Vrijeme čitanja: 6 zapisnik
(Zadnja izmjena: 25/02/2022)

Kad bi drevno kamenje hrama moglo govoriti, govorili bi o drevnim civilizacijama, invazije, kulture, i ljubav. The 12 Većina drevnih hramova širom svijeta dobro je očuvana i impresivna po ljepoti i statuama. Od faraonovih hramova u Egiptu do budističkih i hinduističkih hramova u jugoistočnoj Aziji, ovi stari hramovi su istorijski dragulji.

 

1. Najdrevniji hramovi širom sveta: Palata Knosos

Bogoslužje i centar političkog života u bronzanom dobu, Knosova palata je jedan od najstarijih hramova na svetu. Hram Knosos je bio centar minojske civilizacije na Kritu. štaviše, antički hram je jedan od najočuvanijih hramova na svijetu.

Sagrađen je prvi hram u Knososu 1900 prije Krista na brdu, ali jedan od mnogih zemljotresa na Kritu ga je uništio. kako god, odmah nakon toga sagrađen je još jedan hram koji je uništen u erupciji vulkana. Dakle, hram Knosos koji danas stoji je 3rd hram iz 1375 BC. Knosski hram je jedan od top historijske geeks destinacije sa svojim legendama u relikvijama.

Frankfurt Berlin Trains

Leipzig Berlin Trains

Hanover u Berlin Trains

Hamburg Berlin Trains

 

The Oldest Temples In Greece: Palace of Knossos

2. Gobekli Tepe

Predating Stonehenge by 6,000 godine, Vjeruje se da su Gobekli kamenje na jugoistoku Turske relikvije prvog hrama na svijetu. The 11,000 godine Gobekli Tepe kamenje je bilo bogomolja na brdu.

kako god, nema nalaza ljudskog naselja u regionu, ali je to mjesto bilo tačka na putovanju mnogih nomadskih lovaca i sakupljača. Dakle, hram Gobekli Tepe služio je kao svetilište, sa vjerskim značajem.

Rimini Verona Trains

Rim Verona Trains

Florence Verona Trains

Venecija Verona Trains

 

3. Najdrevniji hramovi širom sveta: Hagar Qim

Proizvedeno sa a 20 tonira megalit kamen u sredini, Hram Hagar Qim jedan je od najimpresivnijih hramova širom svijeta. Dakle, Hagar Qim je takođe tipičan hram iz malteške praistorije.

Jedna od najneobičnijih karakteristika hrama Hagar Qim je eliptična rupa u jednoj od dvije komore. Prvog dana ljeta, sunčeve zrake prolaze kroz ovu rupu i obasjavaju kameni blok. Možete posjetiti Hagar Qim na svom putovanju na Maltu, i diviti se jednom od 12 najstarijih hramova na svetu.

Brisel u Amsterdam Trains

London u Amsterdam Trains

Berlin u Amsterdam Trains

Pariza do Amsterdama Trains

 

4. Drevni hramovi širom svijeta: Setijev hram

Izuzetno očuvan, Setijev hram je iz devetnaeste dinastije. Seti hram je kreacija Setija i njegovog sina Ramzesa II. Otac je započeo stvaranje, dok je sin dovršio ukrase i dvorišta oko nje.

Danas, možete posjetiti hram Seti, na dnevno putovanje iz Kaira. Kada ste tamo, obratite pažnju na grafite Abydosa na zidovima hrama.

Interlaken u Cirih Trains

Lucerne u Cirih Trains

Bern u Cirih Trains

Ženeva Zurich Trains

 

 

5. Najdrevniji hramovi širom sveta: Hypogeum Temple

Najstariji podzemni hram na svijetu je najočuvaniji hram Hypogeum na Malti. Izvanredan hram je 6,000 ima godina, 3 nivoa drevnog hrama međusobno povezanih odaja.

Hram Hypogeum je prvo bio mjesto obožavanja i molitve, ali je kasnije drevni hram pretvoren u groblje. Posjetioci se mogu diviti crvenim slikama na zidovima, jedine praistorijske slike na malteškim ostrvima. Osim toga, možete vidjeti posebne artefakte pronađene u hramu u muzeju Valletta.

Salzburg u Beč Trains

München u Beč Trains

Graz u Beč Trains

Prag u Beč Trains

 

6. Luxor Temple

Dok hodate kroz odaje luksorskog hrama, hodate unazad stotinama godina istorije. Svaki korak vas vraća u doba Ramzesa II, i religiozni život starog Egipta.

Luksorski hram ima ogroman značaj u drevnoj egipatskoj religiji. Dodatno, upravo u hramu u Luksoru Bog Amon je doživio ponovno rođenje tokom faraonovog godišnjeg krunisanja.

