Waktu membaca: 5 minit
(Lepas Kemaskini: 08/09/2023)

Trend paling panas dalam industri pelancongan adalah perjalanan mesra alam. Ini juga berlaku untuk pelancong, yang bersemangat untuk memberi kembali kepada masyarakat, dan bukan sekadar menikmati percutian santai. Sekiranya anda seorang pengembara pintar, perjalanan pelancongan lestari bukanlah konsep asing bagi anda.

Apa itu pelancongan lestari? bagaimana anda boleh memainkan peranan anda dalam pemuliharaan dan pembinaan komuniti tempatan? Anda akan dapati kami 10 petua pelancongan pelancongan lestari berwawasan dan mudah diikuti.

 

Petua 1: Perjalanan Pelancongan Lestari

Melancong dengan keretapi, bas, atau bot lebih mesra alam berbanding dengan kapal terbang. Pencemaran udara yang disebabkan oleh kereta api jauh lebih kecil daripada yang lain kaedah pengangkutan awam yang lain atau kereta persendirian.

Oleh kerana jarak antara kebanyakan negara di Eropah sangat kecil, perjalanan dengan kereta api ke seluruh negara adalah peluang terbaik untuk anda menikmati pemandangan, dan menjadi pengembara pintar. Oleh itu, perjalanan kereta api adalah yang paling utama dalam agenda perjalanan lestari dan kami 10 petua perjalanan terbaik yang mampan.

Harga Kereta Api Milan ke Rom

Harga Kereta Api Florence ke Rome

Harga Keretapi Pisa ke Rom

Harga Keretapi Napoli ke Rom

 

Sustainable Tourism Travel Tips

 

Petua 2 Untuk Perjalanan Pelancongan yang Lestari: Penjimatan tenaga

Salah satu faedah perjalanan, dan menjadi pelancong memanjakan diri dalam segala hal. Bagi sebilangan pelancong, ini mungkin termasuk hidup seperti kerabat diraja ketika bercuti. Walau bagaimanapun, cara perjalanan ini akan memakan kos lebih tinggi di planet kita. Sekiranya anda ingin menjadi pengembara pintar, anda boleh mulakan dengan menjimatkan tenaga dan elektrik. Oleh itu, salah satu bahagian atas 10 petua perjalanan pelancongan lestari terbaik adalah dengan sentiasa menyalakan lampu, AC, dan TV dimatikan, semasa anda meninggalkan bilik.

Harga Kereta Api Amsterdam ke Paris

Harga Keretapi London ke Paris

Harga Keretapi Rotterdam ke Paris

Harga Kereta Api Brussels ke Paris

 

Petua 3: Kembara Hijau

Tip pelancongan pelancongan lestari lain adalah mengenai perlindungan alam, dan anda boleh mulakan dengan mengikuti jalan yang ditandai. Jejak yang ditanda ada untuk disimpan sumber semula jadi dan keajaiban di Eropah selamat dari bahaya. juga, dengan cara ini anda tidak akan mengganggu sebarang haiwan liar atau ekosistem fauna di sekitar.

Harga Kereta Api La Rochelle ke Nantes

Harga Keretapi Toulouse ke La Rochelle

Harga Kereta Api Bordeaux ke La Rochelle

Harga Kereta Api Paris ke La Rochelle

 

Green Hiking is a Sustainable Travel Tip

 

Petua 4 Untuk Perjalanan Pelancongan Lestari: Pastikan ia bersih

Membawa beg kecil untuk sampah adalah satu lagi contoh perjalanan mesra alam yang menakjubkan. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan beg ini untuk mengumpulkan sampah pelancong lain yang tertinggal. jadi, anda akan menyumbang untuk menjaga keajaiban semula jadi yang paling indah di Eropah bersih dan selamat.

Harga Kereta Api Brussels ke Amsterdam

Harga Kereta Api London ke Amsterdam

Harga Kereta Api Berlin ke Amsterdam

Harga Kereta Api Paris ke Amsterdam

 

 

Petua 5: Beli-Belah Tempatan

Membeli-belah produk tempatan dan buatan tangan adalah contoh pelancongan lestari yang luar biasa. Bukannya menyumbang kepada kerosakan yang disebabkan dalam proses mengimport barang, anda menyumbang kepada masyarakat setempat. Membeli barang kraf tempatan dan barang merupakan sumbangan sosial dan ekonomi yang luar biasa kepada masyarakat setempat. Lagipun, pelaburan budaya adalah sebahagian besar pelancongan lestari.

Harga Kereta Api Amsterdam Ke London

Harga Kereta Api Paris ke London

Harga Kereta Api Berlin ke London

Harga Kereta Api Brussels ke London

 

Sustainable Shopping tips Europe

 

Petua 6: Kemas Beg Yang Boleh Digunakan Semula

Walaupun terdapat tren dunia beg membeli-belah yang lestari dan boleh dikitar semula, anda masih boleh menemui diri anda dengan beg plastik. Kita semua tahu kerosakan yang boleh diakibatkan oleh satu beg plastik jika seekor haiwan menjumpainya atau kerosakan persekitaran dalam jangka masa panjang. Beg yang boleh digunakan semula sangat bagus untuk membeli-belah di pasar dan pasar raya tempatan. Adalah idea yang bagus untuk mengemas beg yang boleh digunakan semula dan dilipat semua cenderahati.

