Koha e leximit: 8 minuta
(Modifikimi I Fundit Më: 21/12/2023)

Në epokën e punës në distancë dhe lidhjes dixhitale, më shumë individë po zgjedhin të marrin një vizë dixhitale për përkthyes të pavarur që u lejon atyre të punojnë nga kudo në botë. Nomadët dixhitalë, siç njihen zakonisht, shfrytëzoni teknologjinë për t'u çliruar nga konfigurimi tradicional i zyrës dhe për të eksploruar horizonte të reja. Zgjedhja e destinacionit të duhur është thelbësore për një përvojë të suksesshme nomade dixhitale, duke marrë parasysh faktorë të tillë si kostoja e jetesës, infrastrukturë, dhe cilësinë e përgjithshme të jetës. Në këtë artikull, ne do të gërmojmë në pesë vendet kryesore që ofrojnë një mjedis ideal për nomadët dixhitalë që kërkojnë një ekuilibër midis punës dhe aventurës.

Çfarë është një vizë nomad dixhitale?

Një vizë dixhitale për përkthyes të pavarur ose Nomad Visa është një program i specializuar vizash ose qëndrimi i ofruar nga vende të caktuara për individët që punojnë në distancë ose fitojnë të ardhura në internet gjatë qëndrimit në atë vend.. Vizat Dixhitale Nomad janë krijuar për të lehtësuar qëndrimin ligjor të punëtorëve në distancë, përkthyes të lirë, dhe individë të vetëpunësuar që mund të kryejnë detyrat e tyre të punës online. Këto viza zakonisht vijnë me një periudhë vlefshmërie që mund të variojë nga disa muaj deri në disa vjet, në varësi të vendit. Shumë nga këto programe ofrojnë mundësinë e zgjatjes së vizave për të akomoduar individët e interesuar për një qëndrim më të gjatë.

Për t'u kualifikuar për një vizë nomade dixhitale, në përgjithësi duhet të plotësoni kriteret e mëposhtme:

 1. Demonstroni dëshmi të një pune në distancë, e cila mund të vërtetohet nëpërmjet një kopjeje të kontratës së punës ose një letre zyrtare nga punëdhënësi juaj që jep leje për punë në distancë.
 2. Posedoni burime të mjaftueshme financiare për të mbajtur veten gjatë gjithë qëndrimit tuaj, siç dëshmohet nga pasqyrat bankare ose dokumentacioni tjetër që demonstron fonde të bollshme për të mbuluar shpenzimet e jetesës.
 3. Mbani mbulimin e sigurimit shëndetësor për të gjithë kohëzgjatjen e qëndrimit tuaj në vendin pritës.
 4. Keni një dosje të pastër kriminale.

Para se të vendoseni në një destinacion, përkthyes të pavarur duhet të marrin parasysh faktorë të ndryshëm. Disa nga këto konsiderata përfshijnë:

Moti i favorshëm – preferencat individuale për kushtet e motit ndryshojnë. Ndërsa disa mund të kërkojnë ngrohtësi, të tjerët mund të preferojnë klimat më të freskëta. si pasojë, në kërkim të një vendi të ri, është thelbësore të fokusohemi në motin mbizotërues në rajon.

WiFi i besueshëm – duke pasur parasysh mbështetjen e çdo nomad dixhital në një lidhje të qëndrueshme interneti, Sigurimi që vendi i zgjedhur të ketë infrastrukturë të fuqishme WiFi është thelbësore. Lidhja e qëndrueshme është e domosdoshme pasi ndikon drejtpërdrejt në aftësinë tuaj për të punuar në mënyrë efektive.

Komunitet i lulëzuar – vendosja e lidhjeve sociale është thelbësore. Mënyra e jetesës nomade mund të jetë izoluese, duke nënvizuar rëndësinë e krijimit të lidhjeve me të tjerët me kalimin e kohës. Shumë pika të nxehta për nomadët dixhitalë kanë evoluar si rezultat i grumbullimit të nomadëve në ato zona.

Kostot e përballueshme të jetesës – për nomadët dixhitalë, mbajtja e një stili jetese ekonomike është parësore. Marrja me qira e akomodimit për kohëzgjatje të shkurtra mund të jetë e kushtueshme, duke e bërë të matur kërkimin e vendeve me shpenzime më të ulëta jetese.

