Vrijeme čitanja: 8 zapisnik
(Zadnja izmjena: 21/12/2023)

U doba rada na daljinu i digitalnog povezivanja, sve više pojedinaca odlučuje da dobije digitalnu vizu za slobodnjake koja im omogućava da rade sa bilo kog mesta u svetu. Digitalni nomadi, kako su oni opšte poznati, iskoristite tehnologiju da se oslobodite tradicionalnog uredskog postavljanja i istražite nove horizonte. Odabir prave destinacije ključan je za uspješno iskustvo digitalnog nomada, uzimajući u obzir faktore kao što su troškovi života, infrastruktura, i ukupni kvalitet života. U ovom članku, ući ćemo u prvih pet zemalja koje nude idealno okruženje za digitalne nomade koji traže ravnotežu između posla i avanture.

Šta je digitalna nomadska viza?

Digitalna viza za slobodnjake ili Nomad Visa je specijalizirani program za vizu ili boravak koji određene zemlje nude pojedincima koji rade na daljinu ili zarađuju na internetu dok borave u toj zemlji. Digitalne nomadske vize su dizajnirane da olakšaju legalan boravak udaljenih radnika, freelanceri, i samozaposlene osobe koje svoje radne obaveze mogu obavljati online. Ove vize obično dolaze s rokom važenja koji može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, zavisno od zemlje. Mnogi od ovih programa nude mogućnost produženja vize za smještaj pojedinaca zainteresiranih za duži boravak.

Da ispunjavate uslove za digitalnu nomadsku vizu, općenito morate zadovoljiti sljedeće kriterije:

 1. Pokažite dokaze o poslu na daljinu, što može biti potkrijepljeno kopijom ugovora o radu ili službenim pismom vašeg poslodavca kojim se daje dozvola za rad na daljinu.
 2. Posjedujte dovoljna finansijska sredstva da se izdržavate tokom svog boravka, što se vidi iz bankovnih izvoda ili druge dokumentacije koja pokazuje dovoljno sredstava za pokrivanje životnih troškova.
 3. Održavajte zdravstveno osiguranje za cijelo vrijeme boravka u zemlji domaćinu.
 4. Imajte čist krivični dosije.

Prije određivanja odredišta, freelanceri moraju uzeti u obzir različite faktore. Neka od ovih razmatranja uključuju:

Povoljno vrijeme – individualne preferencije za vremenske uslove variraju. Dok neki možda traže toplinu, drugi možda preferiraju hladnije klime. stoga, u potrazi za novom zemljom, neophodno je fokusirati se na vremenske prilike u regionu.

Pouzdan WiFi – s obzirom na oslanjanje svakog digitalnog nomada na stabilnu internet vezu, ključno je osigurati da odabrana zemlja ima robusnu WiFi infrastrukturu. Dosljedna povezanost je neophodna jer direktno utiče na vašu sposobnost da efikasno radite.

Prosperitetna zajednica – uspostavljanje društvenih veza je ključno. Nomadski način života može biti izolirajući, naglašavajući važnost stvaranja veza s drugima tokom vremena. Mnoga žarišta za digitalne nomade razvila su se kao rezultat okupljanja nomada u tim područjima.

Pristupačni životni troškovi – za digitalne nomade, održavanje ekonomičnog načina života je najvažnije. Kratkotrajno iznajmljivanje smještaja može biti skupo, zbog čega je mudro tražiti zemlje sa nižim životnim troškovima.

Optimalna ravnoteža između posla i života – postizanje prave ravnoteže između posla i slobodnog vremena može biti izazov za digitalne nomade. stoga, Odabir lokacije koja omogućava skladan spoj profesionalnog i privatnog života je ključan.

Amsterdam u Pariz Trains

Londona do Pariza Trains

Rotterdam u Pariz Trains

Brisel u Pariz Trains

 

1. Portugal

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1200-$2200+ Američki dolar
 • Visa: Boravišna viza – ova viza vam omogućava da ostanete prva četiri mjeseca. Kada uđete u Portugal, možete podnijeti zahtjev za dvogodišnju boravišnu dozvolu. Viza za privremeni boravak – sa ovom vizom, možete ostati za 12 mjeseci. Ne možete produžiti ovu vizu ili je koristiti za dobijanje boravišne dozvole, ali možete ga produžiti četiri puta
 • Potrebna mjesečna plata: preko 3,040 €

Čini se da se Portugal transformirao u Bali Evrope, služeći kao čvorište za digitalne nomade. U ljeto 2022, Portugal je najavio pokretanje posebne vize za slobodnjake i udaljene radnike. Sada mogu istraživati Portugal s nacionalnom vizom D7, pružanje mogućnosti za dobijanje boravišne dozvole.

