Vrijeme čitanja: 6 zapisnik
(Zadnja izmjena: 08/09/2023)

Putovati svijetom je san koji se često čini nedostižnim, posebno kada ste na malim budžetom. Ali šta ako vam kažemo da postoji način da istražite egzotične destinacije, uronite u lokalnu kulturu, i stvorite nezaboravne uspomene bez trošenja bankovnog računa? Uđite u svijet pristupačnih putovanja kroz volonterske programe širom svijeta. Ovaj sveobuhvatni vodič će dublje proučiti kako volontiranje može biti vaša karta za uzbudljive avanture s malim budžetom.

 

Uspon volonterskog putovanja

Tokom protekle decenije, došlo je do značajnog porasta broja mladih i putnici koji paze na budžet koji su iskoristili moć volontiranja da podstaknu svoju želju za lutanjem. Ono što je nekada bila dobro čuvana tajna među iskusnim putnicima sada je postalo globalni trend, zahvaljujući internetu i namjenskim platformama koje povezuju volontere sa domaćinima širom svijeta.

Nakon što odaberete pravu platformu, vrijeme je da kreirate svoj profil, istaknite svoje vještine i interesovanja, i počnite se povezivati ​​s potencijalnim domaćinima. zapamtiti, strpljenje je ključno, posebno kada je u pitanju osiguravanje željenih pozicija u popularnim projektima. Za vas smo suzili neke od najboljih izbora volonterskih programa širom svijeta:

 

1. Workaway

Workaway je jedinstvena globalna platforma koja povezuje putnike sa domaćinima širom svijeta. Omogućava putnicima, poznat kao “Workawayers” da razmijene svoje vještine i entuzijazam za smještaj i autentična kulturna iskustva. Workaway nudi različite mogućnosti, od poljoprivrede i podučavanja do pomaganja u hostelima ili doprinosa umjetničkim projektima. Operacija je završena 170 zemalja, obuhvata različite lokacije, od gradova do udaljenih sela.

Da postanem volonter, morate se registrovati (košta oko $20 godišnje), popuni profil, pronađite odgovarajući projekat, i svidjeti se domaćinu. Profil na Workaway-u je nešto između stranice na društvenim mrežama i životopisa. S jedne strane, morate se predstaviti kao prijatna i zanimljiva ličnost (neki domaćini pozivaju volontere ne toliko zbog posla, koliko zbog zabave i kulturne razmjene). S druge strane, trebalo bi da jasno navedete u čemu ste dobri: briga o djeci, nastava jezika, kuhanje, baštovanstvo, briga o životinjama, izgradnja, kućne popravke, i tako dalje. Ako je izbor između profesionalca i amatera, domaćin će preferirati profesionalca, ma koliko amater bio zanimljiv i harizmatičan – svakako naglasite svoje profesionalne vještine. Još je bolje ako je nešto praktično.

Frankfurt Berlin Trains

Leipzig Berlin Trains

Hanover u Berlin Trains

Hamburg Berlin Trains

 

 

2. HelpStay

HelpStay je platforma slična Workawayu, dizajniran za putnike koji traže kulturnu razmjenu i pristupačna iskustva putovanja. Povezuje putnike u preko 100 zemalja za volonterske programe širom svijeta. Većina volonterskih mogućnosti je besplatna. Nekima će možda biti potrebna mala donacija. Gotovo svi nude besplatan smještaj i ishranu. Za detalje se možete raspitati kod domaćina.

Na HelpStay, putnici mogu pronaći širok spektar mogućnosti, kao što je volontiranje na organskim farmama, pomaže u eko projektima i društvenom radu, ili postati pomagač za neku vrstu NVO projekta. Uz naš prethodni članak, možete naučiti kako doći do bilo koje destinacije u Evropi za vaš budući volonterski projekat lako.

Vozovi od Beča do Budimpešte

Vozovi od Praga do Budimpešte

Vozovi od Minhena do Budimpešte

Graz do Budimpešte Vlakovi

 

Ecological Volunteering

 

3. Festivalsko volontiranje sa Stoke Travelom

Festivalsko volontiranje sa Stoke Travelom je uzbudljiv i jedinstven način da doživite neke od najpoznatijih svjetskih muzičkih i kulturnih festivala dok aktivno učestvuju u njihovoj organizaciji. Stoke Travel, poznata turistička kompanija, nudi mogućnosti putnicima da postanu festivalski volonteri na raznim događajima.

Kao volonter na festivalu sa Stoke Travelom, obično dobijate besplatan ili veoma snižen pristup festivalu, uključujući kampovanje ili smještaj. U zamjenu za vašu pomoć, mogli biste biti uključeni u zadatke poput postavljanja i demontaže festivalske infrastrukture, pomoć u logistici događaja, ili čak promoviranje usluga Stoke Travela drugim posjetiteljima. Broj festivala se može mijenjati iz godine u godinu, kako god, mnogi od njih su najpopularniji u Evropi. Na primjer, Oktoberfest u Münchenu, La Tomatina u Bunolu, Trčanje bikova u Pamploni, Španija, i tako dalje.

