Waktu membaca: 6 minit
(Lepas Kemaskini: 25/02/2022)

Jika batu kuil purba boleh bercakap, mereka akan bercakap tentang tamadun purba, pencerobohan, budaya, dan cinta. yang 12 Kebanyakan Kuil Purba Seluruh Dunia dipelihara dengan baik dan mengagumkan dalam keindahan dan patung. Dari kuil firaun di Mesir hingga kuil Buddha dan Hindu di Asia Tenggara, kuil-kuil lama ini adalah permata sejarah.

  • Pengangkutan Rel Adalah Cara Mesra Alam Untuk Perjalanan. Artikel ini ditulis untuk mendidik tentang Train Travel oleh Save A Train, yang Laman web Tiket Keretapi Termurah Di Dunia.

 

1. Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia: Istana Knossos

Tempat ibadat dan pusat kehidupan politik pada zaman Gangsa, Istana Knossos adalah salah satu kuil paling kuno di seluruh dunia. Kuil Knossos adalah pusat tamadun Minoan di Crete. lebih-lebih lagi, kuil purba adalah salah satu kuil yang paling terpelihara di dunia.

Kuil Knossos yang pertama dibina di dalamnya 1900 BC di atas bukit, tetapi salah satu daripada banyak gempa bumi di Crete memusnahkannya. Walau bagaimanapun, terus selepas itu sebuah lagi kuil dibina dan musnah dalam letusan gunung berapi. Oleh itu, kuil Knossos yang berdiri hari ini ialah 3rd kuil dari 1375 SM. Kuil Knossos adalah salah satu daripada destinasi geeks sejarah paling popular dengan legendanya dalam peninggalan.

Frankfurt ke Berlin Kereta api

Leipzig untuk Trains Berlin

Hanover untuk Trains Berlin

Hamburg untuk Trains Berlin

 

The Oldest Temples In Greece: Palace of Knossos

2. Gobekli Tepe

Mendahului Stonehenge oleh 6,000 tahun, batu Gobekli di tenggara Turki dipercayai peninggalan kuil pertama di dunia. yang 11,000 Batu-batu Gobekli Tepe berusia tahun adalah tempat pemujaan di atas bukit.

Walau bagaimanapun, tiada penemuan penempatan manusia di rantau ini, tetapi tempat itu adalah titik dalam perjalanan ramai pemburu dan pengumpul nomad. jadi, kuil Gobekli Tepe berfungsi sebagai tempat perlindungan, dengan kepentingan agama.

Rimini untuk Trains Verona

Rom ke Kereta api Verona

Florence untuk Trains Verona

Venice untuk Trains Verona

 

3. Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia: Hagar Qim

Dibuat dengan a 20 nada batu megalit di tengah, kuil Hagar Qim adalah salah satu kuil yang paling mengagumkan di seluruh dunia. Oleh itu, Hagar Qim juga merupakan kuil tipikal dari Prasejarah Malta.

Salah satu ciri yang paling luar biasa di kuil Hagar Qim ialah lubang elips di salah satu daripada dua bilik.. Pada hari pertama musim panas, sinaran matahari melalui lubang ini dan menerangi bongkah batu. Anda boleh melawat Hagar Qim semasa perjalanan anda ke Malta, dan mengagumi salah satu daripadanya 12 kuil paling kuno di dunia.

Brussels untuk Trains Amsterdam

London untuk Trains Amsterdam

Berlin untuk Trains Amsterdam

Paris untuk Trains Amsterdam

 

4. Kuil Purba Seluruh Dunia: Kuil Seti

Terpelihara dengan sangat baik, Kuil Seti adalah dari dinasti kesembilan belas. Kuil Seti adalah ciptaan Seti dan anaknya Ramses II. Bapa memulakan penciptaan, manakala anak lelaki itu menyiapkan hiasan dan halaman di sekelilingnya.

hari ini, anda boleh melawat Kuil Seti, di atas lawatan sehari dari Kaherah. Apabila di sana anda harus memberi perhatian kepada grafiti Abydos di dinding kuil.

Interlaken untuk Trains Zurich

Lucerne untuk Trains Zurich

Bern untuk Trains Zurich

Geneva untuk Trains Zurich

 

 

5. Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia: Kuil Hypogeum

Kuil bawah tanah yang paling kuno di dunia ialah kuil Hypogeum yang paling terpelihara di Malta. Kuil yang luar biasa ialah 6,000 tahun, 3 aras kuil purba bilik yang saling berkait.

Kuil Hypogeum pada mulanya merupakan tempat ibadat dan sembahyang, tetapi kemudiannya kuil purba itu berubah menjadi tapak perkuburan. Pengunjung boleh mengagumi lukisan merah di dinding, satu-satunya lukisan prasejarah di kepulauan Malta. Sebagai tambahan, anda boleh melihat artifak istimewa yang terdapat di kuil di Muzium Valletta.

Salzburg untuk Trains Vienna

Munich untuk Trains Vienna

Graz ke Kereta api Vienna

Prague untuk Trains Vienna

 

6. Kuil Luxor

Semasa anda berjalan melalui bilik kuil Luxor, anda berjalan kembali ratusan tahun sejarah. Setiap langkah membawa anda kembali ke zaman Ramses II, dan kehidupan keagamaan Mesir kuno.

Kuil Luxor mempunyai kepentingan yang besar dalam agama Mesir kuno. tambahan, di kuil Luxor itulah Tuhan Amon mengalami kelahiran semula semasa pertabalan tahunan firaun.

