Waktu membaca: 8 minit
(Lepas Kemaskini: 18/11/2022)

99% pencari hidupan liar memilih untuk melancong ke Afrika untuk perjalanan safari epik. Walau bagaimanapun, kami telah memilih 10 destinasi hidupan liar terbaik di dunia, dari Eropah ke China, yang kurang melancong, tetapi tempat yang paling berkesan dan istimewa.

 

1. Jiuzhaigou Di China

Ke rumah 40% spesies haiwan liar, dan fauna di China, Lembah Jiuzhaigou adalah 4800 ketinggian meter. Lembah Jiuzhaigou salah satu 10 destinasi hidupan liar terbaik di dunia dengan landskap yang mempesonakan dan ekosistem yang kaya.

Di Lembah Jiuzhaigou, anda akan mempunyai peluang untuk melihatnya Panda Gergasi, panda merah, Sichuan ialah sebuah lagu, dan monyet berhidung. Ini adalah beberapa haiwan langka lain yang tinggal di lembah Jiuzhaigou selama berabad-abad. Spesies terancam ini hidup di kawasan air terjun, tasik, gunung kapur, dan formasi Krast, tempat keindahan yang luar biasa yang akan meningkatkan semangat dan percutian hidupan liar anda ke tahap yang sama sekali baru.

Di Mana Lembah Jiuzhaigou Di China?

Lembah Jiuzhaigou yang indah terletak di wilayah Sichuan di China dan boleh diakses dari Beijing atau Chengdu.

 

Animal on a tree in Jiuzhaigou Valley, China

 

2. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Shennongjia Di China

Untuk melihat Monyet Sichuan Snub-nosed, anda tidak perlu melakukan perjalanan jauh kerana monyet langka ini tinggal di hutan di tengah China. yang right, yang Shennongjia Rizab alam semula jadi di wilayah Hubei adalah rumah monyet nakal, beruang putih, mendung, macan tutul biasa, dan beruang hitam Asia.

Sebagai tambahan, Cagar Alam Shennongjia sangat indah dengan puncak tinggi dan sungai rendah. Dari musim sejuk hingga musim panas, pemandangan alam semula jadi berubah sepanjang tahun, menjanjikan pengalaman yang berbeza setiap kali anda memutuskan untuk melawat. Walau bagaimanapun, masa terbaik untuk berkunjung adalah Mei hingga September, dan anda harus menempah tiket anda.

Di Mana Cagar Alam Shennongjia Di China?

Cadangan Shennongjia berada di tengah-tengah China, dan yang terbaik adalah menjadikan pangkalan hidupan liar anda di bandar Muyu.

 

 

3. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Gunung Huangshan Di China

Satu inspirasi kepada penyair dan penulis, tidak menghairankan bahawa Gunung Huangshan adalah destinasi hidupan liar yang menakjubkan di dunia. Huangshan dijumpai di zon iklim subtropika di provinsi Anhui. Oleh itu, selain helang yang berbintik-bintik, dan kucing liar Asia, tumbuh-tumbuhan dan bunga di sini adalah yang terindah dan paling istimewa di seluruh China.

Haiwan liar yang jarang berlaku’ habitat adalah pokok pinus kuno dan formasi batu granit, di mana anda boleh melambung tinggi di atas awan. Yang perlu anda buat ialah memilih salah satu 70 puncak di kawasan ini untuk memukau pemandangan yang indah cagar alam. Pokoknya, dengan banyak yang dapat dilihat, anda harus menempah 2-3 hari untuk yang tidak dapat dilupakan percutian hidupan liar di Huangshan.

Di Mana Cagar Alam Gunung Huangshan Di China?

Gunung Huangshan adalah 3 berjam-jam dari Shanghai oleh kereta api laju, di wilayah Anhui.

 

Best Wildlife Destinations In The World: Mount Huangshan In China

 

4. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Liguria untuk Lumba-lumba Di Itali

Liguria dan Lima tanah terkenal dengan garis pantai dan bandar yang berwarna-warni dan indah. Sekiranya anda tidak tahu, Liguria juga merupakan destinasi hebat untuk menonton ikan paus dan ikan lumba-lumba. Dari Mei hingga September, anda boleh pergi ke salah satu daripada banyak lawatan bot di Liguria untuk mencari yang menarik hidupan laut di Itali.

