Waktu membaca: 8 minit
(Lepas Kemaskini: 16/07/2021)

Di kedalaman lautan, tersembunyi dari tamadun, dan tidak disentuh oleh masa, adalah 10 laman web menyelam terbaik di dunia. Dari terumbu karang yang berwarna dan terang hingga bangkai kapal WWII, kehidupan laut liar, dan lubang biru, persiapkan alat selam anda kerana sesi menyelam ini hampir menyeronokkan.

  • Rail Transport Is The Eco-Friendly Way To Travel. Artikel ini ditulis untuk mendidik tentang Train Travel oleh Save A Train, yang Laman web Tiket Keretapi Termurah Di Dunia.

 

1. Laman Menyelam Terbaik Di China: Tembok Besar

10 juta pelancong melancong ke Tembok Besar China setiap tahun, tetapi sangat sedikit yang mengetahui bahawa mereka dapat menyelam di salah satu laman web paling ikonik di dunia. Sementara kebanyakan orang berjalan di sepanjang tembok 21o00 km, mengambil gambar untuk media sosial, Panjiakou Reservoir adalah tempat menyelam bawah air. Tembok Besar China adalah satu-satunya Keajaiban Dunia, anda sebenarnya boleh menyelam.

Mungkin tidak begitu menarik dan indah seperti menyelam di Indonesia atau Fiji, tetapi anda benar-benar akan ditarik kembali oleh pemandangan Tembok Besar China. Bukan hanya mengagumi persekitaran dari atas, tetapi mencarinya dari awal, dari batu bata dan ke atas, struktur yang masih berdiri selama ribuan tahun, bahaya alam yang masih hidup, dinasti, dan perubahan politik.

Masa Terbaik Untuk Menyelam:

Menyelam Tembok Besar di China adalah pengalaman yang mencabar walaupun bagi penyelam yang maju. Sebabnya ialah suhu rendah, mencapai maksimum 10 hingga 11 ° C, di 7 sedalam meter pada musim panas. Oleh itu, masa terbaik untuk menyelam di Tembok Besar hanya apabila anda bersedia. Keperluan tambahan adalah minimum siap 100 kepada 200 menyelam untuk penyelam rekreasi.

 

Laman Menyelam Terbaik Di China: Tembok Besar

 

2. Laman Menyelam Terbaik Di UK: Wales

Dengan gua, 500 bangkai kapal, dan kehidupan laut yang luar biasa, pantai wales adalah tempat yang luar biasa untuk menyelam. Di sini anda dapat menyelam lebih dari 50m di perairan Skomer, dan Skokholm, dan pulau-pulau Middleholm. Penglihatan adalah salah satu yang terbaik di kawasan ini, membolehkan anda mengagumi kehidupan laut yang indah dan menemui bangkai kapal WWII sekiranya anda berada dalam sejarah.

Walaupun terdapat persepsi mengantuk, Wales sebenarnya adalah tempat menyelam yang hebat di Eropah. Sebagai contoh, Skomer Marine Reserve di Pembrokeshire adalah salah satu tempat menyelam terbaik di Wales: ikan keli, ikan lumba-lumba, slug laut dan kuda laut, hanya beberapa makhluk laut yang akan anda temui.

Amsterdam Ke London Dengan Keretapi

Paris ke London Dengan Keretapi

Berlin ke London Dengan Keretapi

Brussels ke London Dengan Keretapi

 

Matahari terbenam di pantai Wales UK

 

3. Laman Menyelam Terbaik Di Itali: Portofino

dengan 20 tempat menyelam yang berbeza, Portofino lebih daripada satu bandar pesisir yang menawan di Eropah. Selain rumah bandar yang menawan, restoran, dan pantai, pantai Ligurian adalah tempat menyelam yang hebat di Eropah.

Pertama, Rizab Laut Portofino menawarkan terumbu dan bangkai kapal yang menakjubkan untuk penyelam pemula dan maju. Kedua, patung Kristus, Christ of the Abyss adalah salah satu yang teratas 5 laman menyelam di Portofino. lalu, sekali, bangkai rusa MOHAWK Kanada adalah tarikan menyelam lain di 20-40 meter.

Untuk menyimpulkan, Laman web menyelam Portofino sangat sesuai untuk aktiviti menyelam pertama anda, dan untuk menemui yang lain yang menakjubkan keajaiban semula jadi jika anda seorang penyelam yang berpengalaman.