Amsterdam u Pariz Trains

Londona do Pariza Trains

Rotterdam u Pariz Trains

Brisel u Pariz Trains

 

Luxor Temple

 

7. Najdrevniji hramovi širom sveta: Stonehenge

Masivni kameni krug jedna je od najvećih svjetskih misterija. Stounhendž je ponosan u Wiltshireu, Engleska. Privlači stotine posetilaca da mu se dive. Stručnjaci iz svijeta istorije i arheologije vjeruju da su druidi izgradili Stonehenge.

Stounhendž je mogao imati religiozne svrhe u praistorijsko doba. Jedan od znakova je raspored kamenja i činjenica da je spomenik okrenut prema izlasku sunca. Iako je još uvijek nejasno kako je ovo divovsko kamenje donijeto na ovo specifično mjesto u Engleskoj, Stounhendž je jedan od najpopularnijih hramova koje treba posjetiti širom svijeta.

Amsterdama do Londona Vlakovi

Paris u London Trains

Berlin u London Trains

Brisel u London Trains

 

Stonehenge

 

8. Hramovi Ggantija

Među njima se ističe drevna Ggantija na Malti 12 najstarijih hramova širom sveta. To je zahvaljujući činjenici da se radi o kompleksu sa dva hrama. štaviše, Ggantija Hramovi su dobili svoje ime zahvaljujući masivnom kamenju koji ih je sagradio.

štaviše, pored posjete jednom od najvećih hramova na svijetu, mogli biste šetati kroz najstariji kameni spomenik na svijetu.

Milan u Torinu Trains

Jezera Como u Torinu Trains

Genoa u Torino Trains

Parma Torino Trains

 

9. Drevni hramovi širom svijeta: Hram Amade

Egipatski hramovi su širom svijeta poznati po svojim izuzetnim veličinama, i dizajn. Hramovi u Egiptu su poznati po tome što su najlepši hramovi širom sveta. Zahvaljujući hijeroglifima i rezbarijama na zidovima, Hram Amade nije izuzetak u lepoti.

Mali, ali impresivni hram Amada ima izuzetne rezbarije na zidovima. Natpisi dijele značajne događaje u egipatskoj historiji kao što je libijska invazija na Egipat. Dakle, ako želite posjetiti najstarije hramove jezera Nasser, spakujte kofere i krenite u Nubiju.

Basel Interlaken Trains

Ženeva Zermatt Trains

Bern na Zermatt Trains

Lucerne na Zermatt Trains

 

Ancient Temples Worldwide: Temple of Amada

 

10. Hram Mundeshwari Devi, Bihar

Najstariji funkcionalni hinduistički hram na svijetu, hram Mundeshwari je u Kaimuru. Mala, ali impresivan u kamenim rezbarijama, hram je simbol lorda Šive i Šakti. Posjetioci hrama Mundeshwari mogu se diviti fascinantnim rezbarijama iz perioda Gupta i života u prošlosti 625 BC.

Prekrasan hram se nalazi na brdu Mundeshwari, gdje su pronađene mnoge druge značajne relikvije. Ako ste fascinirani sa istorijom hinduizma, trebali biste posjetiti hram Mundeshwari. Otkrit ćete više o simbolici Gospodina Šive i Šakti koji borave zajedno na jednom posebnom mjestu.

Milan u Rim Trains

Florence Rim Trains

Venecije do Rima Trains

Napulj u Rim Trains

 

11. Najdrevniji hramovi širom sveta: Borobudur Indonesia

Hram Borobudur u Indoneziji poznat je po tome što je najveći budistički hram na svijetu. Danas mnogi budisti posjećuju hram Borobudur na hodočašću na ostrvu Java.

Kada posjetite hram Borobudur, bićete zapanjeni kada vidite 56,000 kubnih metara sivog vulkanskog kamena koji čine ovaj budistički hram.

Offenburg Freiburg Trains

Stuttgart Freiburg Trains

Leipzig Freiburg Trains

Nuremberg za Freiburg Trains

 

Borobudur Indonesia

12. Hram Hatšepsut

Svetinja nad svetinjama, hram Hatšepsut je iz 18. veka. Faraon Hatšepsut je sagradio hram u liticama Deir El-Bahrija, pa fasada hrama naspram litica’ pejzaž je jedan od najimpresivnijih u svijetu.

Drevni hram je iz perioda Novog kraljevstva, ali je tokom godina hram promenio svoju namenu iz hrama u manastir. Deir El-Bahri znači “Northern Monastery”, a postoji čak i kapela unutar hrama Hatšepsut.

Munich Hallstatt Trains

Innsbruck Hallstatt Trains

Passau Hallstatt Trains

Rosenheim Hallstatt Trains

 

Temple of Hatshepsut

 

Mi u Save A Train bit će vam drago pomoći vam isplanirati putovanje u njih 12 Najdrevniji hramovi širom sveta.

 

 

Da li želite da ugradite naš blog post “12 najdrevnijih hramova širom svijeta” na svoju web stranicu? Ili možeš uzeti nase slike, i poruke, i dajte nam kreditnu sa link za ovu blogu. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbs%2Fmost-ancient-temples-worldwide%2F – (Malo spusti da vidi Embed Code)