Pantai dan tebing yang indah di Cinque Terre penuh dengan teluk-teluk yang tersembunyi, dan keajaiban di bawah laut. jadi, dari kapal atau menyelam di, dan snorkeling, anda akan kagum dengan hidupan liar laut di Liguria. Percutian hidupan liar di Liguria pasti merupakan salah satu cara terbaik untuk menghabiskan musim panas.

La Spezia ke Riomaggiore Dengan Keretapi

Florence ke Riomaggiore Dengan Kereta Api

Modena ke Riomaggiore Dengan Kereta Api

Livorno ke Riomaggiore Dengan Keretapi

 

Wildlife Dolphin in Liguria In Italy

 

5. Percutian Hidupan Liar Di Pyrenees

Burung mangsa seperti helang Emas melambung di atas kepala anda, dan chamois dan ibex di laluan, Pyrenees adalah destinasi hidupan liar yang indah di dunia. Puncak gunung yang menakjubkan, topi bersalji, dan alam mekar, taman Pyrenees Perancis adalah salah satu destinasi percutian hidupan liar terbaik di Eropah.

jadi, selain mendaki di Pyrenees yang megah, anda boleh meneruskan perjalanan mengesan beruang, atau lawatan fotografi burung mangsa. Walaupun Pyrenees Perancis adalah destinasi percutian yang popular di Eropah, kawasan itu luas dan anda tidak perlu risau tentang pengembara lain yang menakutkan haiwan liar dan cantik.

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Ke Pyrenees Perancis?

Mengambil Eurostar dari London, dan kemudian kereta api TGV dari Paris atau Lille ke Toulouse adalah laluan perjalanan terbaik ke Pyrenees.

Lyon ke Toulouse Dengan Keretapi

Paris ke Toulouse Dengan Keretapi

Senang ke Toulouse Dengan Keretapi

Bordeaux ke Toulouse Dengan Keretapi

 

Wildlife Holiday In The Pyrenees

 

6. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Camargue Di Perancis

Rizab nasional Camargue di Perancis diciptakan di 1972 dan merupakan taman negara yang dilindungi. masih, lagun dan paya adalah tanah yang paling dilindungi di Eropah, dan inilah rumah untuk 400 spesies burung dan flamingo merah jambu yang lebih besar.

Di sini anda juga berpeluang berjalan di sepanjang sungai terbesar di Eropah, Delta, dan cari kuda liar. lebih-lebih lagi, some dari burung istimewa yang dapat anda lihat di sini adalah Purple Herons, Ternak Kecil, dan Gull berkepala hitam.

Masa terbaik untuk pergi adalah pada musim panas ketika burung tiba dan kuda kelabu.

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Melancong ke Camargue?

Anda boleh menaiki kereta api dari Paris ke Nimes, Marseille, atau Arles, dan kemudian bas.

Amsterdam ke Paris Dengan Keretapi

London ke Paris Dengan Keretapi

Rotterdam ke Paris Dengan Keretapi

Brussels ke Paris Dengan Keretapi

 

Wildlife Horse Destination In The Camargue, France

 

7. Fisser Hofe Di Austria

517 kilometer hidupan liar, Fisser Hofe di Tyrol barat adalah salah satu rahsia terpelihara terbaik di Austria. Tidak ramai yang mengetahui tempat ini, tetapi di sini anda akan menemui tempat yang indah untuk fotografi hidupan liar.

Pada musim bunga, Fisser Hofe sedang mekar penuh, dan anda mungkin cukup bernasib baik untuk menangkap rama-rama Apollo yang indah. mungkin, anda akan melihat helang Hitam di kaki langit, atau chamois liar yang lain, ibex, dan babi hutan. Walau bagaimanapun, cara terbaik untuk melihat haiwan yang jarang ditemui itu ialah dengan mendaki gunung, kepada 3000 meter, di salah satu daripada banyak jalan di Fisser Hofe.

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Ke Fisser Hofe Di Austria?

Anda boleh melakukan perjalanan dengan kereta api OBB dari Bandar-bandar utama di Austria ke bandar Fiss di Tyrol. Salzburg, Vienna, atau Innsbruck to Fiss dengan kereta api OBB adalah laluan perjalanan keretapi yang popular.