Interlaken u Cirih Trains

Lucerne u Cirih Trains

Bern u Cirih Trains

Ženeva Zurich Trains

 

4. Evropski korpus solidarnosti

Evropski korpus solidarnosti je ozbiljniji od drugih volonterskih programa širom svijeta. ESC nudi mogućnosti za starije osobe 18-30 da se uključe u volonterske i solidarne aktivnosti, koju podržava Evropska unija. Lansiran u 2018, ESC nudi platformu za mlade Evropljane da doprinesu društvu, steknu dragocena iskustva, razvijati vještine, i neguju osjećaj evropskog građanstva. Prosječna dužina programa je 6-12 mjeseci. Program pokriva skoro sve troškove, uključujući vize, osiguranje, i 90% troškova ulaznica. Pored smještaja i prehrane, volonteri dobijaju i džeparac.

Samo akreditovane organizacije pokreću projekte. Volonteri imaju a “radno mjesto.” Od njih se traži da rade otprilike 30 sati sedmično. Doprinosi ličnom i profesionalnom razvoju učesnika dok se suočava sa društvenim izazovima kroz dobrovoljne i solidarne akcije. Inicijativa je dio širih napora Europske unije da podrži angažman mladih i socijalnu koheziju.

Amsterdama do Londona Vlakovi

Paris u London Trains

Berlin u London Trains

Brisel u London Trains

 

Volunteering - Passion Led Us Here

 

5. UN Volunteers

Ako želite proširiti svoje volontersko iskustvo ili se više ne kvalificirate za ESC program, koji ima jednokratno ograničenje učešća, možda razmislite o tome da postanete volonter UN-a. UN Volunteers (Volonteri Ujedinjenih nacija) je program i inicijativa koju su uspostavile Ujedinjene nacije za promoviranje volonterizma i pružanje mogućnosti pojedincima da doprinesu svojim vještinama, stručnost, i vrijeme za podršku raznim inicijativama Ujedinjenih naroda i razvojnim projektima širom svijeta. Volonteri UN-a igraju ključnu ulogu u unapređenju mirovne misije organizacije, razvoj, i humanitarnu pomoć. Ključ aspekti UN dobrovoljaca uključiti:

Raznovrsni zadaci: UN volonteri su uključeni u širok spektar zadataka. To uključuje mirovne operacije, napori za pomoć u katastrofama, projekti razvoja zajednice, zdravstvene inicijative, obrazovnih programa, i više.

Skilled Professionals: UN volonteri su obično iskusni profesionalci iz različitih oblasti kao što je zdravstvo, obrazovanje, inženjering, IT, poljoprivreda, i socijalni rad. Oni nude svoju stručnost kako bi pomogli u rješavanju globalnih izazova.

Globalna prisutnost: UN volonteri rade u brojnim zemljama, kako u konfliktnim i postkonfliktnim zonama, tako iu razvojnim kontekstima. Oni doprinose izgradnji otpornih zajednica i podsticanju održivog razvoja.

Multinacionalno i inkluzivno: UN volonteri dolaze iz različitih sredina i nacionalnosti. Oni stvaraju bogatu i inkluzivnu mrežu pojedinaca posvećenih pozitivnom uticaju kroz volonterske programe širom sveta.

Brisel u Amsterdam Trains

London u Amsterdam Trains

Berlin u Amsterdam Trains

Pariza do Amsterdama Trains

 

UN Volunteer Programs Worldwide

zaključak

Završetak našeg putovanja, nadamo se da ćemo vas inspirisati da se upustite u pristupačnu avanturu kroz volonterske programe širom svijeta. zapamtiti, ogroman svijet ima čuda. Sa odlučnošću i ispravnim načinom razmišljanja, istražujte bez kvara. Bilo da odaberete da predajete engleski jezik na Tajlandu, očuvanje divljih životinja u Kostariki, ili pomoći izbjeglicama u Grčkoj, čeka vas prilika za volontiranje. Dakle, spakovati kofere, otvori svoje srce, i krenite na putovanje koje će vam ne samo promijeniti život već i učiniti svijet boljim mjestom, jedno po jedno volontersko iskustvo.

 

Veliko putovanje vlakom počinje pronalaženjem najboljih karata na najljepšoj i najudobnijoj željezničkoj ruti. Mi u Save A Train rado će vam pomoći da se pripremite za putovanje vlakom i pronaći najbolje karte za vlak po najboljim cijenama.

 

 

Da li želite da ugradite naš blog post „Kako se pripremiti za putovanje vozom“ na svoju stranicu? Ili možeš uzeti nase slike, i poruke, i dajte nam kreditnu sa link za ovu blogu. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbs%2Fplatforms-to-explore-volunteer-programs%2F – (Malo spusti da vidi Embed Code)