Balancë optimale punë-jetë – arritja e ekuilibrit të duhur midis punës dhe kohës së lirë mund të jetë sfiduese për nomadët dixhitalë. prandaj, Zgjedhja e një vendi që lehtëson një përzierje harmonike të jetës profesionale dhe personale është thelbësore.

Amsterdam për Trenat Paris

London për Trenat Paris

Rotterdam për Trenat Paris

Bruksel për Trenat e Parisit

 

1. Portugalia

 • Shpenzimet mesatare mujore: $1200-$2200+ USD
 • Viza: Viza e qëndrimit – kjo vizë ju lejon të qëndroni për katër muaj të parë. Sapo të hyni në Portugali, ju mund të aplikoni për një leje qëndrimi dyvjeçare. Vizë për qëndrim të përkohshëm – me këtë vizë, ju mund të qëndroni për 12 muaj. Ju nuk mund ta zgjasni këtë vizë ose ta përdorni për të marrë leje qëndrimi, por ju mund ta zgjasni atë katër herë
 • Paga mujore e kërkuar: mbi 3040€

Duket se Portugalia është shndërruar në Balin e Evropës, duke shërbyer si një qendër për nomadët dixhitalë. Në verën e 2022, Portugalia njoftoi nisjen e një vize speciale për përkthyes të pavarur dhe punëtorët në distancë. Ata tani mund të eksplorojnë Portugalinë me vizën kombëtare D7, duke ofruar mundësinë për të siguruar një leje qëndrimi.

Sigurisht, klima është fantastike pothuajse gjatë gjithë vitit, kostoja e jetesës është më e ulët se në pjesën më të madhe të Evropës Perëndimore, dhe kuzhina është thjesht e mahnitshme! Imagjinoni të kënaqeni me një vakt të këndshëm, e ndjekur nga tartat me vezë, dhe duke përfunduar me një gllënjkë porti… i lezetshëm.

Ndërsa zona të ndryshme në Portugali janë të përshtatshme për sipërmarrësit online, qyteti i fundit për nomadët dixhitalë në Portugali nuk është askush tjetër veçse kryeqyteti, Lisbonës. Të shpërthyer me nomadë dixhitalë nga çdo drejtim, udhëtarët me përvojë pohojnë se aktualisht qëndron si një nga vendet kryesore për t'u lidhur me individë me mendje të njëjtë. Destinacioni i dytë më i kërkuar është Porto, një qytet i gjallë studentor i njohur për qytetin e tij piktoresk të vjetër, i vendosur përgjatë lumit dhe i stolisur me ndërtesa me pllaka blu. Është zbuluar një projekt i sapofilluar – krijimi i një fshati nomad dixhital në Madeira! Për t'u bërë pjesë e kësaj përpjekjeje në Ponta Do Sol, duhet paraqitur një aplikim. Nëse zgjidhet, ju mund të zbuloni shumë mirë shtëpinë tuaj të sapogjetur në Portugali!

 

Digital Visa For Freelancers In Portugal

 

2. Estoni

 • Shpenzimet mesatare mujore: $1000-$2000 USD
 • Viza: Viza nomade dixhitale C zgjat 6 muaj. D viza nomad dixhitale është e vlefshme për 1 vit
 • Paga mujore e kërkuar: mbi 3504€

Ky ish-sovjetik përgjatë Detit Baltik është një nga më të nënvlerësuarit (dhe e shkëlqyer!) Destinacione evropiane për stilin e jetës nomade. Në 2020, Estonia e forcoi statusin e saj si një udhërrëfyes midis kombeve evropiane duke zbuluar një vizë dixhitale për profesionistët e pavarur, duke shënuar një lëvizje pioniere. Estonia hapi një themelim novator të e-rezidencës. Ideja është që pronarët në të gjithë botën mund të krijojnë një kompani në Estoni dhe ta drejtojnë atë tërësisht online. Kjo quhet rezidencë dixhitale, dhe ju mund të merrni karta inteligjente që e vërtetojnë atë në të gjithë botën. Nëse dëshironi të angazhoheni fizikisht në punë të pavarur në Estoni, ju mund të fokusoheni në vizat C dhe D.