Svakako, klima je fantastična skoro tokom cele godine, troškovi života su niži nego u većem dijelu zapadne Evrope, a kuhinja je jednostavno neverovatna! Zamislite da se prepustite ukusnom obroku, nakon čega slijede kolači od jaja, i zaključno s gutljajem porta... divno.

Dok su različita područja u Portugalu pogodna za online poduzetnike, krajnji grad za digitalne nomade u Portugalu nije niko drugi do glavni grad, Lisabon. Pršti digitalnim nomadima iz svih smjerova, iskusni putnici tvrde da je trenutno jedna od najboljih lokacija za povezivanje sa istomišljenicima. Druga najtraženija destinacija je Porto, živahan studentski grad poznat po svom živopisnom starom gradu smještenom uz rijeku i ukrašenom zgradama obloženim plavim pločicama. Predstavljen je novoiniciran projekat – uspostavljanje digitalnog nomadskog sela u Madeiri! Da postanete dio ovog poduhvata u Ponta Do Solu, mora se podnijeti prijava. Ako je odabrano, vrlo lako biste mogli otkriti svoj novopronađeni dom u Portugalu!

 

Digital Visa For Freelancers In Portugal

 

2. Estonija

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1000-$2000 Američki dolar
 • Visa: C digitalna nomadska viza traje 6 mjeseci. D digitalna nomadska viza važi za 1 godine
 • Potrebna mjesečna plata: preko 3,504 €

Ovaj bivši sovjetski duž Baltičkog mora jedan je od najpotcijenjenijih (i odlično!) Europske destinacije za nomadski način života. U 2020, Estonija je učvrstila svoj status pionira među evropskim nacijama otkrivanjem digitalne vize za slobodnjake, označavajući pionirski potez. Estonija je otvorila revolucionarnu e-rezidenciju. Ideja je da vlasnici širom svijeta mogu osnovati kompaniju u Estoniji i voditi je u potpunosti na mreži. To se zove digitalna rezidencija, i možete dobiti pametne kartice koje to certificiraju u cijelom svijetu. Ako želite da se fizički bavite slobodnim radom u Estoniji, možete se fokusirati na C i D vize.

Središte svega je glavni grad, Talin! Može se pohvaliti zadivljujućom srednjovjekovnom arhitekturom i ukusnom kuhinjom, Tallinn bi mogao biti idealno mjesto za stanovanje uz uštedu sredstava. Doduše, zbog priliva stranih radnika, Tallinn je vidio a blagi porast troškova. Iako, cijene ostaju uporedive sa ostalim istočnoevropskim omiljenim mjestima poput Budimpešte ili Praga.

Trenutno, Zajednica digitalnih nomada u Talinu se pretežno sastoji od iseljenika zaposlenih u raznim međunarodnim kompanijama u gradu. Iako još uvijek nema mnogo namjenskih prostora za udaljene radnike, ovo se nesumnjivo mijenja kako nomadi sve više gravitiraju prema gradu!

Brisel u Amsterdam Trains

London u Amsterdam Trains

Berlin u Amsterdam Trains

Pariza do Amsterdama Trains

 

Digital Nomad Lifestyle

3. Gruzija (Zemlja, Ne država…)

 • Prosječni mjesečni troškovi: $700-$1500 Američki dolar
 • Visa: bez vize do 365 dana
 • Potrebna mjesečna plata: nijedan

Gruzija je nedavno postala žarište digitalnih nomada, privlačeći pažnju svojim ohrabrivanjem rastuće zajednice u ovom svijetu koji se mijenja. U proteklih nekoliko godina, Gruzija je aktivno privlačila radnike na daljinu, nudi besplatne jednogodišnje vize i inovativne inicijative koje omogućavaju saradnju sa lokalnim stručnjacima. Prošle godine, zemlja je napravila pionirski korak uvođenjem digitalne nomadske vize, pozicionira se kao vodeći u radnim destinacijama na daljinu.

Tbilisi, glavni grad, je zadivljujuća mješavina starih osmanskih utjecaja i moderne evropske kulture. Poznat po svojoj pristupačnosti, Tbilisi je poželjan izbor za digitalne nomade, nudi lak pristup i snježnim planinama i prekrasnoj obali.

Dok zajednica digitalnih nomada u Tbilisiju još uvijek raste, u njemu se skoro svake večeri održavaju događaji, pružajući široke mogućnosti za umrežavanje i angažman. Za one koji traže opušteniji tempo, Batumi i Kutaisi se pojavljuju kao odlične alternative.

Bonus savjet za nomade: Južno od Džordžije, Jermenija nudi sličnu jednogodišnju besplatnu vizu. Yerevan, njen glavni grad, ima značajan potencijal da postane sledeće veliko središte nomada u regionu Kavkaza. To će cijelo područje učiniti primamljivom perspektivom za one koji se kreću u svijetu rada na daljinu.