Milan Ke Portofino Dengan Keretapi

Venice Ke Portofino Dengan Keretapi

Florence Ke Portofino Dengan Keretapi

Turin Ke Portofino Dengan Keretapi

 

Tapak Menyelam Air Kristal Di Portofino Itali

 

4. Laman Menyelam Terbaik Di Perancis: Kepulauan Guadeloupe Perancis

Di syurga Caribbean, Kepulauan la Guadaloupe adalah sebahagian kecil dari syurga menyelam Perancis. Kumpulan pulau kecil ini terdiri daripada La Grande Terre, dan Petite Terre, rumah gunung berapi, hutan hujan, pemandangan dan pantai yang indah, dan yang paling penting adalah salah satu tempat menyelam terbaik di Eropah.

Kepulauan Guadeloupe tidak begitu popular seperti Bali atau Belize, tetapi hidupan laut di sini pasti akan membuat anda tetap dalam air sepanjang percutian anda. Cousteau Marine Reserve adalah tempat menyelam terbaik di Guadeloupe, dengan fauna dan flora yang indah, terowong, gua penyu, dan banyak lagi tempat tersembunyi untuk penyelam yang berpetualang, dan untuk pemula yang hanya ingin menikmati kehidupan laut di perairan Caribbean.

Masa Terbaik Untuk Menyelam Di Kepulauan Guadeloupe:

Suhu air kekal 23-28 ° C sepanjang tahun di Guadeloupe, jadi anda boleh menyelam bila-bila masa yang anda mahukan.

Amsterdam ke Paris Dengan Keretapi

London ke Paris Dengan Keretapi

Rotterdam ke Paris Dengan Keretapi

Brussels ke Paris Dengan Keretapi

 

Kepulauan Guadeloupe Perancis

 

5. Kepulauan Orkney, Scotland

Di padang rumput hijau, bukit, dan gunung, Kepulauan Orkney mempunyai sejarah maritim terbaik di dunia. literal, disana ada 7 kapal di dasar perairan Orkney di Scotland. Bangkai kapal ini dari Armada Laut Tinggi Jerman di Scapa Flow, dalam 1919.

Selain bangkai kapal, terdapat hidupan liar laut yang menakjubkan untuk dijelajahi di perairan jernih. misalnya, perairan Churchill Barriers dan Yesnaby atau Inganess sangat sesuai untuk melihat kehidupan laut liar.

Masa Terbaik untuk Menyelam Di Kepulauan Orkney:

Paskah hingga November, apabila suhu 13 ° C.

Florence ke Como Dengan Keretapi

Milan ke Como Dengan Keretapi

Turin ke Como Dengan Keretapi

Genoa ke Como Dengan Keretapi

 

Bangkai Bawah Laut Di Kepulauan Orkney, Scotland

 

6. Tapak Menyelam Terbaik Di Eropah: Silfra, Iceland

Antara dua benua, di tengah-tengah Taman Negara Thingvellir, air paling jernih di Iceland menanti anda pengalaman menyelam yang luar biasa. Ciri geologi yang unik di Silfra menawarkan terowong dan gua misteri untuk penyelam berpengalaman.

Perkara yang paling menggembirakan mengenai menyelam di Silfra adalah fisur. Jalan menyelam ini dibentuk oleh tahunan 2 pergerakan cm plat tektonik Amerika Utara dan Eurasia. Ini pertama kali dibuat selepas gempa bumi, tetapi benar-benar selamat untuk menyelam hari ini, jadi anda boleh mula mempersiapkan pengalaman menyelam yang tidak dapat dilupakan di perairan Iceland.

Kedalaman menyelam maksimum yang dibenarkan di Silfra adalah 18 meter.

Dusseldorf ke Munich Dengan Keretapi

Dresden ke Munich Dengan Keretapi

Nuremberg ke Munich Dengan Keretapi

Bonn ke Munich Dengan Kereta Api

 

Menyelam Sempurna Di Silfra, Iceland

 

7. Tapak Menyelam Terbaik Di Dunia: Bali

Di sekitar pantai berpasir, kuil-kuil, gunung berapi, perairan Bali yang ajaib adalah keajaiban dunia sendiri. Tidak dinafikan, Bali adalah destinasi percutian yang indah dan sesuai untuk menyelam.

Di Bali, anda boleh membahagikan masa anda di antara banyak lokasi menyelam kerana terdapat di mana sahaja. Dari terumbu karang yang berwarna-warni hingga ikan gergasi, dan gua untuk patung-patung Buddha yang mengagumkan, Bali underwater adalah dunia yang mendebarkan dan spektakuler untuk menyelam dan snorkeling.

Masa Terbaik Untuk Menyelam di Bali:

Mei hingga November adalah musim menyelam di Bali, dan masa terbaik untuk melihat Manta Rays adalah April hingga Mei.