Qendra e të gjithëve është kryeqyteti, Talinin! Mburret me arkitekturë magjepsëse mesjetare dhe kuzhinë të këndshme, Talini mund të jetë vendi ideal për të banuar duke kursyer disa fonde. Duhet pranuar, për shkak të fluksit të punëtorëve të huaj, Talini ka parë një rritje të lehtë të shpenzimeve. megjithëse, Çmimet mbeten të krahasueshme me të preferuarat e tjera të Evropës Lindore si Budapesti apo Praga.

Aktualisht, Komuniteti nomad dixhital i Talinit përbëhet kryesisht nga emigrantë të punësuar nga kompani të ndryshme ndërkombëtare në qytet. Ndërsa nuk ka ende shumë hapësira të dedikuara për punëtorët në distancë, kjo padyshim po ndryshon pasi nomadët gjithnjë e më shumë gravitojnë drejt qytetit!

Bruksel për Trenat Amsterdam

London për Trenat Amsterdam

Berlin për Trenat Amsterdam

Paris për Trenat Amsterdam

 

Digital Nomad Lifestyle

3. Gjeorgji (Vendi, Jo shteti…)

 • Shpenzimet mesatare mujore: $700-$1500 USD
 • Viza: i përjashtuar nga viza deri në 365 ditë
 • Paga mujore e kërkuar: asnje

Gjeorgjia kohët e fundit është bërë një pikë e nxehtë për nomadët dixhitalë, duke tërhequr vëmendjen për inkurajimin e një komuniteti në rritje në këtë botë në ndryshim. Gjatë viteve të fundit, Gjeorgjia ka tërhequr në mënyrë aktive punëtorët e largët, duke ofruar viza njëvjeçare falas dhe iniciativa inovative që lejojnë bashkëpunimin me profesionistë vendas. Vitin e kaluar, vendi ndërmori një hap pionier duke futur një vizë nomade dixhitale, duke u pozicionuar si një kryetar në destinacionet e largëta të punës.

Tbilisi, kryeqyteti, është një përzierje magjepsëse e ndikimeve të vjetra osmane dhe kulturës moderne evropiane. I njohur për përballueshmërinë e tij, Tbilisi është një zgjedhje e preferuar për nomadët dixhitalë, duke ofruar qasje të lehtë si në malet e mbuluara me borë ashtu edhe në bregdetin e bukur.

Ndërsa komuniteti nomad dixhital i Tbilisit është ende në rritje, ai pret ngjarje pothuajse çdo natë, duke ofruar mundësi të shumta për rrjetëzim dhe angazhim. Për ata që kërkojnë një ritëm më të qetë, Batumi dhe Kutaisi shfaqen si alternativa të shkëlqyera.

Një këshillë bonus për nomadët: Vetëm në jug të Gjeorgjisë, Armenia ofron një vizë të ngjashme njëvjeçare falas. Jerevani, kryeqyteti i saj, ka potencial të konsiderueshëm për t'u bërë qendra tjetër kryesore për nomadët në rajonin e Kaukazit. Do ta bëjë të gjithë zonën një perspektivë joshëse për ata që lundrojnë në botën e punës në distancë.

 

4. Bali, Indonezi

 • Shpenzimet mesatare mujore: $700-$1200 USD
 • Viza: 30 vizë ditore pas mbërritjes për shumicën e kombësive ose Vizë e Dytë në Shtëpi
 • Paga mujore e kërkuar: asnje

Duke pretenduar vendin e parë në çdo listë nomade dixhitale, Bali mishëron përvojën ikonike nomade. Sinonim i nomadizmit dixhital, Joshja e Balit qëndron në përsosmërinë e tij pothuajse.

Kjo strehë tropikale ofron kafene të denja për Pinterest, Wi-Fi me shpejtësi të lartë, plazhe të pacenuara, xhungla të harlisura, vila luksoze të përballueshme, dhe një kulturë që nxit vetë-zhvillimin holistik. Përtej veçorive të saj si ëndërr, Perlë e vërtetë e Balit është komuniteti i tij. Çdo nomad dhe endacak dixhital tërhiqet në vende si Canggu, Uluwatu, dhe Ubud.