 

4. Bali, Indonezija

 • Prosječni mjesečni troškovi: $700-$1200 Američki dolar
 • Visa: 30 dnevna viza po dolasku za većinu nacionalnosti ili viza za drugi dom
 • Potrebna mjesečna plata: nijedan

Zauzima prvo mjesto na svakoj listi digitalnih nomada, Bali oličava kultno nomadsko iskustvo. Sinonim za digitalni nomadizam, Privlačnost Balija leži u skorom savršenstvu.

Ovo tropsko utočište nudi kafiće vrijedne Pinterest-a, brzi Wi-Fi, netaknute plaže, bujne džungle, pristupačne luksuzne vile, i kultura koja podstiče holistički samorazvoj. Izvan njegovih karakteristika kao iz snova, Pravi dragulj Balija je njegova zajednica. Svaki digitalni nomad i lutalica privučen je mjestima poput Canggua, Uluwatu, i Ubud.

Bez namjenske Bali digitalne nomadske vize, opcije uključuju vizu za drugu domovinu ili vizu B211A. Dok je druga kućna viza popularna, ne ispunjavaju svi njene finansijske kriterijume. Ako Rp2,000,000,000 (~$133,485) nije izvodljivo, alternativa je viza B211A. Po dolasku, dobit ćete indonezijski ograničeni boravak (ITAS). Vlasti će fotografisati, stoga razmislite o svježoj frizuri i odmorite se na svom letu za predstavljiv izgled. Ova viza će vam omogućiti da ostanete u toku 30 dana. U slučaju produženja, morat ćete napustiti zemlju i ponovo ući.

Salzburg u Beč Trains

München u Beč Trains

Graz u Beč Trains

Prag u Beč Trains

 

Digital Freelancers In Bali Indonesia

 

5. Dubai, UAE

 • Prosječni mjesečni troškovi: $1500-$3000 Američki dolar
 • Visa: Viza za rad na daljinu
 • Potrebna mjesečna plata: minimalni mjesečni prihod od $3,500 Američki dolar

Dubai je najavio digitalnu vizu za slobodnjake 2020. Učesnici u “Rad na daljinu iz Dubaija” Program je mogao da živi i radi u Emiratima, ali nije imao pravo da dobije identifikacioni dokument u UAE – ličnu kartu Emiratesa.

U proleće god 2022, pravila su se promenila. Digitalni nomadi sada dobijaju Emirates ID zajedno sa svojom boravišnom vizom. Kartica vam omogućava korištenje državnih usluga, otvori bankovni račun, registrirajte broj telefona, i platiti račune za komunalije. Bilo koji stranac, bez obzira na nacionalnost, koji namjeravaju živjeti u UAE i raditi na daljinu za stranu kompaniju mogu podnijeti zahtjev za vizu.

Dubai je najbolji izbor za slobodnjake zbog svoje politike dohotka bez poreza. Pojedinci u UAE ne plaćaju porez na dohodak. Pravna lica su oslobođena plaćanja poreza na dobit do juna 2023. Nakon toga, kompanije čiji profit premašuje AED 375,000, ili $102,100, će se oporezovati po stopi od 9%.

Politika pogodna za poslovanje pojednostavljuje poduhvate slobodnjaka. Osim posla, slobodnjaci uživaju u visokokvalitetnom načinu života sa sadržajima svjetske klase, raznovrsna rekreacija, i kosmopolitski ambijent.

 

Dubai Is A Top Choice For Freelancers

 

Odabir prave zemlje i digitalne vize za freelancere je ključan za uspjeh u spajanju posla s putovanjima i avanturama. Pet navedenih zemalja – Estonija, Portugal, Indonezija, AUE, i Gruzija – nude jedinstvena iskustva i mogućnosti za udaljene radnike. Od digitalno naprednog pejzaža Estonije do kulturnog bogatstva Portugala, svaka destinacija pruža poseban okus za one koji žele redefinirati tradicionalni koncept rada. Kako svijet nastavlja prihvaćati rad na daljinu, ove zemlje se ističu kao svjetionici za digitalne nomade koji traže ispunjen i obogaćujući životni stil izvan granica konvencionalnog ureda.

 

Veliko putovanje vlakom počinje pronalaženjem najboljih karata na najljepšoj i najudobnijoj željezničkoj ruti. Mi u Save A Train rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom dok tražite da se preselite i pronađete najbolje karte za vlak po najboljim cijenama.

 

 

Da li želite da ugradite naš blog post „Kako se pripremiti za putovanje vozom“ na svoju stranicu? Ili možeš uzeti nase slike, i poruke, i dajte nam kreditnu sa link za ovu blogu. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbs%2Fdigital-visa-for-freelancers-top-countries%2F – (Malo spusti da vidi Embed Code)