Vrijeme čitanja: 8 zapisnik
(Zadnja izmjena: 21/04/2023)

Anđeli, sveže, staklo obojeni šareni svetli prozori, su neki od elemenata u 12 najfascinantnije katedrale u Evropi. Svaka je katedrala viša, veće, i privlačniji od ostalih, svaki sadrži elemente drugog.

 

1. Katedrala Duomo, Milan

Milan privlači milione turista svake godine. Milanska katedrala, Milanska katedrala je jedina znamenitost koja će vas zaprepastiti na prvi pogled. Uzelo je 600 godine za izgradnju najveće katedrale u Italiji, elegantno, graciozan, i zapanjujuće u svijetlo ružičastom mramoru.

Vitraji, gotički elementi, i zlatna statua Madonnina na vrhu samo su neki od elemenata koji će vas fascinirati. Dakle, ako se zaista želite diviti fascinantnoj gotičkoj milanskoj katedrali, onda možete hodati po krovu. Dakle, Milanska katedrala jedina je katedrala na svijetu, gdje možete hodati po krovu.

Firenca do Milana vlakom

Firenca do Venecije vlakom

Milano do Firence vlakom

Venecija do Milana vlakom

 

Duomo Milan Cathedral is a must sightseeing

 

2. Katedrala Sagrada Familia, Barcelona

Jedina katedrala koja je još u toku 1882, Gaudijeva katedrala Sagrada Familia, je umjetničko djelo. Katedrala Sagrada mješavina je španjolske kasnogotike, Art Nouveau, i arhitektura katalonskog modernizma. Gaudijev dizajn je bio 18 spiers, da predstavljaju 12 apostoli, djevica Marija, četiri evanđelista, i najviši Isus Krist.

Osim toga, svaka od tri fasade ima potpuno drugačiji vanjski izgled: fasada Passion, Slava, i Božićna fasada. Dakle, sa toliko toga za vidjeti i otkriti, dobro isplanirajte putovanje u Barselonu, kako ne biste propustili ovu zadivljujuću katedralu.

 

Sagrada Familia from above picture

 

3. Najfascinantnije katedrale u Evropi: Kolner katedrala, Keln

Izgrađeno 7 vijeka, katedrala u Kelnu simbol je gotičke arhitekture koji oduzima dah. štaviše, Kelnska katedrala sjedište je nadbiskupa Kelna i najviša proljećna crkva u cijeloj Evropi.

zanimljivo, ovo veličanstveno obilježje nekada je bilo štala i štala sa sijenom za vrijeme Francuske revolucije. Danas, nećete vidjeti nikakve relikvije ove faze u istoriji katedrale. Unutrašnjost je jednako lijepa kao i vanjska s vitražima i blagom. Kolner Dom noću i svjetla zalaska sunca posebno oduzima dah.

Berlin do Aachena vlakom

Frankfurt do Kölna vlakom

Dresden do Kölna vlakom

Aachen do Kölna vlakom

 

Kolner Cathedral Cologne at night time

 

4. Bazilika Santa Maria Del Fiore, Firenca

Pink, svijetlozelena, i bijela mramorna fasada, i podovi od mozaika unutra, Basilica di Santa Maria u Firenci je izuzetna renesansna katedrala. Dodatno, Ljubitelji umjetnosti ne smiju propustiti freske Giorgia Vasarija o Kasnom sudu na stropu.

Firentinska katedrala više je od znamenitosti. Čak i ako niste ljubitelji umjetnosti, ova katedrala će vas fascinirati i satima ćete se diviti zadivljujućim umjetničkim djelima. Ako vam treba dašak svježeg zraka, zatim se popnite do Kupole Brunelleschi radi pogleda na čarobnu Firencu.

