Vrijeme čitanja: 6 zapisnik
(Zadnja izmjena: 03/02/2023)

Sve veći broj evropskih zemalja promoviše putovanje vozovima na kratkim letovima. Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Switzerland, i Norveška su među evropskim zemljama koje zabranjuju kratke letove. Ovo je dio napora u borbi protiv globalne klimatske krize. Dakle, 2022 postala je godina kada je železnica izbacila letove na kratkim razdaljinama u Evropi, prvo u Francuskoj, sa mnogim drugim zemljama koje treba da prate 2023.

Poreklo zabrane letova na kratkim razdaljinama u Evropi

Zrakoplovna industrija jedan je od najvećih izvora emisije stakleničkih plinova u Europi, raste po 29% in 2019. Dok su se vlade pokušavale boriti protiv ovih brojeva, realnost je da je manje od 7% prevoza putnika obavljaju vozovi. Od tada je ovo iznenađujuća brojka jedna trećina najprometnijih letova na kratkim razdaljinama ima vlakove ispod 6 sati.

Dakle, Greenpeace je udružio snage s istaknutim evropskim vladama u borbi protiv klimatskih promjena. Nedavno istraživanje koje je naručio Greenpeace predstavlja sljedeće izvanredne brojke: 73 of the 250 najprometniji letovi na kratkim razdaljinama u Evropi, u zemljama poput Švajcarske, i UK, imaju alternativne vozove ispod šest sati, i 41 imaju direktne alternative noćnim vozovima.

Brisel Utrecht Trains

Antwerp u Utrecht Trains

Berlina do Utrecht Trains

Pariz Utrecht Trains

 

How Rail Ousted Short Haul Flights

 

Evropljani podržavaju zabranu letova na kratkim razdaljinama

Zabrana letova na kratkim razdaljinama velika je promjena u evropskom regionalnom i međunarodnom transportu. Dok većina Evropljana putuje vozom između zemalja i koristi međugradske vozove, turistima na euro putovanjima putovanje vozom može biti izazovno. pored toga, putovanje vozom uskoro će postati primarni način putovanja u Evropi, a lokalno stanovništvo je za to.

Nedavno istraživanje Evropske investicione banke to pokazuje 62% Evropljana podržava zabranu letova na kratkim razdaljinama. Većina ljudi u Njemačkoj (63%), Francuska, i Holandiji (65%) preferiraju noćne vozove. Izazov sa kojim se suočavaju evropske željezničke kompanije predstavlja spavaći vozovi i sve potrepštine koje omogućavaju dobar san tokom putovanja. EU toliko podržava ovaj čin, kojima sada svako može pristupiti Greenpeace-a interaktivna karta Evrope i dodajte rute vozova koje bi željeli da vide kreirane ili poboljšane.

 

Highest Train Bridge In Europe

 

Francuska je prva gdje je željeznica izbačena – Haul Flights

Francuska je prva zemlja koja je službeno zabranila letove na kratkim udaljenostima. stoga, putnici koji više vole luksuz da lete svuda u Francuskoj sada će morati da se presele da bi putovali vozom. Dok putovanje vozom zvuči zamorno, putovanje vozom koje traje manje od 2.5 sati ima mnogo prednosti. u početku, letovi u 6 planirano je da se rute trajno ukinu. kako god, željezničke rute do aerodroma onemogućavaju putnicima da dođu dovoljno rano ujutro za međunarodne letove.

Kratki letovi prestat će saobraćati na sljedeće tri rute u Francuskoj: Pariz – nantes, lyon, i Bordeaux. umjesto toga, putovanje željeznicom će zamijeniti letove od tada postoji odlična alternativa 2 sati do 1-satnog leta aviona. štaviše, ako će se poboljšati željezničke usluge između Pariza Charles de Gaulle i Lyona i Rennesa i između Lyona i Marseillea, ove rute će se pridružiti novoj politici.

Amsterdam u Pariz Trains

Londona do Pariza Trains

Rotterdam u Pariz Trains

Brisel u Pariz Trains

 

Prednosti putovanja vozom

Putovanje vozom je najbrži način putovanja po Evropi zahvaljujući dobro povezanim regionalnim i međunarodnim željezničkim rutama. Nadalje, putovanje vozom nudi mnoge pogodnosti u kojima ne možete uživati ​​kada putujete avionom. Prvo, na željezničkim stanicama, putnici nisu obavezni na pasošku kontrolu, sigurnosna provjera, i check-in, što štedi mnogo vremena i muke.

drugo, kada putujete vozom, možete uživati ​​u prekrasnim pogledima koji nisu dostupni sa prozora aviona. Na primjer, mnoga putovanja vozom u Evropi nude prozor u najslikovitija evropska sela i doline, poput doline Loare. Popularan među stranim osnivačima startupa, za razliku od aviona, mnoge željezničke kompanije pružaju besplatan Wi-Fi u vozovima. Dakle, ako putujete poslovno ili izvršno, Wi-Fi je uključen u cijenu karte.

