерии. Ако Rp2 000 000 000 (~133 485 долара) не е осъществимо, виза B211A е алтернативата. При пристигане, ще получите разрешение за ограничен престой в Индонезия (ITAS). Властите ще направят снимка, така че помислете за свежа прическа и си починете на полета за представителен външен вид. Тази виза ще ви позволи да останете до 30 дни. В случай на удължаване, ще трябва да напуснете страната и да влезете отново.

Залцбург до Виена Влаковете

Мюнхен до Виена Влаковете

Грац до Виена Влаковете

Прага до Виена Влаковете

 

Digital Freelancers In Bali Indonesia

 

5. Дубай, ОАЕ

 • Средни месечни разходи: $1500-$3000 щатски долар
 • Виза: Виза за отдалечена работа
 • Необходима месечна заплата: минимален месечен доход от $3,500 щатски долар

Дубай обяви дигитална виза за фрийлансъри в 2020. Участниците в “Дистанционна работа от Дубай” програма можеха да живеят и работят в Емирствата, но нямаха право да получат документ за самоличност в ОАЕ – личната карта на Emirates.

През пролетта на 2022, правилата се промениха. Цифровите номади вече получават Emirates ID заедно с визата си за пребиваване. Картата ви позволява да използвате държавни услуги, откриване на банкова сметка, регистрирайте телефонен номер, и плащат сметки за комунални услуги. Всеки чужденец, независимо от националността, които възнамеряват да живеят в ОАЕ и да работят дистанционно за чуждестранна компания, могат да подадат заявление за виза.

Дубай е най-добрият избор за фрийлансъри поради своята политика за необлагаем доход. Физическите лица в ОАЕ не плащат данък общ доход. Юридическите лица са освободени от плащане на корпоративен данък до юни 2023. След това, компании, чиито печалби надвишават AED 375,000, или $102,100, ще бъдат обложени със ставка от 9%.

Благоприятните за бизнеса политики опростяват начинанията на свободна практика. Освен работа, фрийлансърите се наслаждават на висококачествен начин на живот с удобства от световна класа, разнообразен отдих, и космополитна атмосфера.

 

Dubai Is A Top Choice For Freelancers

 

Изборът на правилната държава и дигитална виза за фрийлансъри е от ключово значение за успеха при съчетаването на работа с пътуване и приключения. Споменатите пет страни – Естония, Португалия, Индонезия, AUE, и Грузия – предлагат уникални преживявания и възможности за дистанционни работници. От дигиталния пейзаж на Естония до културното богатство на Португалия, всяка дестинация предлага различен вкус за тези, които искат да предефинират традиционната концепция за работа. Докато светът продължава да прегръща дистанционната работа, тези държави се открояват като фарове за цифрови номади, търсещи пълноценен и обогатяващ начин на живот отвъд границите на конвенционалния офис.

 

Страхотното пътуване с влак започва с намирането на най-добрите билети за най-красивия и удобен влаков маршрут. Ние в Запазете влак ще се радваме да ви помогнем да се подготвите за пътуване с влак, докато търсите да се преместите и да намерите най-добрите билети за влак на най-добрите цени.

 

 

Искате ли да вградите нашата публикация в блога „Как да се подготвим за пътуване с влак“ във вашия сайт? Можете или да ни снимки и текст и да ни даде заем с линк в този пост в блог. Или кликнете тук: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbg%2Fdigital-visa-for-freelancers-top-countries%2F – (Превъртете надолу малко, за да видите код за вграждане)

 • Ако искате да бъде мил на потребителите си, можете да ги насочите директно към нашите страници за търсене. В тази връзка, ще намерите най-популярните ни влакови маршрути - https://www.saveatrain.com/routes_sitemap.xml.
 • Вътре имате нашите линкове за английските целеви страници, но ние също имаме https://www.saveatrain.com/es_routes_sitemap.xml, и можете да промените / ите на / fr или / de и повече езици.