Rimini do Firence vlakom

Rim do Firence vlakom

Pisa do Firence vlakom

Venecija do Firence vlakom

 

 

5. Najfascinantnije katedrale u Evropi: Charlies Cathedral, Beč

Simbol Beča, st. Karlova katedrala je zapanjujuća po svojoj bijeloj fasadi i svijetlozelenim kupolama. Dizajnirano u baroknom stilu, st. Karlova katedrala osvaja posjetioce od godine 19th veka. Katedrala je dizajnirana u čast zaštitnika Karla Boromeja, hranilica, i ministar stradanja u pošasti Evrope u 16th veka.

kako god, najfascinantnije obilježje sv. Karlova bazilika je 1250 kvadratnih metara fresaka u kopuli. Za razliku od drugih europskih katedrala, ovdje možete otići panoramskim liftom kako biste se izbliza divili freskama. Dakle, zaključiti, st. Karlova katedrala u Beču ne smijete propustiti city ​​break odmor u Evropi.

Salzburg do Beča vlakom

Minhen do Beča vlakom

Graz do Beča vlakom

Prag do Beča vlakom

 

Scenic Charles Cathedral in Vienna

 

6. Katedrala Le Mans, Francuska

Posvećeno Svetom Julijanu, prvi biskup Le Mana, Katedrala Le Mans, je prekrasna arhitektonska mješavina francuskog gotičkog stila i romaničke lađe. Jedna od fascinantnih karakteristika koje će vam privući pažnju su kontrafori koji podupiru vanjštinu u veličanstvenom dizajnu. Tako je fasada katedrale Le Mans jedna od najljepših u Evropi.

štaviše, vitraji i anđeli naslikani na stropu katedrale doprinose Le Manu’ arhitektura koja oduzima dah i ostavite mnoga blaga za otkrivanje unutar ove 500 godina stare katedrale.

Dijon do vlaka u Provansu

Pariz vlakom u Provansu

Lyon do Provence vlakom

Marseille u Provansu vlakom

 

A Rainbow over Le Mans Cathedral

 

7. Najfascinantnije katedrale u Evropi: st. Paul katedrale, London

Dominira horizontom Londona, ali spolja, Katedrala Svetog Pavla nije jedno od znamenitosti koje ostavljaju bez daha. Ljepota sv. Pavlova katedrala će se otkriti ako odvojite vrijeme da uđete. Onda, bit ćete zadivljeni igrom bijelog i crnog dekora. štaviše, katedrala ima više od 300 spomenici najboljih britanskih, poput Wrena koji je dizajnirao veličanstvenu katedralu.

kako god, jedan od najfascinantnijih elemenata u St.. Pavlova katedrala je galerija koja šapuće. da, ako šapnete s jedne strane galerije, zidovi će ga odnijeti na drugi kraj.

Amsterdam do Londona vozom

Pariz do Londona vozom

Berlin do Londona vlakom

Brisel do Londona vozom

 

Crowds outside St. Paul's Cathedral, London, UK

 

8. Berlinska katedrala

Uprkos ozbiljnom oštećenju u Drugom svjetskom ratu, Berlinska katedrala je zadivljujuća katedrala sa fontanom i zelenom travom na prednjoj strani. Berlinska katedrala izgrađena je kao dio gradske palače u Berlinu, ali arhitekta Julius Carl Raschdorff ga je transformirao tako da odražava slavu i veličinu St.. Pavla u Londonu. Samo u 1993, restauracija je završena, nakon pada velikog Berlinskog zida.

Najfascinantniji elementi u berlinskoj katedrali su freske, zlatni ukrasi, i kipovi. Osim toga, Tanjur orgulje sa svojom romantičnom muzikom koja topi srce poslednje su i najveće romantične orgulje u Nemačkoj i vredi posvetiti vreme sedenju i samo nabrajanju. Dakle, idite na platformu za gledanje pogleda na grad Berlin kako biste dovršili obilazak u jednom od 12 najfascinantnije katedrale u Evropi.

Frankfurt do Berlina vlakom

Leipzig do Berlina vlakom

Hannover do Berlina vlakom

Hamburg do Berlina vlakom

 

Beautiful day in Berlin Cathedral

 

9. Najfascinantnije katedrale u Evropi: Saint Bazilijeva katedrala, Moskva

Jedan od najfascinantnija mjesta za posjetiti u Rusiji je katedrala Svetog Vasilija u Moskvi. Ne možete propustiti ovu nevjerojatnu katedralu i vidjet ćete je sa bilo koje tačke na Crvenom trgu i šire. Dok se približavate, centralna crkva sa devet drugih crkava oko nje.

