Waktu membaca: 3 minit
(Lepas Kemaskini: 28/01/2022)

Kehidupan adalah mengenai perjalanan bukannya destinasi, dan dalam hal ini stesen kereta api paling indah – perkataan itu sebenarnya adalah benar. Walaupun kebanyakan pelancong mendekati stesen kereta api sebagai titik permulaan untuk mereka percutian, anda akan mendapati bahawa stesen kereta api ini adalah sungguh tidak dapat dilupakan. jadi, mengapa tidak anda mengambil lihat di tiga stesen kereta api paling indah di Eropah?

 

stesen kereta api yang indah memilih nombor 1 – Strasbourg Gare, Strasbourg, Perancis

Stesen Kereta Api Strasbourg Perancis
Stesen Kereta Api Strasbourg Perancis

 

Berhampiran sempadan timur Perancis dengan Jerman, bertempat di Strasbourg adalah stesen kereta api Strasbourg. Ia adalah yang kedua terbesar di negara ini, dan boleh dikatakan paling indah.

Stesen kereta api adalah sebuah bangunan kaca yang moden di luar. jadi, sebaik sahaja anda melangkah dalam, anda akan melihat cahaya, ruang yang lapang, dan keindahan sejarah stesen di dalam lebah. Ini stesen kereta api mempunyai banyak sejarah. Ia telah dibuka pada 1846 dan dibina semula pada 1883. Elemen kaca bulat cantik anda akan melihat telah ditambah pada 2007 untuk melindungi stesen ikonik.

Apa yang anda fikirkan? adalah Strasbourg bernilai lawatan?

Paris untuk Trains Strasbourg

Luxembourg untuk Trains Strasbourg

Nancy untuk Trains Strasbourg

Basel untuk Trains Strasbourg

 

Stesen Pusat Antwerp, Antwerp, Belgium

Belgium Antwerp stesen kereta api yang indah
stesen kereta api Belgium Antwerp

 

Perkataan Grand tidak memulakan untuk menggambarkan stesen keretapi pusat Antwerp. Keajaiban neo-barok nampaknya lebih seperti katedral daripada pusat pelancongan. Stesen Kereta Api juga mempunyai ruang menunggu yang luas diperbuat daripada marmar dan batu, mempunyai jam besar, dan ditutup dengan kubah besar.

Ini kecantikan Belgium dibina atas permintaan King Leopold II dan bersama kita selama lebih 110 tahun. Ia kini mempunyai kereta api komuter, kereta api antara bandar, dan Thalys kereta api berkelajuan tinggi. Ini adalah pasti salah anda tidak mahu ketinggalan!

Ramai orang menganggap Antwerp stesen keretapi menjadi stesen keretapi yang paling indah dari semuanya.

Brussels untuk Trains Antwerp

Amsterdam untuk Trains Antwerp

Lille untuk Trains Antwerp

Paris untuk Trains Antwerp

 

Stesen Kereta Api Sao Bento, Porto, Portugal

Stesen Kereta Api Portugal Porto
Stesen Kereta Api Portugal Porto

 

ini stesen kereta api hanya cantik dan pada asalnya adalah Sao Bento de Ave-Maria Convent dan Dari luar, Pelancong akan melihat bahawa bangunan itu mempunyai gaya Paris batu muka bangunan yang indah.

Pedalaman adalah hadiah sebenar walaupun! Disana ada 20,000 jubin yang memberitahu cerita dari Portugis mesrdan, seperti Pertempuran Valdevez dan Penaklukan Ceuta. Artist Jorge Colaco dicat jubin untuk 14 tahun dan mural mendapat disiapkan pada 1916. Anda tidak mahu ketinggalan kerja seni atau kereta api anda! 😉

 

Pernahkah anda melawat mana-mana stesen keretapi yang indah? Tweet kepada kami gambar anda @SaveATrain Bersedia untuk menempah kembara anda seterusnya? kemudian melawat www.saveatrain.com

 

Adakah anda ingin untuk membenamkan siaran blog kami ke laman web anda, kemudian klik sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Feuropes-most-beautiful-railway-stations%2F%3Flang%3Dms - (Tatal ke bawah untuk melihat Kod Embed)