Vrijeme čitanja: 6 zapisnik
(Zadnja izmjena: 11/08/2023)

Jeste li entuzijasta vlakova ili neko ko voli istraživati ​​nove destinacije željeznicom? dobro, imamo uzbudljive vijesti za vas! Evropska unija (Američki) je nedavno predstavio sveobuhvatne propise za poboljšanje željezničkog transporta. Ova nova pravila daju prioritet boljoj zaštiti putnika, osiguravajući lakše i ugodnije iskustvo putovanja za sve. napokon, u ovom članku, ući ćemo u detalje novih željezničkih propisa EU i kako će oni pozitivno utjecati na vaša putovanja vlakom.

Razumijevanje novih željezničkih propisa EU

Početi sa, hajde da bolje razumijemo nove željezničke propise EU. EU je razvila ove propise da poboljšati putnike u željeznici’ prava i podsticati besprijekorno iskustvo putovanja. Pravila pokrivaju različite aspekte putovanja željeznicom, u rasponu od prava putnika i pristupačnosti do razmjene podataka među željezničkim operaterima. stoga, sprovođenjem ovih propisa, EU ima za cilj da podigne ukupni kvalitet i efikasnost željezničkog transporta, što rezultira dobitkom za sve putnike.

Amsterdam u Pariz Trains

Londona do Pariza Trains

Rotterdam u Pariz Trains

Brisel u Pariz Trains

 

New EU Train Regulations

 

Politika kompenzacije u slučaju više sile

Ranije, putnici vozova u Evropi mogli bi tražiti novčanu nadoknadu u iznosu od 25% cijene karte za kašnjenje voza duže od sat vremena i 50% za kašnjenje veće od 2 sati. Sad, kompanije će biti izuzete od ovih plaćanja ako je razlog kašnjenja viša sila. Ovo uključuje sve ono što željeznički operateri ne mogu kontrolirati — na primjer, oluje, poplave, zemljotresi, terorističkih napada, pandemije, i tako dalje. Ako kompanija objektivno ne može spriječiti kašnjenje ili otkazivanje vlaka pod izuzetnim okolnostima, putnici ne bi trebali očekivati ​​kompenzaciju 50% ili 25%. kako god, kompanije i dalje moraju preusmjeriti putnike na druge vozove ili vratiti kartu ako putovanje nije moguće organizirati.

u međuvremenu, bitno je napomenuti da se udari ne smatraju silom više. Ako a štrajk uzrokuje da putnici ostanu nasukani na stanici čekajući voz, kompanija je odgovorna za osiguravanje da njeni kupci stignu na željena odredišta. Kompenzacije za kašnjenje moraju ostati na snazi.

Brisel u Amsterdam Trains

London u Amsterdam Trains

Berlin u Amsterdam Trains

Pariza do Amsterdama Trains

 

Samopromjenjivanje i kompenzacija za kašnjenja

Jedna od značajnih odredbi novih željezničkih propisa EU je uvođenje samopreusmjeravanja. U slučaju kašnjenja putovanja, ako željeznička kompanija ne ponudi rješenje u razumnom roku (tipično 100 zapisnik), putnici imaju pravo da preuzmu stvari u svoje ruke. Putnici mogu samostalno promijeniti rutu kupovinom karata za drugi voz ili autobus. Željeznička kompanija mora nadoknaditi troškove nove karte, osiguravajući da putnici nesmetano stignu na odredište, čak i tokom kašnjenja. kako god, bilo bi najbolje razmotriti da trošak treba da bude istinski “neophodno i razumno,” tako da vožnja u VIP opciji po trošku odloženog prevoznika neće raditi.

Salzburg u Beč Trains

München u Beč Trains

Graz u Beč Trains

Prag u Beč Trains

 

Railway Timetable

Dijeljenje podataka i poboljšane opcije ulaznica

Razmjena podataka o prometu i putovanju u realnom vremenu među željezničkim operaterima poboljšava iskustvo putovanja. Novi propisi imaju za cilj podsticanje veće konkurencije među željezničkim operaterima. Oni to čine tako što podstiču razmjenu informacija o redu vožnje vlakova, stope popunjenosti, i kašnjenja. štaviše, putnici mogu očekivati ​​atraktivnije opcije karata zbog ove povećane konkurencije. To će im dati sveobuhvatniji izbor izbora i povećanu fleksibilnost pri planiranju putovanja vlakom.

Kao rezultat, novootkriveni mehanizmi saradnje i razmjene podataka među željezničkim operaterima mogu potencijalno stvoriti talasni efekat pozitivnih promjena u cijelom ekosistemu putovanja. As putovanje željeznicom postaje praktičnije i raznovrsnije, može potaknuti više ljudi da izaberu vozove u odnosu na druge vidove transporta, u konačnici doprinosi smanjenju saobraćajnih gužvi, niže emisije ugljenika, i održiviju budućnost transporta.