Najfascinantnija karakteristika je da su ovi hramovi međusobno povezani posebnim zasvođenim prolazima. Ivan Grozni je bio idejni tvorac Katedrale Svetog Vasilija, a višebojne kupole su misterija do danas. Dok se ova vrsta dizajna pojavila u 17. stoljeću, ali izbor boja nije poznat.

 

The Famous Saint Basil's Cathedral at the heart of Moscow

 

10. Katedrala Notr Dam, Pariz

Gargoyles rose i vitraji su 2 značajki koje će vas privući, kao i milijuni drugih posjetitelja katedrale Notr Dam u Parizu. Predivno spolja, i divno iznutra, riznica katedrale će vas odvesti iznad najromantičnijeg grada na svijetu, za panoramski pogled.

Gospa stoji u Ile de la Cite i posvećena je Blaženoj Djevici. Osim toga, katedrala je bila mjesto velikih događaja poput krunisanja Napoleona Bonaparte, i proglašenje blažene Joan of Arc. Dakle, vaše oči će se diviti ljepoti arhitekture katedrale, a vaše uši se dive pričama o slavi.

Voz od Amsterdama do Pariza

London vlakom do Pariza

Rotterdam do Pariza vlakom

Brisel do Pariza vozom

 

Notre-Dame Cathedral and the Paris Canal

 

11. Najfascinantnije katedrale u Evropi: Bazilika Svetog Marka, Venecija

Jedna je od najljepših bazilika u Evropi, ali tajne su relikvije koje se nalaze u Bazilici Svetog Marka, što ga čini najfascinantnijom katedralom u Evropi. Prema legendama, Bazilika Svetog Marka sagrađena je za čuvanje moštiju evanđeliste Marka, jedan od četiri apostola, nakon što su trgovci ukrali iz Egipta. Ova priča sadrži 13 veka mozaik, iznad lijevih vrata dok ulazite u baziliku.

Dodatno, U Bazilici Svetog Marka nalazi se dragocjenije blago od krunskog dragulja kraljevske porodice - Pala dOro. Pala je vizantijska oltar, optočen sa više od 2000 drago kamenje. Zaključiti, ako planirate posjetiti jednu znamenitost u Veneciji, Bazilika Svetog Marka je ta, za znatiželjne, lepote i putnike koji vole istoriju.

Milano do Venecije vlakom

Firenca do Venecije vlakom

Bologna do Venecije vlakom

Treviso do Venecije vlakom

 

Colorful people out Saint Mark's Basilica in Venice Italy

 

12. st. Vitus katedrala, Prag

Preko rijeka, i mostove, u legendarnom Praškom dvorcu, bićete očarani katedralom Svetog Vida. Trebalo je blizu 6 stoljeća dovršiti gotičku katedralu, do najistaknutijeg i najuočljivijeg orijentira u Pragu. Vrijeme potrebno za izgradnju katedrale Svetog Vida ogleda se u arhitektonskom spoju stilova.

Katedrala Svetog Vida ima renesansu, Gotička, i barokni elementi: poput tornja južne kule i velikih orgulja u sjevernom dijelu. Vitraji su izvanredna karakteristika svake katedrale i crkve sv. Vitusovi prozori ne padaju u ljepotu drugim fascinantnim katedralama u Europi.

Nirnberg do Praga vlakom

Minhen do Praga vlakom

Berlin do Praga vlakom

Beč do Praga vlakom

 

Prague's Saint Vitus Cathedral

 

WRado ćemo vam pomoći da isplanirate nezaboravno putovanje u njih 12 fascinantne katedrale u Europi vlakom, Uđite u svijet Save A Train.

 

 

Želite li ugraditi naš blog post “ 12 Najfascinantnije katedrale u Europi ”na vašoj web stranici? Možete snimiti naše fotografije i poslati tekst ili nam dati zasluge linkom na ovaj blog post. Ili ovdje možete: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbs%2Fmost-fascinating-cathedrals-europe%2F – (Malo spusti da vidi Embed Code)