Salzburg ke Vienna Dengan Keretapi

Munich ke Vienna Dengan Keretapi

Graz ke Vienna Dengan Keretapi

Prague ke Vienna dengan Keretapi

 

Menyelam berhampiran patung Buddha yang mengagumkan di Bali

 

8. Tapak Menyelam Terbaik Di Dunia: Lubang Biru di Belize

125 meter dalam, berbentuk bulat, dan dengan pemandangan udara yang mengagumkan, laman selam Blue Hole di Belize, adalah salah satu bahagian atas 10 mesti melayari laman web di dunia. Lubang raksasa ini terletak betul-betul dari Terumbu Api di Belize, dan dalam penglihatan yang baik, anda mungkin mendapati diri anda dalam pengembaraan menyelam yang tidak dapat dilupakan.

Tidak seperti laman web menyelam terbaik lain dalam senarai kami, Lubang Biru bukan rumah bagi patung-patung Bali, hidupan laut yang jarang berlaku, atau terumbu yang berwarna-warni. Apa yang anda dapati adalah pengalaman menyelam yang mencabar dan memuaskan, yang akan membawa anda ke tahap divemaster seterusnya.

Masa Terbaik Untuk Menyelam Di Lubang Biru:

April hingga Jun adalah yang terbaik untuk hiu paus menonton dan menyelam.

Nuremberg ke Prague Dengan Keretapi

Munich ke Prague Dengan Keretapi

Berlin ke Prague Dengan Keretapi

Vienna ke Prague Dengan Keretapi

 

 

9. Raja Ampat: Menyelam Di Akhir Dunia

Menjauhkan diri dari peradaban sehingga 2004, Raja Ampat adalah syurga yang tersembunyi, terletak di antara Indonesia dan Australia. Terima kasih atas penemuan yang lewat ini, hidupan liar laut di Raja Ampat adalah salah satu yang paling liar di dunia.

Semasa anda menyelam di Raja Ampat, anda akan menemui lebih 600 spesies karang keras sahaja, sebagai tambahan kepada kehidupan laut yang berwarna-warni dan luar dari dunia ini. Dunia unik ini berada di tengah-tengah 4 pulau-pulau utama: Waigei, Batanta, Salawati, dan Misool di Papua Barat yang terpencil.

Sekiranya anda menengah ke penyelam maju, maka anda mesti menempah percutian menyelam anda yang seterusnya di Raja Ampat.

 

 

Masa Terbaik Untuk Menyelam Di Raje Ampat:

November hingga April dengan suhu antara 27 kepada 30 ° C.

Zurich ke Wengen Dengan Keretapi

Geneva ke Wengen Dengan Keretapi

Bern ke Wengen Dengan Keretapi

Basel ke Wengen Dengan Keretapi

 

Menyelam di Raja Ampat

 

10. Tapak Menyelam Terbaik Di China: Bandar Kuno Shi Cheng Di Tasik Qiandao

Jauh di tasik Kepulauan seribu, di wilayah Zhejiang, yang Bandar purba Shi Cheng berbohong. Pada kedalaman 40 meter, anda akan menemui keajaiban sebuah bandar Cina yang hilang. Walaupun airnya sengit dan masa berlalu, ciri seni bina bandar, dan juga perincian kayu terpelihara dengan baik.

Untuk sebab-sebab ini, bandar Shi Cheng adalah syurga tersembunyi bagi penyelam. Ramai yang datang untuk melihat keindahan Qiandao Lake, tetapi bandar yang hilang ini adalah satu lagi sebab yang luar biasa untuk melakukan perjalanan. Kota dan lembah banjir di 1959, tetapi benar-benar selamat untuk menyelam.

Masa Terbaik Untuk Menyelam Di Shi Cheng:

Kejatuhan, berkat iklim kering dan hangat.

Dijon ke Provence Dengan Kereta Api

Paris ke Provence Dengan Kereta Api

Lyon ke Provence Dengan Kereta Api

Marseilles ke Provence Dengan Kereta Api

 

Bandar Kuno Shi Cheng Di Tasik Qiandao

 

di sini, di Save A Train, kami akan dengan senang hati membantu anda merancang perjalanan yang tidak dapat dilupakan ke 10 laman web menyelam terbaik di dunia dengan kereta api.

 

 

Adakah anda mahu memasukkan catatan blog kami “1o Laman Menyelam Terbaik Di Dunia” ke laman web anda? Kau bisa mengambil foto kami dan teks dan memberikan kami kredit dengan link ke pos blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fms%2Fbest-diving-sites-world%2F- (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)