Interlaken u Cirih Trains

Lucerne u Cirih Trains

Bern u Cirih Trains

Ženeva Zurich Trains

 

Summer Solo Train Traveling

Poboljšana pristupačnost za putnike smanjene mobilnosti

Po novim propisima EU, željezničke kompanije moraju dati prioritet potrebama putnika sa smanjenom pokretljivošću. Moraju osigurati da njihova putovanja ostanu neometana i bez problema, čak i tokom smetnji. To znači da osobe s invaliditetom ili poteškoćama u kretanju mogu očekivati ​​poboljšanu dostupnost i pomoć kada putuju vlakom. Ovi propisi osnažuju putnike, omogućavajući im da krenu na svoja putovanja sa samopouzdanjem i mirom.

Prema novim željezničkim propisima EU, ako putniku sa smanjenom pokretljivošću treba pomoć, mogu tražiti da putuju isključivo sa pratiocima. U ovom slučaju, pratilac ima pravo na besplatnu kartu i mjesto pored osobe kojoj pomaže. Zahtjevi za pomoć po novim pravilima prihvataju se do 24 sati prije polaska. Ovo je odlična prednost za željezničku industriju jer autobuske kompanije zahtijevaju obavještenje najkasnije do 36 sati unaprijed, dok transporteri vazduha i vode to zahtevaju 48 sati unaprijed.

Frankfurt Berlin Trains

Leipzig Berlin Trains

Hanover u Berlin Trains

Hamburg Berlin Trains

 

Empty Train Station Platform

 

Održivost i udobnost

Posvećenost EU održivosti evidentna je u novim željezničkim propisima. EU promovira željeznički transport kao zeleniju alternativu, sa ciljem smanjenja emisije ugljika i doprinosa zelenijoj budućnosti. Sa ovim propisima, EU ohrabruje putnike da izabrati vozove u odnosu na druge vidove prevoza. Ovo podstiče održive navike putovanja i podržava napore za očuvanje životne sredine.

Nadalje, entuzijasti bicikala su također dobili snažan poticaj i podršku. Uzbudljiva vijest je da će novi vozovi i nadograđeni vagoni uključivati ​​namjenske prostore za bicikle. Ovi prostori su obavezni, što znači da moraju biti dostupni. stoga, ako ste ljubitelj bicikala, ova posebno određena područja učinit će vaše putovanje vlakom još ugodnijim za vožnju biciklom.

 

 

Zaključak o novoj regulativi EU o željeznici

Zaista, implementacija novih željezničkih propisa EU znači poboljšanje željezničkog putovanja za putnike širom kontinenta. To pokazuje prepoznatljivost željeznica’ ključnu ulogu u povezivanju zajednica, promoviranje turizma, i podsticanje ekonomskog rasta. Napori EU-a u jačanju prava putnika i osiguravanju lakšeg iskustva putovanja ilustruju njihovu predanost stvaranju pouzdane željezničke mreže usmjerene na klijente.

U zakljucku, novi propisi EU za željeznički transport označavaju značajan korak naprijed u davanju prioriteta zaštiti putnika i poboljšanju iskustva putovanja. Ovi propisi imaju za cilj da putovanje vozom učine praktičnijim, efikasan, i prijatno za sve. Oni uključuju poboljšanu pristupačnost za putnike sa smanjenom pokretljivošću. Još jedna pozitivna promjena je uvođenje samopreusmjeravanja. Dodatno, Povećana konkurencija među željezničkim operaterima koristit će putnicima. Uz ove progresivne mjere, putnici mogu sa sigurnošću krenuti na svoja putovanja vozom. Njihova prava su zaštićena, a njihovo iskustvo putovanja je prioritet. Posvećenost EU podizanju kvalitete željezničkog transporta odražava njenu viziju održive budućnosti usmjerene na putnike. Svi ukrcaj za glatkije, divnije iskustvo putovanja željeznicom!

 

Veliko putovanje vlakom počinje pronalaženjem najboljih karata na najljepšoj i najudobnijoj željezničkoj ruti. Mi u Save A Train rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom i pronaći najbolje karte za vlak po najboljim cijenama.

 

 

Da li želite da ugradite naš blog post „Kako se pripremiti za putovanje vozom“ na svoju stranicu? Ili možeš uzeti nase slike, i poruke, i dajte nam kreditnu sa link za ovu blogu. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbs%2Fnew-european-rail-regulation%2F – (Malo spusti da vidi Embed Code)