Pa vizë nomade dixhitale të dedikuar Bali, opsionet përfshijnë vizën e dytë në shtëpi ose vizën B211A. Ndërsa Viza e Shtëpisë së Dytë është e njohur, jo të gjithë i plotësojnë kriteret e saj financiare. Nëse 2,000,000,000 Rp (~ 133,485 dollarë) nuk është e realizueshme, viza B211A është alternativa. pas mbërritjes, ju do të merrni një leje qëndrimi të kufizuar në Indonezi (ITAS). Autoritetet do të bëjnë një foto, kështu që merrni parasysh një prerje flokësh të freskët dhe pushoni në fluturimin tuaj për një pamje të paraqitshme. Kjo vizë do t'ju lejojë të qëndroni deri në 30 ditë. Në rast zgjatjeje, do t'ju duhet të largoheni nga vendi dhe të hyni përsëri.

Salzburg për Trenat e Vjenës

Mynih për Trenat e Vjenës

Graz të Trenat e Vjenës

Pragë për Trenat e Vjenës

 

Digital Freelancers In Bali Indonesia

 

5. Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe

 • Shpenzimet mesatare mujore: $1500-$3000 USD
 • Viza: Viza e punës në distancë
 • Paga mujore e kërkuar: të ardhurat minimale mujore prej $3,500 USD

Dubai ka shpallur një vizë dixhitale për profesionistët e pavarur në 2020. Pjesëmarrësit në “Punë në distancë nga Dubai” programi mund të jetonte dhe punonte në Emiratet, por nuk kishin të drejtë të merrnin një dokument identifikimi në Emiratet e Bashkuara Arabe – kartën e identitetit të Emirateve.

Në pranverën e 2022, rregullat ndryshuan. Nomadët dixhitalë tani marrin një ID të Emirateve së bashku me vizën e tyre të qëndrimit. Karta ju lejon të përdorni shërbimet shtetërore, hap një llogari bankare, regjistroni një numër telefoni, dhe të paguajë faturat e shërbimeve. Çdo i huaj, pavarësisht nga kombësia, që synon të jetojë në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe të punojë në distancë për një kompani të huaj mund të paraqesë një kërkesë për vizë.

Dubai është një zgjedhje kryesore për përkthyes të pavarur për shkak të politikës së tij të të ardhurave pa taksa. Individët në Emiratet e Bashkuara Arabe nuk paguajnë tatimin mbi të ardhurat. Personat juridikë janë të përjashtuar nga pagesa e taksës së korporatës deri në qershor 2023. pas kësaj, kompanitë, fitimet e të cilave tejkalojnë AED 375,000, ose $102,100, do të tatohet me një normë prej 9%.

Politikat miqësore për biznesin thjeshtojnë sipërmarrjet e pavarura. Përveç punës, përkthyes të pavarur shijojnë një mënyrë jetese me cilësi të lartë me pajisje të klasit botëror, rekreacion të larmishëm, dhe një ambient kozmopolit.

 

Dubai Is A Top Choice For Freelancers

 

Zgjedhja e vendit të duhur dhe viza dixhitale për përkthyes të pavarur është thelbësore për suksesin në përzierjen e punës me udhëtimin dhe aventurën. Pesë vendet e përmendura - Estonia, Portugalia, Indonezi, AUE, dhe Gjeorgjia – ofrojnë përvoja dhe mundësi unike për punëtorët në distancë. Nga peizazhi dixhital i Estonisë tek pasuria kulturore e Portugalisë, çdo destinacion ofron një shije të veçantë për ata që kërkojnë të ripërcaktojnë konceptin tradicional të punës. Ndërsa bota vazhdon të përqafojë punën në distancë, këto vende dallohen si fenerë për nomadët dixhitalë që kërkojnë një mënyrë jetese përmbushëse dhe pasuruese përtej kufijve të një zyre konvencionale.

 

Një udhëtim i shkëlqyer me tren fillon me gjetjen e biletave më të mira në rrugën më të bukur dhe më të rehatshme të trenit. Ne në Ruaj një tren do të jetë i lumtur t'ju ndihmojë të përgatiteni për një udhëtim me tren ndërsa kërkoni të zhvendoseni dhe të gjeni biletat më të mira të trenit me çmimet më të mira.

 

 

Dëshironi të futni postimin tonë në blog "Si të përgatiteni për një udhëtim me tren" në faqen tuaj? Ju ose mund të marrim fotot dhe teksti dhe do të na japë kredi me një link për këtë post blog. Ose kliko këtu: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fsq%2Fdigital-visa-for-freelancers-top-countries%2F - (Shkoni poshtë pak për të parë kodin embed)