Salzburg ke Vienna Dengan Keretapi

Munich ke Vienna Dengan Keretapi

Graz ke Vienna Dengan Keretapi

Prague ke Vienna dengan Keretapi

 

Amazing Butterfly in Fisser Hofe, Austria

 

8. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Hidupan Liar Di Sungai Danube

Daripada Hutan Hitam di Jerman, di seluruh Eropah hingga Romania, Sungai Danube adalah salah satu destinasi hidupan liar terbaik di dunia. Oleh itu, sebagai sumber air dan makanan yang hebat, tidak menghairankan bahawa Sungai Danube adalah salah satu tempat terbaik untuk melihat spesies terancam.

Sebagai contoh, kingfisher Eropah kecil adalah salah satu yang luar biasa 400 spesies burung yang tinggal di Sungai Danube. Sebagai tambahan, in Bukit Zemplen, dan taman negara Aggtelek, anda boleh menonton 73 spesies mamalia, seperti musang merah dan kelinci coklat.

Dusseldorf ke Munich Dengan Keretapi

Dresden ke Munich Dengan Keretapi

Nuremberg ke Munich Dengan Keretapi

Bonn ke Munich Dengan Kereta Api

 

Best Wildlife Destinations In The World: Mini Birds on The Danube River

 

9. Cagar Alam Merfelder Bruch Di Jerman

Rumah bagi kawanan kuda liar terakhir di Eropah dan salah satu pemandangan paling indah yang pernah ada ialah pemandangan kuda liar. Oleh itu, Taman Hohe Mark adalah destinasi kegemaran untuk menonton hidupan liar.

Sebagai tambahan, di tengah-tengah hutan dan tanah hijau, anda mungkin bernasib baik untuk melihat Dulmen Pony yang indah. Dulmen Pony adalah baka kuda, tinggal di Merfelder Bruch, di bandar kuda liar, atau Rhine-Westphalia. Merfelder Bruch adalah tempat perlindungan bagi kedua-dua baka kuda yang hidup bebas di habitat semula jadi mereka.

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Melancong ke Merfelder Bruch?

Mengambil kereta api dari Britain atau di mana sahaja di Jerman ke Kolon dan North Rhine-Westphalia. Anda boleh menyertai lawatan atau menyewa kereta ke Merfelder Bruch.

Frankfurt ke Berlin Dengan Keretapi

Leipzig ke Berlin Dengan Keretapi

Hanover ke Berlin Dengan Keretapi

Hamburg ke Berlin Dengan Keretapi

 

Merfelder Bruch Nature Reserve In Germany

 

10. Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia: Bunga Wengen di Pegunungan Alpen Swiss

Semua tempat indah di kami 10 destinasi hidupan liar terbaik di dunia adalah rumah bagi haiwan liar yang paling jarang berlaku di Eropah. Walau bagaimanapun, Wengen adalah rumah bagi fauna liar yang menakjubkan dan merupakan surga botani. bertempat di Pegunungan Alpen Switzerland, pemandangan di sini sangat mengagumkan, dengan gunung bersalji, lembah yang subur hijau, air terjun, dan bunga yang paling menakjubkan.

Pada bulan Julai, rama-rama liar menghiasi Lady Slipper Orchid yang jarang berlaku, lelaki sangkakala, saksifrasa, dan bunga-bunga hebat lain di sepanjang glasier Eiger. Bunga-bunga yang menakjubkan ini tumbuh di ketinggian tinggi di Pegunungan Alpen Swiss, ke lembah Lauterbrunnen yang indah. jadi, bersiaplah untuk mendaki ke awan dan langit biru yang jernih untuk melihat keajaiban alam ini.

Apakah Kaedah Terbaik Untuk Ke Wengen Bernese Oberland?

Naik kereta api ke lembah Lauterbrunnen, dan kemudian kereta api ke kampung Wengen.

Zurich ke Wengen Dengan Keretapi

Geneva ke Wengen Dengan Keretapi

Bern ke Wengen Dengan Keretapi

Basel ke Wengen Dengan Keretapi

 

Scenic Wildlife Destinations In The World: Wengen Flowers of the Swiss Alps

 

di sini, di Simpan Kereta Api, kami akan dengan senang hati membantu anda merancang perjalanan yang tidak dapat dilupakan, atau semua 10 destinasi hidupan liar terbaik di dunia: di seluruh Eropah atau China dengan kereta api.

 

 

Adakah anda mahu memasukkan catatan blog kami "10 Destinasi Hidupan Liar Terbaik Di Dunia" ke laman web anda? Kau bisa mengambil foto kami dan teks dan memberikan kami kredit dengan link ke pos blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fbest-wildlife-destinations-world%2F%3Flang%3Dms- (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)