Amsterdam untuk Trains Paris

London untuk Trains Paris

Rotterdam untuk Trains Paris

Brussels untuk Trains Paris

 

Luxor Temple

 

7. Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia: Stonehenge

Bulatan batu besar adalah salah satu misteri terbesar dunia sejarah. Stonehenge berbangga di Wiltshire, England. Ia menarik ratusan pengunjung untuk mengaguminya. Pakar dalam sejarah dan dunia arkeologi percaya bahawa druid membina Stonehenge.

Stonehenge mungkin mempunyai tujuan keagamaan pada zaman prasejarah. Salah satu tandanya ialah susunan batu dan fakta bahawa monumen itu menghadap matahari terbit. Walaupun masih tidak jelas bagaimana batu-batu gergasi ini dibawa ke tempat khusus di England ini, Stonehenge adalah salah satu kuil yang paling popular untuk dikunjungi di seluruh dunia.

Kereta api Amsterdam To London

Paris untuk Trains London

Berlin untuk Trains London

Brussels untuk Trains London

 

Stonehenge

 

8. Kuil Ggantija

Ggantija purba di Malta menonjol di kalangan 12 kebanyakan kuil purba di seluruh dunia. Ini adalah terima kasih kepada fakta bahawa ia adalah kompleks dua kuil. lebih-lebih lagi, Ggantija kuil memperoleh nama mereka berkat batu besar yang membinanya.

lebih-lebih lagi, di samping melawat salah satu kuil terbesar di dunia, anda boleh berjalan melalui monumen batu tertua di dunia.

Milan untuk Trains Turin

Lake Como untuk Trains Turin

Genoa untuk Trains Turin

Parma untuk Trains Turin

 

9. Kuil Purba Seluruh Dunia: Kuil Amada

Kuil Mesir terkenal di seluruh dunia kerana saiznya yang indah, dan reka bentuk. Kuil-kuil di Mesir terkenal sebagai kuil yang paling indah di seluruh dunia. Terima kasih kepada hieroglif dan ukiran di dinding, Kuil Amada tidak terkecuali dalam keindahan.

Yang kecil, Kuil Amada yang mengagumkan mempunyai ukiran yang indah di dinding. Prasasti tersebut berkongsi peristiwa penting dalam sejarah Mesir seperti pencerobohan Lybia ke Mesir. jadi, jika anda ingin melawat kuil tertua di Tasik Nasser, kemas beg anda dan pergi ke Nubia.

Basel untuk Kereta api Interlaken

Geneva ke Kereta api Zermatt

Bern ke Kereta api Zermatt

Lucerne untuk Kereta api Zermatt

 

Ancient Temples Worldwide: Temple of Amada

 

10. Kuil Devi Mundeshwari, Bihar

Kuil Hindu berfungsi tertua di dunia, kuil Mundeshwari terletak di Kaimur. Kecil, tetapi mengagumkan dalam ukiran batu, kuil adalah simbol Dewa Shiva dan Shakti. Pengunjung Kuil Mundeshwari boleh mengagumi ukiran yang menarik dari zaman Gupta dan kehidupan semula 625 SM.

Kuil yang indah terletak di Bukit Mundeshwari, di mana banyak peninggalan penting lain telah ditemui. Jika anda terpesona dengan sejarah agama Hindu, anda patut melawat Kuil Mundeshwari. Anda akan mengetahui lebih lanjut tentang simbolisme Dewa Shiva dan Shakti yang tinggal bersama di satu tempat istimewa.

Milan ke Kereta api Rome

Florence ke Kereta api Rome

Venice ke Kereta api Rome

Naples ke Kereta api Rome

 

11. Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia: Borobudur Indonesia

Candi Borobudur di Indonesia terkenal sebagai candi Buddha terbesar di dunia. Hari ini ramai penganut Buddha mengunjungi candi Borobudur untuk ziarah di pulau Jawa.

Apabila anda melawat Candi Borobudur, anda akan terkejut melihatnya 56,000 meter padu batu gunung berapi kelabu yang membentuk kuil Buddha ini.

Offenburg untuk Trains Freiburg

Stuttgart untuk Trains Freiburg

Leipzig untuk Trains Freiburg

Nuremburg ke Kereta api Freiburg

 

Borobudur Indonesia

12. Kuil Hatshepsut

Maha Suci, kuil Hatshepsut adalah dari abad ke-18. Firaun Hatshepsut membina kuil ke dalam tebing Deir El-Bahri, jadi fasad kuil terhadap tebing’ landskap adalah salah satu yang paling mengagumkan di seluruh dunia.

Kuil purba adalah dari zaman Kerajaan Baru, tetapi selama bertahun-tahun kuil itu mengubah tujuannya daripada kuil kepada biara. Deir El-Bahri bermaksud “Biara Utara”, malah terdapat sebuah gereja kecil di dalam kawasan Kuil Hatshepsut.

Munich untuk Trains Hallstatt

Innsbruck untuk Trains Hallstatt

Passau untuk Trains Hallstatt

Rosenheim untuk Trains Hallstatt

 

Temple of Hatshepsut

 

Kami di Simpan Kereta Api dengan senang hati akan membantu anda merancang perjalanan ke sini 12 Kuil Paling Purba Di Seluruh Dunia.

 

 

Adakah anda ingin membenamkan catatan blog kami "12 Kuil Paling Purba Seluruh Dunia" ke tapak anda? Kau bisa mengambil foto kami dan teks dan memberikan kami kredit dengan link ke pos blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fms%2Fmost-ancient-temples-worldwide%2F - (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)