Waktu membaca: 3 minit
(Lepas Kemaskini: 24/04/2020)

Tidak lama selepas Channel Tunnel seberapa banyak rujuk sebagai Eurostar Tunnel dibuka pada 1994, ia digelar salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia Moden. Menurut Persatuan Amerika Jurutera Awam, tajuk yang telah diperolehi dengan sah. Ia meletakkan Channel Tunnel antara keajaiban seni bina seperti Empire State Building dan Menara CN.

Eurostar Tunnel pasti merupakan satu keajaiban dan satu pencapaian besar-besaran pembinaan. Tetapi mengapa ia begitu penting untuk Eropah? Apakah kesannya, dan yang bandar pelancong boleh mencapai dengan menggunakannya? Mari kita lihat lebih dekat pada kepentingan Channel Tunnel:

 

Sejarah Of The Eurostar Tunnel

Map of the Construction of the Channel Tunnel

 

Walaupun pembinaan Channel Tunnel bermula pada 1988, itu tidak bermakna bahawa idea itu baru. Walaupun Napoleon toyed dengan idea menghubungkan England dan Perancis melalui terowong. di hadapan-Nya, jurutera Perancis Albert Mathieu-Favier pertama yang dicadangkan itu terowong dalam 1802. Konsep beliau termasuk sebuah pulau buatan di sepanjang jalan, sebagai kuda berubah-ubah stesen. Walau bagaimanapun, kebanyakan rancangan ditinggalkan sehingga selepas Perang Dunia II.

dalam 1987, parlimen UK dan Perancis akhirnya bersetuju untuk membina Channel Tunnel. Projek ini termasuk pembinaan tiga terowong - dua bagi lalu lintas kereta api dan satu sebagai terowong perkhidmatan. pembangunan mengambil masa enam tahun, $7.2 bilion, sebelas Mesin Boring, dan 13,000 pekerja. kos adalah bersamaan dengan hari ini $12 bilion.

Amsterdam untuk Trains London

Rotterdam ke Kereta api London

Paris untuk Trains London

Brussels untuk Trains London

 

Channel Tunnel Fakta

Channel Tunnel adalah 31.35 batu panjang, dengan bahagian bawah air 23.5 batu. Ia adalah bahagian dasar laut yang paling luas di dunia yang berjalan 250 ft bawah dasar laut di titik terendah. Disambungkan dengan terowong Folkestone di England dengan Coquelles, Pas-de-Calais dalam Perancis. Ia berjalan di bawah Selat Inggeris di Selat Dover.

Apa yang membuatkan Channel Tunnel khas adalah bahawa ia adalah satu-satunya penyambung Great Britain dan tanah besar Eropah. dan dengan kereta api berkelajuan tinggi yang terdapat hari ini, ia salah satu cara yang paling cepat untuk perjalanan dari UK ke tanah besar Eropah.

Kesan Membuka Channel Tunnel

London St. Pancras hall

 

Eurostar Tunnel telah memainkan peranan yang sangat besar dalam membuat kereta api perjalanan diakses sekali lagi. Mereka sangat menghargainya di UK, kerana ia memungkinkan untuk pergi ke Eropah tanpa terbang. Ia membantu pelancong mengurangkan kos perjalanan, serta jejak karbon mereka. Eurostar menganggarkan bahawa perjalanan dari London ke Paris dengan mengeluarkan kereta api 90% kurang gas rumah hijau pelepasan daripada mengambil pesawat.

Bahagian yang terbaik tentang Channel Tunnel adalah sambungan kepada utama rangkaian kereta api Eropah. menggunakannya, anda boleh mendapatkan untuk kebanyakan bandar-bandar utama Eropah dari UK. Dan jangan kita lupa ia juga mungkin untuk mencapai bandar-bandar utama di UK seperti London tanpa terbang. Ia merupakan satu berpatutan, cepat dan cara yang selamat untuk perjalanan.

London untuk Trains Brussels

London untuk Trains Paris

Keretapi London ke Lyon Highsped

London untuk Trains Amsterdam

 

 

Jika Channel Tunnel mempesonakan anda, mengambil menaiki melaluinya! Lawatan itu mungkin tidak indah, tetapi rayuan terletak pada kemudahan yang. Jika anda perlu untuk perjalanan ke atau dari sebuah bandar di UK, menempah tiket kereta api anda hari ini!

 

 

Adakah anda ingin untuk membenamkan siaran blog kami ke laman web anda, anda boleh mengambil foto dan teks kami dan hanya memberikan kita kredit dengan link ke laman blog ini, atau anda klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fchannel-tunnel-europe%2F%3Flang%3Dms- (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)