Harga Kereta Api Munich ke Innsbruck

Harga Kereta Api Salzburg ke Innsbruck

Harga Kereta Api Oberstdorf ke Innsbruck

Harga Kereta Api Graz ke Innsbruck

 

Sustainable Traveling by packing reusable items

 

Petua 7 Untuk Perjalanan Pelancongan Lestari: Makan secara tempatan

Menyokong perniagaan tempatan adalah sebahagian daripada menjadi pelancong yang pintar dan bertanggungjawab. Anda adalah tetamu di negara dan budaya asing, dan harus sentiasa menunjukkan rasa hormat dan terima kasih anda kepada masyarakat setempat. Ini akan memberi kesan ekonomi dan persekitaran yang besar.

tambahan pula, makanan adalah peluang luar biasa untuk belajar mengenai masakan tempatan. Kisah-kisahnya, rempah, dan hidangan akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui budaya tempatan.

Harga Kereta Api Lyon ke Geneva

Harga Kereta Api Zurich ke Geneva

Harga Kereta Api Paris ke Geneva

Harga Kereta Api Bern ke Geneva

 

Petua 8: Bungkus Cawan Kopi Yang Boleh Digunakan Semula

Salah satu pengalaman terbaik ketika melancong pasti membeli pastri dan kopi tempatan untuk pergi, dan memulakan hari dengan sudut pandangan yang hebat. Walau bagaimanapun, jika anda memikirkan semua pelancong lain mengamalkan tabiat yang sama, tidak lama lagi dunia kita akan penuh dengan cawan plastik. jadi, mengemas botol air dan cawan kopi yang boleh digunakan semula bermaksud mengubah tabiat anda, tetapi fikirkan berapa banyak yang akan membantu mengurangkan sisa plastik.

Harga Kereta Api Vienna ke Budapest

Harga Keretapi Prague ke Budapest

Harga Kereta Api Munich ke Budapest

Harga Kereta Api Graz ke Budapest

 

Pack A Reusable Coffee Cup for a Sustainable Tourism

 

Petua 9: Pilih Lawatan Berfokus Pemuliharaan Dan Aktiviti Luar

Menghabiskan percutian anda di luar rumah, di hutan dan tanah tinggi Eropah adalah salah satu yang teratas 10 petua perjalanan pelancongan lestari.

Memohon pemuliharaan tempatan yang melindungi hidupan liar adalah elemen utama dalam pelancongan lestari. Organisasi pemuliharaan ini sering menyelamatkan haiwan yang terancam, tanam pokok, dan memainkan peranan penting dalam memelihara ekosistem. Oleh itu, percutian anda di Eropah akan mempunyai nilai tambah, di samping menemui keajaiban semula jadi, simpanan, dan taman negara di Eropah.

Harga Kereta Api Nuremberg ke Prague

Harga Kereta Api Munich ke Prague

Harga Kereta Api Berlin ke Prague

Harga Kereta Api Vienna ke Prague

 

Outdoor acitivities are key for Sustainable Tourism Travel

 

Petua 10: Pilih Penginapan Mesra Alam

Terdapat banyak jenis penginapan yang indah di Eropah, dan kaedah terbaik untuk menikmati keajaiban semula jadi adalah dengan tinggal beberapa langkah lagi. Penginapan kecil dan bebas, homestay, dan pondok pemuliharaan biasanya akan mengupah penduduk tempatan, dan menyokong masyarakat setempat.

Sebagai tambahan, pemuliharaan hidupan liar menawarkan lawatan dan program sukarelawan sebagai pertukaran untuk penginapan. Oleh itu, anda akan sangat bertuah kerana dapat menikmati hidupan liar dan alam semula jadi yang paling menakjubkan.

Jenis penginapan yang anda pilih untuk percutian anda di Eropah adalah kunci untuk memenuhi peranan anda sebagai pengembara pintar. Tidak membuat kajian mengenai penginapan terbaik adalah salah satu kesilapan perjalanan untuk dielakkan.

Harga Kereta Api Milan ke Venice

Harga Kereta Api Florence ke Venice

Harga Kereta Api Bologna ke Venice

Harga Kereta Api Treviso ke Venice

 

Perjalanan kereta api adalah kaedah terbaik untuk memulakan perjalanan mesra alam anda di kawasan pemuliharaan dan pemandangan Eropah. di sini, di Simpan Kereta Api, kami akan dengan senang hati membantu anda merancang percutian mesra alam ke Eropah dengan kereta api.

 

 

Adakah anda ingin memasukkan catatan blog kami "10 Petua Perjalanan Pelancongan Berkelanjutan" ke laman web anda? Kau bisa mengambil foto kami dan teks dan memberikan kami kredit dengan link ke pos blog ini. Atau klik di sini: https://iframely.com/embed/https%3A%2F%2Fwww.saveatrain.com%2Fblog%2Fsustainable-tourism-travel-tips%2F%3Flang%3Dms - (Tatal ke bawah sedikit untuk melihat Kod Embed)