Brisel u Amsterdam Trains

London u Amsterdam Trains

Berlin u Amsterdam Trains

Pariza do Amsterdama Trains

 

 

Prekogranična putovanja: Željeznica Or Kratki letovi

Svi imaju priču o tome kada se putovanje od sat vremena pretvorilo u noćnu moru od 48 sati. Dok su putnici više navikli da putuju avionom, prekogranično putovanje vozom je daleko pristupačnija, zelenije, i značajna ušteda vremena i novca. Osim toga, većina putnika u željeznici nije svjesna činjenice da brzi vozovi, kao francuski TGV, su 40 minuta brže i jeftinije od aviona.

Na primjer, Njemačka ICE željeznica može vas odvesti od Brisela do Kelna za manje od 5 sati. Osim toga, možete dodati stanicu u Parizu na putu za Keln, ponovo brzim vozom. Naprotiv, ako putujete avionom, potrebno je dodatno vrijeme za preuzimanje prtljaga, i rizik od kašnjenja aerodroma i letova, dok su vozovi tačni širom Evrope. Dakle, Prekogranično putovanje željeznicom idealno je u Evropi.

Frankfurt Berlin Trains

Leipzig Berlin Trains

Hanover u Berlin Trains

Hamburg Berlin Trains

 

Red Train

Budućnost kratkih letova u Evropi

Dok je Francuska pionir, izbacivanje kratkih letova 3 rute, Austrija je izbacila letove iz Salzburga za Beč. Njemačka još uvijek razmatra taj potez, poput Norveške i Poljske. Budućnost kratkih letova je još uvijek nepoznata, ali s generacijom Z koja preferira zelena putovanja, kulturna iskustva, i istraživanje lokalnih zajednica, alternativno putovanje vozom moglo bi zadovoljiti sve ove potrebe.

štaviše, istraživanje još nepreuzetih željezničkih ruta moglo bi promovirati turizam u manje popularnim destinacijama u Europi. Ovo neće samo smanjiti saobraćaj na aerodromima, i haos, ali će također smanjiti pretjerani turizam na popularnim mjestima u Evropi.

Salzburg u Beč Trains

München u Beč Trains

Graz u Beč Trains

Prag u Beč Trains

 

Vintage Photo In The Train Restaurant

Nova međunarodna putovanja vlakom za ulazak 2023

U sklopu nastojanja da se poboljša noćna željeznička usluga, neki od najboljih noćnih vozova u Evropi vratili su se po novom redu vožnje. Na primjer, putnici sada mogu birati između, Venecija, Beč, Budimpešta, i Zagreb. Novi noćni voz polazi iz Venecije u 8.29 pm.

Sa ovim novim vezama, putnici mogu istražiti nevjerovatne destinacije. To je zahvaljujući ne samo novim željezničkim rutama, ali bolje, poboljšano, i što je najvažnije ekološki prihvatljivi noćni vozovi. Još jedna odlična međunarodna željeznička ruta uključuje noćni vlak iz Praga ili Drezdena za Bazel. štaviše, putnici se mogu zaustaviti čak i u prekrasnoj Saksoniji. Dakle, odlazite nakon večere i ujutro stižete u prelijepu Švicarsku. Kako je divno imati mogućnost da popodne lutamo ulicama Praga poput bajke i pješačimo veličanstvenom ljepotom švicarskih Alpa. Sve u svemu, Posljednje godine su dokazale da je turistička industrija napravila značajan pomak gdje željeznica nije samo potisnula kratke letove u Evropi, ali i postao kvalitetan i uslužan transport, koji zadovoljavaju sve potrebe.

Interlaken u Cirih Trains

Lucerne u Cirih Trains

Bern u Cirih Trains

Ženeva Zurich Trains

 

Zaključiti, putovanje vozom je zelenije, i nudi prozor na neke od prekrasnih pogleda u Evropi. Mi u Save A Train rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom i pronaći najbolje karte za vlak po najboljim cijenama.

 

 

Da li želite da ugradite naš blog post „Kako je železnica izbacila kratke letove u Evropi” na svoju veb lokaciju? Možete snimiti naše fotografije i poslati tekst ili nam dati zasluge linkom na ovaj blog post. Ili ovdje možete: HTTPS://iframely.com/embed/https://www.saveatrain.com/blog/en/how-rail-ousted-short-haul-flights-in-europe/ – (Malo spusti da vidi Embed Code)